10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul chinezesc din Craiova, în ceață

Cartierul chinezesc din Craiova, în ceață

La cartierul de locuințe de pe strada Caracal nu s-au putut finaliza, în doi ani, nici măcar 250 de apartamente, din totalul de 1.850 (Foto: GdS)
La cartierul de locuințe de pe strada Caracal nu s-au putut finaliza, în doi ani, nici măcar 250 de apartamente, din totalul de 1.850 (Foto: GdS)

Soarta cartierului de locuințe care se construiește pe strada Caracal din Craiova pare departe de a fi clarificată. Chinezii de la Shandong Nijngjian nu au putut finaliza, în doi ani, nici măcar cele 250 de apartamente pe care ar fi trebuit să le pună la dispoziție Armatei în ianuarie 2017 și le mai rămân încă trei ani pentru a termina toate cele 1.850 de locuințe. Pe șantier nu au apărut încă muncitorii, iar consultantul Shandong, Corneliu Stănescu, susține că săptămâna aceasta o să se știe cum vor sta lucrurile în acest an cu cartierul chinezesc.

Craiova ar fi trebuit să aibă, la sfârșitul lunii ianuarie, un nou cartier de locuințe. Municipalitatea promitea, în 2014, 1.850 de apartamente cu dotări moderne, care urma să fie puse în 2017 la dispoziția craiovenilor aflați în căutarea unei locuințe cu un preț sub cel al pieței. Pentru asta a și fost preluat terenul de aproape șapte hectare de pe strada Caracal, care a trecut, prin hotărâre de guvern, din administrarea Ministerului Apărării în cea a Consiliului Local Craiova. Tot în 2014 s-a lăsat și cu tăieri de panglici pentru inaugurarea șantierului, cu primarul Olguța Vasilescu, primul-ministru de atunci Victor Ponta și Liviu Dragnea, ministru al dezvoltării la acea vreme, în prim-plan. În octombrie 2014 a fost emisă și autorizația de construire pentru „Ansamblu rezidențial locuințe colective (P, P+10)“, în care se menționează de blocuri, parcări și piscine, cu dată de începere a construcției 26 ianuarie 2015 și dată de finalizare 25 ianuarie 2017.
Ce a urmat se știe. Firma chineză Shandong Ningjian, cea care a primit în concesiune terenul și urma să se apuce de construcția celor 1.850 de apartamente, a dat-o în bară. Chinezii anunțau că vin la Craiova cu sacul plin de bani și că vor lucra la foc continuu, dar pe șantier muncitorii au stat doar câteva luni. Shandong a intrat la scurt timp în impas financiar, iar firma chineză a început să adune datorii către societățile de construcții implicate în acest proiect, două chiar din Craiova. Prin urmare, șantierul a rămas pustiu. În tot acest timp, autoritățile locale o țineau una și bună că nu sunt probleme, că fima din China va recupera întârzierile și că locuințele vor fi gata în decembrie 2016.
Nu a fost nici pe departe așa. Când au mai făcut rost de bani, în loc să continue lucrările, chinezii s-au chinuit să-și achite datoriile restante către constructori. Pe șantier a mai rămas o singură firmă, care nici ea nu a excelat la capitolul efectiv. Muncitorii, în număr de câteva zeci, nu au reușit mare lucru, deși se vorbea iar de foc continuu și de ridicarea unui etaj în timp record. „Nici nu vreau să mă gândesc că nu vor fi gata măcar cele 250 de locuințe care trebuie puse la dispoziția Armatei, conform înțelegerii“, spunea, de fiecare dată, Olguța Vasilescu. „În cel mai rău caz, locuinţele pentru MApN vor fi gata în luna ianuarie“, era de părere și Corneliu Stănescu, consultantul chinezilor de la Shandong Nijngjian.

Soarta cartierului s-ar decide săptămâna aceasta

Până la urmă, nici măcar locuințele pentru Armată nu au fost gata la timp. Chinezii nu au putut finaliza, în doi ani, cele 250 de apartamente destinate angajaților MApN, din totalul de 1.850, iar lucrurile se puteau complica pentru aceștia. Noroc cu Ministerul Apărării, care a găsit soluția pentru a nu închide definitiv șantierul și a prelua terenul pe care îl cedase CL Craiova pentru construirea cartierului rezidențial: a prelungit termenul de predare a apartamentelor până în ianuarie 2020 (durata maxim posibilă). Vor reuși chinezii să termine cartierul cu 1.850 de locuințe în următorii trei ani, având în vedere experiența anterioară (nici măcar 250 de apartamente finalizate în doi ani)? O întrebare la care nimeni nu a putut oferi un răspuns. Pe șantier nu au apărut încă muncitorii, iar consultantul Shandong, Corneliu Stănescu, susține că săptămâna aceasta se va ști cum vor sta lucrurile în acest an cu cartierul chinezesc. „Nu pot să vă spun nimic concret în momentul de față, pentru că au fost și Sărbătorile și nu am discutat cu nimeni. Urma să avem o întâlnire la începutul săptămânii viitoare (săptămâna aceasta – n.r.), pentru a vedea cum stau lucrurile cu acest cartier de locuințe. Mai multe nu pot să spun acum“, a precizat joi, pentru GdS, Corneliu Stănescu.
Nici de la Primăria Craiova nu am primit încă un răspuns legat de viitorul cartierului de locuințe de pe strada Caracal. Vor continua lucrările? Se va rezilia contractul cu chinezii? Vă vom oferi punctul de vedere al municipalității în momentul în care îl vom primi. Cert este că, în prezent, situația cartierului chinezesc este în ceață. Doar înscrisurile de pe gardul care împrejmuiește terenul mai aduc aminte de promisiunile făcute de autoritățile locale. „Cele 1.850 de apartamente vor fi gata în 2016“ și „Cartierul va fi inaugurat și dat în folosință la finele anului 2016“ sunt mesajele scrise pe gard, cu litere de-o șchioapă, care nu bat însă deloc cu realitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS