6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecătoarea lui Bercea Mondial, condamnată la 8 ani de puşcărie

Judecătoarea lui Bercea Mondial, condamnată la 8 ani de puşcărie

Magistrata Carmen Marinescu a fost arestată preventiv pe 24 martie 2015 și a ieșit din arest două luni mai târziu (Foto: Arhiva GdS)
Magistrata Carmen Marinescu a fost arestată preventiv pe 24 martie 2015 și a ieșit din arest două luni mai târziu (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a hotărât, vineri, să o condamne la opt ani de închisoare pe Carmen Marinescu, fosta președintă a Tribunalului Olt, acuzată că a primit 200.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l elibera pe acesta din arest. Ceilalți doi inculpați din acest dosar de corupție, soțul magistratei Marinescu și un avocat din cadrul Baroului Olt, au fost condamnați la trei, respectiv trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

Magistrata Carmen Marinescu a fost pusă sub acuzare de procurorii anticorupție din Craiova în martie 2015, pe când ocupa funcția de președintă a Tribunalului Olt. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada august 2011 – septembrie 2011, inculpata Marinescu Eugenia-Carmen, în calitate de magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secția Penală, a pretins și a primit prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunțătoare, suma de 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în stare de libertate a unui inculpat din familia denunțătorului și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urmau să judece cauza“. Este vorba de Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, din Drăgăneşti-Olt, care fusese arestat preventiv în februarie 2011 sub acuzația de tentativă de omor.
Banii ar fi ajuns la magistrata Marinescu prin intermediul avocatului Dumitru Cismaru, care i-a primit de la familia lui Bercea Mondial în două tranșe: 150.000 de euro înaintea termenului de judecată din 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea față de Sandu Anghel, iar alți 50.000 de euro pe 20 septembrie 2011. Două zile mai târziu, judecătoarea Marinescu a admis cererea formulată de avocații inculpatului, înlocuind arestul preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Șpaga de la Bercea Mondial, investită în terenuri și o casă

În urma anchetei, procurorii craioveni au aflat și unde au ajuns banii primiți drept mită de magistrata Marinescu. Procurorii DNA au reținut că, „după primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunțarea încheierii din 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14 – 22 decembrie 2011, pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpații Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu Iuliu-Severus (soțul acesteia), beneficiind de ajutorul inculpatului Cismaru Dumitru, au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului“. Este vorba de un teren de 703 mp și o construcție de 29 mp, situate în localitatea Băile Olănești, de un teren de 1.250 mp situat în localitatea Corbu, județul Constanța, dar și de un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina.
Ulterior, în perioada august – septembrie 2012, soții Marinescu ar fi vândut prin persoane interpuse, către o persoană apropiată denunțătorului, terenul și construcția din Băile Olănești. „Această tranzacție a reprezentat în fapt restituirea, de către inculpata Marinescu Eugenia Carmen, către membrii familiei denunțătorului a unei părți din suma de 200.000 de euro (valoarea imobilului fiind stabilită de comun acord la suma de 30.000 de euro) și urmărindu-se astfel evitarea ca între soții Marinescu și membrii familiei denunțătorului să poată fi stabilită vreo legătură directă“, au mai reținut procurorii anticorupție. În final, anchetatorii au explicat că aceste tranzacții imobiliare nu au fost trecute de magistrata Marinescu în declarațiile de avere, scopul fiind ascunderea cumpărării și vânzării imobilelor obținute ilicit.

Opt ani de închisoare la Curtea de Apel Craiova

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în mai 2015, dosarul de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat vineri, pe 23 septembrie.
Carmen Marinescu a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru faptele comise și i-a fost interzis dreptul de a exercita funcţia de magistrat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei.
Severus Marinescu a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar avocatul Cismaru a primit o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare. Acestuia din urmă i-a fost interzis dreptul de a exercita profesia de avocat. De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Carmen Marinescu a sumei de 30.000 de euro, dar și terenul din localitatea Corbu. Instanța a respins ca neîntemeiată cererea familiei Anghel de returnare a sumei de 100.000 de euro. Sentința Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS