5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Goieşti are probleme cu drumurile şi microbuzul şcolar

Comuna Goieşti are probleme cu drumurile şi microbuzul şcolar

Comuna Goieşti este, în această perioadă, amorţită la orele după-amiezii. Oamenii au terminat muncile de toamnă, iar acum se ocupă doar de treburile din gospodărie, apoi intră în casă, căutând căldura sobei. Uliţele sunt aproape pustii. Comuna Goieşti este liniştită, dar are şi probleme pe care primăria ar trebui să le rezolve cât mai repede, pentru ca locuitorii din cele 12 sate pe care le are în componenţă să trăiască mai decent. 

Comuna Goieşti are aproape 3.200 de locuitori şi este formată din Goieşti, care este centru de comună, şi din satele Mălăeşti, Pioreşti, Adâncata, Ţandăra, Popeasa, Pometeşti, Muereni, Vladimir, Mogoșeşti, Fântâni şi Gruiţa, despărţite de râul Amaradia. Cea mai mare problemă cu care se confruntă oamenii este starea proastă a drumurilor. Primarul, Atanasie Adam, recunoaşte acest lucru, dar spune că relieful din această zonă este un mare impediment pentru crearea unei infrastructuri rutiere bune.
„Infrastructura rutieră se face greu în comuna Goieşti. Şase sate se află peste râul Amaradia, iar cinci înaintea apei. Relieful este foarte delicat, iar accesul cetăţenilor către Drumul Naţional 6B se face greoi, dar sperăm să putem face nişte investiţii care să mai reducă aceste deficienţe. În perioada 2000-2004, când eram consilier local, am reuşit să implementez un proiect SAPARD, înainte ca România să intre în Uniunea Europeană. În 2004, când am devenit primar, am dus la capăt acest proiect. Am făcut atunci primul pod şi drum betonat în satul Mălăieşti, după care, prin Ordonanţa de Guvern nr. 7, am mai reuşit să construim încă două poduri, ca să asigurăm accesul celor şase sate de peste apă. A fost foarte greu, am luat un credit pentru a face cofinanţarea celor două poduri şi a sediului nou al primăriei. Şi acum mai avem de plătit 200.000 de lei“, a spus primarul.

Probleme şi cu gunoiul

Depozitarea gunoiului este o problemă în Goieşti, la fel ca în alte localităţi doljene. „Mulţi cetăţeni din comuna Goieşti nu reuşesc să înţeleagă că trebuie să nu mai arunce gunoaiele haotic, ci să le depoziteze undeva, până când se clarifică situația cu Consiliul Judeţean şi Asociaţia Eco Dolj, cu acea finanţare de peste 50 de milioane de euro. În acest moment, nici nu putem strânge gunoaiele într-un loc din comună, pentru că acest lucru ar însemna să realizăm o platformă temporară de depozitare, ceea ce nu este legal. Trebuie să aşteptăm ca maşinile achiziţionate de Consiliul Judeţean să intre pe traseu, astfel încât colectarea să se facă centralizat şi selectiv în întreaga comună. Oamenii trebuie să se obişnuiască cu ideea că trebuie să plătească pentru serviciile de salubritate“, a adăugat Atanasie Adam.

Nici o societate comercială nu oferă locuri de muncă în Goieşti

Primarul comunei Goieşti, Atanasie Adam (Foto: Bogdan Grosu)
Primarul comunei Goieşti, Atanasie Adam (Foto: Bogdan Grosu)

Unul dintre proiectele prioritare pentru administraţia din Goieşti este sistemul de apă şi canalizare. „În 2011, am finalizat reţeaua de apă şi canalizare la nivelul comunei Goieşti, cu fonduri europene. Acum am mai depus un proiect, pentru extinderea reţelei de canalizare la nivelul satelor Muiereni, Vladimir, Goieşti Sat, Fântâni şi Mogoşeşti. De asemenea, avem un proiect pentru şapte kilometri de sfalt în satele Goieşti, Ţandăra şi Popeasa, dar anul trecut am ratat finanţarea. Acum aşteptăm să îl putem depune din nou. Este o comună foarte întinsă, avem peste 50 de kilometri de uliţe, şi este foarte greu să asfaltăm totul. Există apă curentă la nivelul Drumului Naţional, de o parte şi de alta, şi în cele cinci sate dinaintea râului Amaradia. În satele de peste apă este greu să se facă pentru că sunt împrăştiate, sunt puţine gospodării şi este foarte greu să obţii finanţare. Probabil, în viitor, vom putea duce reţeaua de apă şi în satul Mălăieşti, care este cel mai mare dintre cele şase. Reţeaua de canalizare funcţionează tot de-o parte şi de alta a Drumului Naţional, cu ieşire spre staţia de epurare din satul Mogoşeşti. Avem în jur de 300 de gospodării racordate, pentru că oamenilor le este foarte greu din punct de vedere financiar să îşi contruiască grupuri sanitare“, a spus edilul-şef din Goieşti.

Oamenii mai ies din curte doar pentru a-şi duce rudele la microbuz (Foto: Bogdan Grosu)
Oamenii mai ies din curte doar pentru a-şi duce rudele la microbuz (Foto: Bogdan Grosu)

Locuitorii comunei nu stau bine la capitolul venituri. Foarte mulţi tineri au plecat în străinătate, pentru că în localitatea natală nimeni nu le oferă un loc de muncă. „Deocamdată, la nivelul comunei nu există nici o societate care să poată atrage forţă de muncă. O parte din tineri sunt plecaţi în afara ţării, peste 300 de familii. Mai sunt cei care se ocupă cu agricultura, cu creşterea animalelor, cu legumicultura, pomicultura sau floricultura. A început să se dezvolte şi apicultura. Din păcate, nu avem o piaţă de desfacere, însă oamenii merg la Melineşti, unde există un târg de mult timp, şi îşi vând produsele. Acum doi ani s-a finalizat un parc fotovoltaic, unde o firmă italiană a investit cam șase milioane de euro, iar acolo lucrează cinci oameni. Acum, o altă firmă italiană vrea să facă o fabricuţă de peleţi, iar din discuţiile purtate cu reprezentantul firmei am înțeles că vor angaja aproximativ zece persoane“, a declarat primarul.
Cetăţenii se plâng şi ei de situaţie şi de faptul că sunt nevoiţi să stea departe de copii. „Eu am patru băieți şi toţi sunt plecaţi în Germania, să muncească. Au soţiile şi copiii aici şi se întorc periodic. Acolo câştigă mai bine decât ar câştiga aici. E greu, dar nu au ce să facă“, a spus Bebe Troacă.

O şcoală a fost închisă, iar microbuzul şcolar e tras pe dreapta de şapte ani

Situaţia unităţilor de învăţământ din comuna Goieşti este în declin din cauza numărului mic de copii. „Ne confruntăm cu o scădere a numărului de copii, iar anul trecut am fost nevoiţi să închidem o şcoală de la Popeasa pentru că nu mai erau destui elevi. Încă sunt probleme şi la şcolile din satele de peste Amaradia. Avem două şcoli de clasele V-VIII şi şapte şcoli cu clasele I-IV. Însă, un lucru bun este că ne ajută o asociaţie din Norvegia, care a introdus un program after-school la școala din Goieşti şi la cea din satul Ţandăra. Elevii care participă învaţă română, matematică, dar fac şi alte activităţi educative. Cei care merg la aceste cursuri primesc şi o sumă de bani pe lună, iar în fiecare zi au câte o gustare consistentă asigurată“, a explicat Atanasie Adam.
Problemele cu transportul elevilor fac şi mai grea situaţia. Din cauza legislaţiei defectuoase, primăria nu poate angaja șofer, iar microbuzul şcolar stă de şapte ani nefolosit. „Am primit microbuzul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, dar până acum legea nu ne-a permis să adăugăm în organigrama primăriei un loc de muncă pentru un şofer. Acum suntem în procedura de a transforma un post din primărie, dar Prefectura ne-a respins actele pentru că nu am respectat toţi paşii. Sperăm ca până în luna decembrie să rezolvăm și această problemă pentru că avem neapărat nevoie pentru transportul copiilor“, a încheiat primarul comunei Goieşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS