5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNici un copil trimis la cerşit, în evidenţa DGASPC

Nici un copil trimis la cerşit, în evidenţa DGASPC

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copiilor Olt a confirmat în urma anchetelor specifice 20 de cazuri de abuzuri asupra copiilor în ultimii doi ani, abuzul fizic fiind forma cel mai des întâlnită. Părinții sunt, fără ca acest aspect să mai mire pe cineva, cei care îi abuzează, în mai toate cazurile abuzul fizic mergând mână în mână cu abuzul emoțional. „Nu prea pot fi separate, rar s-a întâmplat ca un copil să fie doar amenințat, înjosit, umilit, neglijat. A fost vorba, în general, de corecții, de obicei repetate, aplicate minorului, cu palma, cu bățul, cu cureaua. Ni s-au semnalat la Telefonul copilului sau de către autorități“, a declarat directorul DGASPC Olt, Rădița Piroșca.
Anul trecut, specialiștii DGASPC confirmau în urma anchetelor patru cazuri de abuz fizic, trei de abuz emoțional și două de abuz sexual. În ultimele două cazuri, agresorul (concubinul mamei minorei într-un caz și tatăl natural în altul) a fost arestat în momentul în care s-a descoperit fapta îngrozitoare, iar minorele au rămas în grija mamei. „În astfel de situații, noi continuăm monitorizarea între șase luni și doi ani“, a precizat directorul instituției amintite.
Date asemănătoare există în evidența DGASPC Olt și pentru 2015, în total înregistrându-se 11 cazuri de abuz.

Este nevoie de un raport al unui organ de cercetare

Deși există în preajma covrigăriilor, a cofetăriilor, a pizzeriilor și în multe alte locuri, copiii trimiși cel mai des chiar de părinți la cerșit nu apar în evidențele DGASPC. Pentru acest fapt există însă o explicație, spune directorul Rădița Piroșca, menționând că pentru a dovedi că respectivul copil este exploatat de familie nu este de ajuns constatarea că minorul cere bani, ci este nevoie de un raport al unui organ de cercetare, în speță poliția.
„În foarte multe privințe consider, personal, că este nevoie, cel puțin acum, la noi, de sancțiuni, că doar frica ar putea face anumite persoane să nu mai comită abuzuri asupra minorilor, însă în această situație mai este de umblat și la atitudinea noastră. Ar trebui să descurajăm acest comportament pur și simplu refuzând să le mai dăm bani, iar acel copil nu va mai fi o sursă de venit pentru familie. Evident că nu este suficient, trebuie acționat pe mai multe căi. Poliția să identifice și să sancționeze familia, noi, DGASPC, să-i putem menține în centrele de zi. Când văd astfel de copii sau părinți cu astfel de copii le spun să-i aducă la noi în centrul de zi – avem două astfel de centre în Slatina, cu 40 de locuri fiecare – unde mănâncă, își fac temele și pleacă seara acasă, dacă nu pot să-i țină în familie. Doi copii de pe stradă i-am dus personal și frecventează și astăzi centrul“, a mai spus directorul DGASPC.
De menționat că în cazurile în care s-a constatat abuzarea fizică și/sau emoțională a minorilor s-a dispus plasamentul în regim de urgență, copiii fiind luați din familie.
În evidențele DGASPC Olt sunt în prezent și 25 de minori care au săvârșit infracțiuni și nu au răspuns penal la data săvârșirii infracțiunii, pentru care s-a instituit măsura de supraveghere specializată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS