5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProduse nerecomandate, vândute în școli cu girul directorilor

Produse nerecomandate, vândute în școli cu girul directorilor

Produse nerecomandate copiilor, potrivit Legii 123/ 2008, care se vând în chioșcurile din școli (Foto: Carmen Rusan)
Produse nerecomandate copiilor, potrivit Legii 123/ 2008, care se vând în chioșcurile din școli (Foto: Carmen Rusan)

Unitățile școlare din Craiova au chioșcuri nu numai în curte, ci și în interior. Pe holuri, agenții economici și-au amenajat spații, unde vând și produse nerecomandate de Ministerul Sănătății, și asta se întâmplă cu girul managerilor care au în sarcină controlul agenților economici. Autorizarea activităților respective se face de Direcția de Sănătate Publică, însă în Craiova doar 17 școli figurează cu chioșcuri în incintă autorizate. Sunt însă și situații în care agenții economici își desfășoară activitatea fără să apară ca fiind autorizați pe lista DSP Dolj. 

Cum se închiriază spa­­țiile comerciale din unitățile de învă­ță­mânt, cine autorizează fir­mele și cine are controlul asupra serviciilor au fost întrebările la care am încercat să aflăm răspunsul, având în vedere că, de ceva vreme, unele magazine care comercializează alimente nu mai sunt în curtea școlilor, ci au început să-și facă apariția în diverse colțuri de pe holurile unităților de învățământ. Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova nu există o centralizare a acestor spații, ci „anunțul de licitație se publică într-un cotidian național sau local și la avizierul și pe pagina de internet a unității școlare și se transmite către publicare de către unitatea de învățământ cu cel puțin 20 de zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Închirierea se poate face numai în scopul desfășurării unor activități aprobate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: oferă și servicii ce răspund nemijlocit intereselor elevilor și cadrelor didactice, sunt aducătoare de venituri, prin tipul activităților desfășurate de acestea nu dăunează sănătății elevilor și cadrelor didactice. În cazul în care se comercializează produse alimentare, acestea vor respecta și dispozițiile legale privind alimentația sănătoasă coroborată cu reglementările Ministerului Sănătății privind aprobarea listei alimentelor nerecomandate școlarilor pentru o alimentație sănătoasă“, susțin reprezentanții Primăriei Craiova.
În plus, „managerii uni­tăților stabilesc prețul minim al chiriei ce poate fi ofertat de comercianți la licitație, sumă pe care o prevăd în studiul de oportunitate, caietul de sarcini și documentația de atribuire a contractului de închiriere a spațiilor disponibile în unitățile de învățământ de stat din municipiul Craiova. Nu există un preț minim sau maxim de închiriere“, mai precizează reprezentanții Primăriei Craiova. Pentru a putea funcționa, agenții economici se autorizează la DSP Dolj.
„Autorizațiile sanita­re pentru societăți care func­ționează în incinta unităților de învățământ se acordă în baza declarației pe propria răspundere, respectiv a certificatului constatator eliberat de O.R.C. de pe lângă Tribunalul Dolj, conform Ord. Ministerului Sănătății nr. 1030/2009, completat și modificat. Se solicită schimbare de autorizație numai la modificare de structură, de denumire, de asociat unic sau la schimbarea adresei punctului de lucru. Unitățile sunt controlate și recontrolate în cadrul acțiunilor tematice ale Ministerului Sănătății și a acțiunilor stabilite de SCSP Dolj, pe tot parcursul anului școlar“, este procedura pe care o descriu reprezentanții DSP Dolj.

Șapte amenzi și 15 avertismente în anul școlar 2015 – 2016

În Craiova, pe lista DSP Dolj există doar 17 unități școlare care au spații închiriate autorizate, respectiv Școlile gimnaziale nr. 12 „Decebal“, nr. 36 „Gheorghe Bibescu“, nr. 21 „Gheorghe Țițeica“, nr. 24 „Sfântul Gheorghe“, nr. 33 „Elena Farago“, nr. 37 „Mihai Eminescu“, nr. 39 „Nicolae Bălcescu“, Grupul Școlar CFR, Colegiile Naționale „Nicolae Titulescu“, „Ștefan Velovan“, „Frații Buzești“, „Elena Cuza“, Economic „Gheorghe Chițu“ – sediul 1 Mai, Liceul Teoretic „Henri Coandă“, Liceul Transporturi Auto, Colegiul „C.D. Nenițescu“, Liceul de Arte „Marin Sorescu“. La control, toți acești agenți economici trebuie să respecte, în primul rând, Legea nr. 123/2008, și ordonanța MS nr. 1563/2008, care stabilesc produsele nerecomandate școlarilor. În această categorie intră prăjiturile, bomboanele, acadelele, alimente cu conținut mare de grăsimi – pizza, hamburger, produse de patiserie, precum și alimente cu conținut mare de sare, cum sunt chipsuri, biscuiți sărați, covrigei sărați, snacksuri. De asemenea, sunt interzise orice tip de băuturi răcoritoare cu excepția apei plate sau a apei minerale îmbuteliate, numai că aceste produse nerecomandate se găsesc de multe ori la ghișeele agenților economici. O demonstrează o simplă vizită neanunțată, dar și faptul că DSP-ul a aplicat amenzi. „În anul școlar 2015 – 2016 au fost verificate toate unitățile de acest tip, iar pentru neconformitate la prevederile legale s-au aplicat șapte amenzi contravenționale, 15 avertismente și s-au stabilit termene de intrare în legalitate“, au precizat pentru GdS, reprezentanții DSP Dolj.

Spații care nu apar pe lista DSP Dolj

Produse alimentare gen pizza, foitaje, snacksuri, chipsuri, covrigei sărați, prăjituri se vând zilnic și în două chioșcuri deschise în incinta Școlii gimnaziale nr. 30 „Mihai Viteazul“ din Craiova, în două spații de pe holul de la parterul clădirii. Cele două chioșcuri nu se găsesc pe lista DSP Dolj, ca fiind autorizate. Odată ce au auzit de vizita GdS în școală, agenții economici au dispărut și odată cu ei și o parte a unor sandviciuri.
Potrivit regulamentului de închiriere a spațiilor, stabilit prin HCL nr. 191/2015 „verificarea produselor comercializate este în sarcina conducătorului unității școlare care are dreptul să inspecteze bunurile închiriate, verificând respectarea obligațiilor asumate de chiriaș. De asemenea, activitatea de verificare a produselor alimentare intră în aria de competență a OPC Dolj și a DSP Dolj, Poliția Locală având competențe în acest caz, exclusiv pentru verificarea comercializării produselor din alcool și tutun“. Directorul adjunct al acestei unități școlare, Dana Cotfasă, a precizat că „agenții comerciali respectivi sunt probabil în așteptare cu autorizarea de la DSP“, deși au funcționat și în anul școlar anterior.
„Se fac controale din partea DSP Dolj și nu sunt anunțate, sunt controale drastice“, a mai spus directorul adjunct.
În ceea ce privește controlul școlii asupra produselor alimentare care se vând elevilor, managerul a precizat că „se face zilnic, dar se urmărește dacă au certificat de calitate de la producător și se ocupă în special medicul școlar, care are în atribuții și verificarea hranei pentru elevii din programul la step by step, adusă de o firmă de catering“. Așadar, pizza, plăcintele vândute elevilor, chiar dacă apar pe lista Ministerului Sănătății ca fiind produse nerecomandate, devin bune de consum în școală dacă au o etichetă a unui producător autorizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS