5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul de atletism, de trei ori mai scump: 4,8 milioane de euro

Stadionul de atletism, de trei ori mai scump: 4,8 milioane de euro

 

Noul stadion de atletism, care trebuia să fie finalizat cu un an și jumătate în urmă, va costa de aproape trei ori mai mult decât prevăzuseră autoritățile locale: 4,8 milioane de euro față de 1,6 milioane. Banii vin exclusiv din bugetul local. Stadionul a fost proiectat inițial pentru fotbal și secundar pentru atletism, iar acum va fi dedicat atletismului. În raportul de expertiză se vorbește de modificări minore și de anumite probleme cu infiltrațiile. De unde atunci diferența de trei milioane de euro în plus? Primăria nu a oferit un răspuns până la închiderea ediției.

IMG_9876
Foto: Bogdan Grosu

 

Construirea stadionului de atletism, situat lângă cel de fotbal, a început cu stângul. Autoritățile au avut mari probleme în a găsi un constructor la licitațiile pe care au fost nevoite să le reia. În cele din urmă, în august 2014 au atribuit contractul de proiectare și execuție unei asocieri de firme formată din AB Tehnica din Craiova (constructor) și K-Box din Bucureșt (proiectant). Suma: 6.082.978 de lei fără TVA, adică un total de 7,2 milioane de lei, echivalentul a 1,6 milioane de euro. Termenul de execuție a fost foarte scurt și, cum s-a dovedit ulterior, nerealist: șase luni. Din august 2014 și până în mai 2015, firma nu a lucrat, însă, nimic. Primăria Craiova a oferit multiple explicații. Ba că pânza freatică era prea sus și nu se putea lucra, ba că firma nu a putut lucra din cauza apei care se deversa de pe șantierul de la vecinul mai mare – stadionul de fotbal, ba că a fost frig. Din momentul atribuirii licitației, august 2014, și până în prezent, au trecut doi ani și șapte luni, iar stadionul a scos, pe alocuri, capul din structura de rezistență. Văzând că lucrările merg anevoios, autoritățile locale s-au gândit să reconfigureze stadionul doar pentru atletism și să-l crească în grad, astfel încât să poată organiza pe el competiții internaționale. Decizia a venit logic. Atâta timp cât lângă acesta se construia un stadion mare de fotbal, ce rost avea încă unul de dimensiuni reduse și cu doar 5.000 de locuri? O întrebare, totuși, rămâne la acest capitol. Nu știa Primăria Craiova că stadionul de fotbal va fi finanțat cu fonduri de la bugetul de stat prin Compania Națională de Investiții (CNI), astfel încât ea să nu lanseze o licitație pentru construirea altuia, dar mai mic? Coincidență sau nu, în luna mai 2015 CNI a lansat licitația pentru stadionul de fotbal și tot atunci primăria dădea ordinul de începere a lucrărilor la stadionul mic, o struțo-cămilă proiectată pentru fotbal și atletism.

IMG_9882
Foto: Bogdan Grosu

Intervenții minime, costuri în creștere

Pentru reconfigurarea în stadion de atletism de categorie internațională, primăria a lansat la sfârșitul anului trecut o licitație, iar câștigător a fost desemnat proiectantul inițial al stadionului, K-Box. Oficial, denumirea contractului este „servicii de proiectare faza de documentație de autorizare lucrări de intervenții – DALI – pentru proiectul de conversie de la categoria V la categoria III“. K-Box a întocmit raportul, iar primăria cere acum votul consilierilor locali pentru aprobarea lui. „Stadiul actual al lucrărilor de construcție la stadionul de atletism se află la nivelul structurii de rezistență (aferente zonei de gradene și a structurii corpurilor centrale), iar pentru terenul de sport s-au executat instalațiile de drenaj și straturile aferente (…) Prezentul proiect preia, pe cât posibil, configurația structurală a proiectului anterior autorizat, în anul 2015, pentru categoria V IAAF, iar modificările aduse se limitează doar la reconfigurările necesare pentru omologarea stadionului pentru categoria III IAAF. Pentru ridicarea standardului IAAF la categoria III, sunt necesare o serie de modificări ale proiectului inițial autorizat, de construcție a unor noi spații, de regândire funcțională a spațiilor interioare, de suplimentare a unor instalații sportive aflate pe terenul de competiție, de configurare a unei zone de încălzire adiacente terenului de competiție, precum și adăugarea unor instalații tehnice“, spune primăria în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de consiliu. Concret, lucrările suplimentare care au mărit cu 3,2 milioane de euro costurile finale ale stadionului constau în:
– construcții spații noi / extinderea în plan orizontal a parterului din zona de gradene (pentru corpul A și D)
– lucrări asupra structurii existente (corpuri A, B, C, D)
– lucrări de închidere a anvelopantei
– lucrări de compartimentare și funcționalizare interioară
– lucrări de amenajare, echipare și dotare a terenului de competiție
– lucrări de amenajare, echipare și dotare a zonei de încălzire (warm-up)
– lucrări secundare (împrejmuire, alei acces pietonal, nocturne)
Primăria a ales a doua variantă din proiectul întocmit de firma K-Box, care presupune, printre altele, montarea unei structuri metalice exterioare la corpurile B și C, ce are două roluri: de extindere a etajului 1 cu o nouă zonă funcțională de antrenament interior și de realizare a unei copertine deasupra gradenelor aferente celor două corpuri de clădire. În raportul de expertiză se arată că „analiza stadiului la care a ajuns construcția stadionului de atletism evidențiază că, la acest moment, conversia prin reproiectare de la categoria V la III IAAF se poate face cu minime implicații constructive asupra lucrărilor puse în operă la acest moment“. Și, totuși, costurile cresc de trei ori față de varianta inițială. Varianta pe care a mers primăria prevede un cost total de 21.646.804 lei cu TVA inclusă, adică 4.788.100 de euro, din care, pentru construcții și montaj, sunt prevăzute 3.318.898 de euro. În acești bani intră și suma decontată până acum firmei AB Tehnica, circa 500.000 de euro. Durata de realizare a lucrărilor este de 14 luni.

IMG_9910
Foto: Bogdan Grosu

Apa s-a infiltrat în betonul de la stadion

Tot din raportul de expertiză rezultă că structura ridicată până acum prezintă unele probleme. „În urma inspectării construcțiilor nu au fost identificate/observate defecte structurale importante (degradări apărute în urma unor solicitări exterioare), ci mai degrabă degradări ce țin de execuția structurilor (segregări la capetele stâlpilor sau la intradosul grinzilor cu corodarea armăturilor, apariția unor infiltrații de apă prin plăcile fisurate datorită contracției betonului la întărire, nevibrarea corespunzătoare a plăcilor și apariția tasării betonului din greutatea proprie). În vederea realizării unor modificări interioare la toate cele patru corpuri de clădire sunt necesare anumite lucrări de compartimentare cu pereți din BCA/cărămidă, modificarea acestora pe verticală prin realizarea unor noi scări din beton armat. Pentru finalizarea lucrărilor mai este necesară și realizarea planșeului de peste etajul 2 și structura etajului 3 la corpurile B și C, precum și cadrele de la etajul 1 pentru gradenele corpurilor A și D conform planurilor inițiale. Prin proiectul de amenajare propus se modifică compartimentele din autorizația inițială, fiind necesare și realizarea unor goluri mari pentru noile scări (…) La parter a fost regândit fluxul circulației sportivilor. La etajul 1 se regrupează vestiarele cu saună, la etajul 2 se află spațiul de relaxare, media și sala de interviuri, la etajul 3 nivelul de observație, loja VIP, camere comentatori sportivi“, se arată în documentație. Conform devizului general, pe varianta agreată de primărie, municipalitatea ar mai avea de plătit 4,2 milioane de euro (500.000 de euro au fost deja decontați firmei, în contul lucrărilor executate până acum). Ca un detaliu, stadionul este prevăzut să consume anual 125 de MWh și 2370 de metri cubi de apă. După ce Consiliul Local va aproba documentația, primăria va proceda la organizarea unei noi licitații pentru desemnarea firmei care va executa lucrările după proiectul modificat.

IMG_9858
Foto: Bogdan Grosu

Ce dotări va avea stadionul de atletism

– pistă standard de 400 de metri pentru alergare, cu opt culoare circulare și opt culoare drepte pentru 100 de metri garduri
– groapă cu apă pentru cursa de alergare peste obstacole
– o instalație pentru săritura în lungime și triplu salt, cu zonă de aterizare la două capete
– o instalație pentru săritura în înălțime
– două instalații pentru săritura cu prăjina
– două instalații combinate pentru aruncarea discului și a ciocanului
– două instalații pentru aruncarea suliței
– două instalații pentru aruncarea greutății

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS