Unele firme vor plăti mai mulți bani la stat anul acesta

Autori


 

Microîntreprinderile își pot calcula singure dacă vor avea de dat mai mulți bani la stat anul acesta, dacă au avut în 2016 o cifră de afaceri sub 2.270.000 de lei

Microîntreprinderile își pot calcula singure dacă vor avea de dat mai mulți bani la stat anul acesta, dacă au avut în 2016 o cifră de afaceri sub 2.270.000 de lei

Firmele cu o cifră de afaceri sub 500.000 de euro vor plăti la stat impozit pe venit de 1% sau 3%, în funcție de numărul de angajați. Până acum achitau acest impozit doar micoîntreprinderile care aveau cifra de afaceri sub 100.000 de euro. Vor fi afectați de măsura fiscală comercianții, micii meșteșugari, cei cu profesii liberale și micii producători. Firmele cu venituri mici vor fi avantajate de noul sistem fiscal al microîntreprinderilor.

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 3/2017, adoptată rapid săptămâna trecută, a modificat Codul fiscal și a schimbat radical modul de impozitare a mii de firme care își planificaseră altfel propriile bugete pe 2017. Actul normativ prevede că de la 1 februarie 2017 vor trece în categoria microîntreprinderilor firmele (cu unele excepții) care au avut o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro (echivalent în lei), față de situația de până acum, când microîntreprinderi erau considerate cele care aveau afaceri sub 100.000 de euro. De la 1 februarie 2017, firmele care au avut în 2016 o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro trebuie să plătească, obligatoriu, impozit pe venitul realizat, respectiv 3% din venitul impozabil realizat, dacă firma nu are angajați, sau de 1% din venitul impozabil realizat, dacă societatea are minimum un angajat.

Comercianții, micii producători și meșteșugarii vor plăti mai mult la stat

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduț, a precizat că pentru o parte a mediului de afaceri este benefic să plătească impozit pe venit în acest mod, pentru că ar putea achita mai puțin decât până acum la stat, însă vor fi și multe firme care vor plăti impozite mai mari la stat față de anul trecut. „Ceea ce nu este benefic pentru mediul de afaceri este faptul că s-a adoptat o ordonanță de urgență foarte rapid, cu aplicabilitate de la 1 februarie, fără nici o consultare cu mediul de afaceri, fără nici o predictibilitate. Acum sunt firme care trebuie să își schimbe planurile de afaceri, planuri care nu se pot face de pe o zi pe alta, din cauza acestui impozit. Vor avea de suferit de pe urma acestui impozit pe venit care intră în vigoare de la 1 februarie, firmele fără angajați, comercianții – pentru că ei au valoare mare a mărfurilor și adaosuri comerciale mici. Există posibilitatea ca această avalanșă de schimbări fiscale să îi afecteze pe micii producători și pe micii meșteșugari, pentru că ei au costuri mari de producție, deci au profituri mici. De la Topul Firmelor știm că o mare parte a IMM-urilor din Dolj se încadrează în categoria microîntreprinderilor“, a spus Gabriel Vlăduț.

Cine câștigă și cine pierde din impozitul pe venit

Firmele care au realizat în 2016 venituri sub 500.000 de euro (echivalentul a 2.270.000 de lei) și au cheltuieli foarte mari (deci aveau profituri mici și nu plăteau sume mari sub forma impozitului pe profit de 16%), atunci acum vor achita la stat 1% din venitul impozabil, dacă au cel puțin un angajat. Adică vor achita la stat până la maximum 22.700 de lei pe an. Dacă anul trecut profitul lor fusese de 10.000 – 20.000 de lei, de exemplu, atunci impozitul pe profit datorat statului ar fi fost de doar 1.600 – 3.200 de lei. Dacă aceeași firmă cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro avusese pierdere în 2016, atunci nu plătea nimic la stat, pentru că nu datora impozit pe profit. Anul acesta va plăti impozit pe venit, indiferent dacă a avut profit sau nu în 2016.

Dacă o firmă are venituri mari, dar nu are nici un angajat, atunci datorează 3% din venitul impozabil. Astfel că o entitate de acest gen va plăti la stat până la maximum 68.100 de lei. Aceasta ar fi plătit impozit la profitul realizat, dacă cifra de afaceri pe 2016 era între 100.001 euro și 500.000 de euro, dar acel impozit pe profit nu avea cum să ajungă la 68.100 de lei la cifra de afaceri maximă enunțată. Sau ar fi achitat maximum 3% aplicat la 450.000 de lei (echivalentul în lei a 100.000 de euro), adică ar fi plătit la stat doar până la maximum 13.500 de lei, dacă se încadra în categoria microîntreprinderilor, cu plafonul valabil până acum al veniturilor de până la 100.000 de euro și fără nici un angajat.

Până acum, microîntreprinderile cu un angajat plăteau 2% din venit. Însemna maximum 9.000 de lei pe an, dacă firma avea cifra de afaceri de 100.000 de euro. Măsura fiscală reprezintă un avantaj pentru firmele care au un singur angajat și au venituri mici și foarte mici, pentru că acestea vor achita la stat impozit de 1% în 2017, adică maximum 4.500 de lei, calculat la același venit de cel mult 100.000 de euro realizat anul trecut.


46.601 microîntreprinderi în Oltenia

„Modificarea pragului de la care sunt declarate microîntreprinderile aduce avantaje întreprinderilor mici și mijlocii dacă au un angajat, pentru că lor le scade impozitul de la 2% la 1%. Dacă microîntreprinderile nu au angajați, atunci vor plăti impozit mai mare. Măsura fiscală este bună, pentru că stimulează angajarea de personal. Nu avem date câte firme au avut în 2016 cifra de afaceri până la 500.000 de euro, dar știm că la 31 decembrie 2016 au fost foarte multe firme în regiune încadrate în categoria microîntreprinderilor, la plafonul existent atunci, de până la 100.000 de euro“, a spus directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu. Datele de la DGRFP Craiova arată că anul trecut în Dolj au fost 18.332 de microîntreprinderi, în Gorj au existat 7.109 de astfel de firme, în Mehedinți – 4.118 firme, în Olt – 8.485 de entități, iar în Vâlcea au fost 8.557 de firme. În 2017 va crește numărul microîntreprinderilor, dar nu se pot face estimări pe Oltenia, până nu se depun situațiile financiare.

Ce fel de firme vor plăti impozit pe profit în continuare

Excepție de la regula cu microîntreprinderile impozitate la venit fac anumite firme care au, de regulă, venituri mari și cheltuieli mai mici și care plătesc sume importante sub forma impozitului pe profit. Sunt exceptate firmele cu venituri din activități bancare, de asigurări etc. „Firmele de consultanță și de management care au cea mai mare parte a veniturilor realizate din aceste activități vor fi plătitoare de impozit pe profit. Lor nu li se aplică impozitul pe venit stabilit de OUG nr. 3/2017“, a declarat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu. Alineatul (1) al articolului 52 Din Codul fiscal va avea următorul cuprins: „(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite“.

Există doar o categorie de firme care poate opta pentru impozitul pe profit

Dintre firmele care au realizat o cifră de afaceri sub 500.000 de euro în 2016 și care nu sunt exceptate de la plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor, doar o singură categorie mai are posibilitatea să opteze pentru plata impozitului pe profit. Este vorba despre firmele care au un capital social de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro), potrivit OUG nr. 84/2016, respectiv de firme care pot să își majoreze capitalul social până la 45.000 de lei și care pot astfel să devină plătitoare de impozit de 16% din profit, dacă nu le convine procentul de 1% sau 3% din cifra de afaceri. Firmele care vor să evite situația în care ar plăti la stat sume colosale de la 1 februarie încolo au două variante: fie își majorează capitalul social la 45.000 de lei și vor plăti impozit pe profit, fie vor angaja personal, respectiv vor depăși anul acesta plafonul de 500.000 de euro, dacă este posibil, iar din 2018 vor achita impozit pe profit.

 Comenteaza acum

Alte stiri

21 iunie 2018

Horoscop

Berbec S-ar putea să faceți cunoștință cu o persoană deosebită care vă cucerește imediat și care va putea juca un rol important în viața dumneavoastră. Este posibil chiar să vă propuneți să petreceți un sfârșit de săptămână împreună. Pe plan
13 iunie 2018

Horoscop

Berbec S-ar putea ca un prieten să vă reproşeze că nu vă plătiţi datoriile la timp. Vă sfătuim să vă păstraţi calmul şi să vă stabiliţi clar priorităţile. Nu refuzaţi ajutorul unei rude mai în vârstă! Taur Aveţi posibilitatea să
6 iunie 2018

Horoscop

Berbec În prima parte a zilei, o persoană apropiată v-ar putea propune o colaborare tentantă. Ar fi bine să discutați propunerea în detaliu, fiindcă ziua de azi este favorabilă negocierilor și planurilor de afaceri. Se pare că sunteți plin de

Sumarul ediției de vineri, 13 ianuarie 2017

Actualitate

» Firmele vor fi mai întâi consiliate de organele de control, apoi sancţionate
» Florian Coldea, suspendat după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă
» Comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării de sănătate, eliminate
» Ungaria: Două femei suspectate de terorism care voiau să meargă în Siria, prin Bulgaria, au fost arestate
» Bulgaria: Cod galben de polei în 8 districte
» Fostul manager de la Spitalul Malaxa rămâne în arest preventiv
» Comisia Europeană: Republica Moldova ar putea primi un ajutor financiar de 100 de milioane de euro
» Încă trei ani de închisoare pentru Gheorghe Ştefan
» Încă şase lebede de pe teritoriul României, depistate cu gripă aviară
» Gorj: Marcel Romanescu, desemnat candidatul PNL la primăria Târgu Jiu
» Bulgaria: Cel puțin 20 de ofițeri vamali, arestați la Varna
» INSP: 13 persoane au murit din cauza rujeolei
» Ambasada SUA va fi închisă luni
» Mehedinţi: Dunărea este îngheţată în zona Eşelniţa
» Bogdan Nicolae Stan îl înlocuiește pe Dragoș Doroș la conducerea ANAF
» Ungaria: Coduri de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare
» AJOFM Mehedinţi organizează selecție pentru studenții care doresc să lucreze ȋn Germania
» Administrația Prezidențială: Președintele Iohannis a discutat cu Florian Coldea

Publireportaj

» CJ Gorj organizează Ziua Culturii Naționale. Sărbătoare Eminescu

Local

» 11 cazuri cu gripă, confirmate în Olt
» Situație complicată pe Dunăre, la Porțile de Fier
» Încă 11 cazuri de gripă, confirmate în judeţul Olt
» Comisarul-şef Alina Popescu, şefă de cabinet la IPJ Olt, consilier al ministrului Afacerilor Interne
» Mehedinți: Premiile “Pamfil Șeicaru”, decernate la mănăstirea “Sf. Ana” din Orșova

Dolj

» Comuna Izvoare, fără tineri şi premise de dezvoltare
» S-a stins din viaţă marele dirijor Nicu Creţu
» Polițiști de frontieră, judecați pentru braconaj
» Primăria Băileşti se mută într-un imobil modernizat
» Mașina Primăriei Craiova, parcată în sensul giratoriu
» Ai țurțuri la acoperiș? Dă-i jos!
» Craiovenii din cartierul Valea Roșie au căldură în apartamente
» Craiova: Toate punctele termice furnizează la această oră căldură în cartierul Valea Roşie
» Craiova: Recital Grigore Leşe la Teatrul Național Craiova
» Un punct termic din Valea Roşie încă nu furnizează agent termic

Gorj

» Sătenii din Muşeteşti primesc apă cu cisterna
» Turiștii, aşteptaţi în număr mare la Rânca
» Stocurile de cărbune ale CEO sunt de 765.000 de tone
» Întâlniri între finanţiştii gorjeni şi contribuabili
» Gorj: Stocurile de cărbune ale CEO sunt de 765.000 de tone

Vâlcea

» Rata şomajului în judeţul Vâlcea la 31.12.2016
» Vâlcea: Reţinuţi pentru furt calificat
» Vâlcea: Circulaţia pe DN7 este îngreunată din cauza căderilor de zăpadă de pe versanţi

Sport

» Fotbal / Exclusiv: Olivian Surugiu a semnat cu Pandurii Târgu Jiu
» Începe revirimentul la SCM-U Craiova?
» Cupa AJF Dolj așteaptă fluierul de start
» Alb-albaștrii au dat randament după metodele lui Colonel
» Handbal (f): CSM Cetate Deva s-a retras din Liga Națională
» Futsal / Cupa AJF Dolj așteaptă fluierul de start

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei

Top