5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoală inaugurată după opt ani de poticneli

Școală inaugurată după opt ani de poticneli

Școala „Sfântul Dumitru“ a inuagurat clădirea - extindere a cărei construcție a început în 2008 (Foto: Bogdan Grosu)
Școala „Sfântul Dumitru“ a inuagurat clădirea – extindere a cărei construcție a început în 2008 (Foto: Bogdan Grosu)

Școala „Sfântul Dumitru“ din Craiova a inaugurat vineri corpul de clădire construit ca extindere care va da posibilitatea alinierii la condițiile de studiu existente în toate celelalte școli din municipiu și județ, de la program de trei ture la două ture. Proiectul noii construcții a fost realizat în 2006, dar șantierul a fost deschis doi ani mai târziu, în 2008, și inaugurat după opt ani în care lucrarea a fost oprită de mai multe ori.

Inaugurarea a fost făcută prin tăierea panglicii (Foto: Bogdan Grosu)
Inaugurarea a fost făcută prin tăierea panglicii (Foto: Bogdan Grosu)

Deși era vacanță, vineri, elevi, părinți, profesori, manageri, inspectori școlari și reprezentanți ai administrației publice locale au fost prezenți în clasele și pe holurile Școlii „Sfântul Dumitru“ din Craiova. Cu toții s-au adunat pentru inaugurarea noului corp de clădire, construit ca extindere a clădirii centrale, care va da posibilitatea schimbării programului de la trei la două ture, modificare așteptată de ani buni. „Iată-ne la momentul în care putem să ne bucurăm, ca și celelalte școli, de două ture. Acest proiect de extindere a Școlii «Sfântul Dumitru» a fost unul anevoios. În anul 2006 a fost așternut pe hârtie, în 2007 s-au plătit avizele și proiectul inițial, în 2008 a început construcția propriu-zisă, continuându-se în 2010, după care a intrat în conservare. În anul 2015, deși s-au alocat bani de la administrație, lucrările nu au fost continuate. În vara anului 2016 s-a reluat licitația și a fost câștigată de firma Nituro SA. Ca manager, am preluat mandatul la 1 septembrie și, odată cu funcția, mi-am asumat continuarea și finalizarea acestui nou corp de clădire. A fost mult de muncă, dar am avut susținerea colegilor. Ne-am mobilizat cu toții, astfel că în decembrie 2016 s-a putut realiza recepția“, a precizat Aida Ionescu, directorul școlii.

La festivitatea de inaugurare, pe lângă autorități au fost prezenți elevi, profesori, dar și părinți (Foto: Bogdan Grosu)
La festivitatea de inaugurare, pe lângă autorități au fost prezenți elevi, profesori, dar și părinți (Foto: Bogdan Grosu)

Peste 1.910.000 lei, investiți în noua clădire

Noul corp va avea trei săli de clasă și o sală multifuncțională care va fi folosită atât ca spațiu pentru derularea cursurilor, cât și ca sală de festivități. Toată construcția a costat peste 1.910.000 lei, după cum a precizat primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu. „Vă felicit pentru ceea ce s-a realizat, chiar dacă proiectul a fost anevoios și s-a desfășurat pe durata mai multor ani, din 2008 până în 2016. Valoarea proiectului a fost destul de mare, 1.910.000 lei. În faza a doua a acestei investiții, în anul 2016 s-a alocat o sumă de aproximativ 850.000 de lei, din care s-au finalizat lucrările, iar o parte din bani, respectiv 150.000 de lei, s-au investit în dotări. Au însemnat lucrări în partea de arhitectură, în partea de instalații, în partea de apă, de canalizare, de instalații electrice și mai ales în centrala termică, pe care o simțim cu toții astăzi, stăm cu geamul deschis. Calorifere noi, centrală nouă, totul este nou“, a spus primarul interimar al Craiovei. Genoiu a precizat că primăria intenționează să continue lucrările de modernizare a școlilor din municipiu, inclusiv la Școala „Sfântul Dumitru“. „Am luat în calcul posibilitatea aplicării unui proiect european, pentru că zilele trecute a fost deschisă axa prioritară pentru clădiri ale administrațiilor locale, în care încercăm să prindem și pavilionul cel vechi al școlii. Ar fi un lucru care ar împlini cu totul Școala «Sfântul Dumitru»“, a mai spus acesta.

Elevii nu vor mai face ore suplimentare pe hol

Elevii Școlii „Sfântul Dumitru“, în clase de Bobotează (Foto: Bogdan Grosu)
Elevii Școlii „Sfântul Dumitru“, în clase de Bobotează (Foto: Bogdan Grosu)

Noile clase vor fi folosite de elevi începând de luni, când va intra în vigoare și noul program valabil pentru toți cei 841 de elevi. „În noul corp de clădire vor învăța elevii claselor a III-a și o clasă de a IV-a, și după-amiază elevii de la gimnaziu. Am pornit de la principiul că vom muta acolo elevii care erau în tura de mijloc, ce învățau de la 11.30 la 14.30. Era o tură grea, părinții se învoiau de la serviciu să aducă și să ia copiii de la școală. Odată cu această inaugurare, se va modifica și programul pentru întreaga unitate de învățământ. Noul orar presupune doar două ture. De dimineață vor fi elevii din învățământul primar, care vor studia de la ora 8.00 până la 12.50, iar tura a doua, de la ora 13.00 la 18.50. Pentru tura a doua, orarul urmează să fie afișat luni, în holul școlii“, a precizat managerul Aida Ionescu.
Conducerea unității de învățământ spune că se vor schimba și condițiile de pregătire suplimentară a elevilor pentru concursuri și olimpiade școlare. „Numărul elevilor crește de la an la an. Avem copii din circumscripție, dar și din alte cartiere. Sunt elevi buni și foarte buni și dovadă sunt rezultatele obținute de ei. Acești copii, deși învățau în trei ture, făceau și ore suplimentare pentru concursuri și olimpiade școlare. Și știți unde făceau toate pregătirile? Pe holul din fața cancelariei, pentru că nu era nici o clasă liberă. Chiar și așa, avem rezultate de excepție“, a mai spus directoarea Aida Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS