Sărăcie la cote alarmante în Oltenia

Ultimul raport al INS trage semnale de alarmă în ceea ce privește condițiile de viață ale oamenilor: 60% din locuințele din mediul rural nu au baie în casă; o casă din șapte are probleme grave (deteriorarea pereților, podelelor, tocurilor de la ferestre, igrasie etc.). Doar 60% din locuitorii Olteniei își achită facturile la timp. Rata sărăciei relative în Oltenia este de 29,7%, fiind a treia regiune pe țară ca procent al sărăciei.

În timp ce România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană anul acesta, populația trăiește din ce în ce mai greu, iar rata sărăciei relative pe total țară este mai mare chiar decât cea măsurată în anul aderării României la UE. Potrivit ultimului studiu publicat zilele trecute de Institutul Național de Statistică (INS), rata sărăciei relative pe țară era în 2007 de 24,8%, în 2013 a scăzut la 22,4%, iar în 2014 a urcat la 25,4%. În regiunea Sud-Vest Oltenia, procentul de sărăcie relativă era în 2007 de 36,3%, a scăzut în 2013 la 30,1%, iar în 2014 s-a ameliorat ușor la 29,7%. Totuși, cu acest procent, Oltenia (județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea) rămâne una dintre cele mai sărace regiuni ale țării. Doar două regiuni mai au o rată relativă a sărăciei mai mare decât Oltenia, respectiv regiunea Nord-Est (județele Bacău, Neamț, Suceava) – 35,6% și Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) – 33,3%. La polul opus, regiunile cele mai bogate sunt regiunea București-Ilfov – cu 5,5% rată a sărăciei relative, Centru (Transilvania) – cu 20% și Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) – cu 21,9%.

Rata sărăciei relative se definește ca fiind ponderea persoanelor sărace în totalul populației. „Se consideră sărace persoanele din gospodăriile care au un venit disponibil pe adult-echivalent (inclusiv sau exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii) mai mic decât nivelul pragului de sărăcie“, se arată în metodologia de calcul, transmisă GdS de către Direcția Județeană de Statistică Dolj.

Probleme grave cu locuințele românilor

Cele mai multe locuințe au fost construite în perioada 1971-1990. În mediul rural există multe locuințe vechi, construite înainte de 1971 (42,2% din total), deci sunt mai vechi de 45 de ani. Foarte mulți cetățeni locuiesc în case deteriorate. Studiul INS realizat în 2015 și publicat zilele trecute, intitulat „Condiții de viață ale populației din România în 2015“, relevă faptul că cele mai multe probleme grave pe care le au locuințele sunt legate de deteriorarea pereților, igrasie și alte condiții improprii unei vieți decente. „Aproape o gospodărie din șapte se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind locuința. Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se află cele privind deteriorarea pereților, podelelor, tocurilor de ferestre (59,5% din totalul gospodăriilor care reclamă existenţa unor probleme ale locuinței) și igrasia sau fundația casei (48,7%)“, se arată în studiul INS.

În Oltenia, în mediul rural sunt multe case părăsite. Pe lângă îmbătrânirea populației, la sate se observă o constantă depopulare și deteriorare a locuințelor.

Grafic 01

61,3% din gospodăriile din mediul rural nu au baie în casă

 

În anul 2015, pe total, ponderea gospodăriilor dotate cu baie sau duş a fost de 68,7%, iar a celor cu grup sanitar de 67,1%, arată studiul INS. Ca atare, „aproape 40% din gospodăriile rurale beneficiază de avantajele oferite de existenţa unei băi și a grupului sanitar în interiorul locuinței. Altfel spus, 60% din locuințele din mediul rural nu au baie în casă“, relevă situația de la Statistică.

Anul trecut, institutul european de statistică Eurostat arăta că românii sunt săracii Europei și că regiunea Olteniei este singura din Europa cu cel mai mare procent de locuințe care nu au WC în casă.

Grafic 02

46,6% din gospodării suportă greu cheltuielile curente ale vieții

Aproape jumătate din gospodării (46,6%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieții, iar dacă se iau în considerare și cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,2% din totalul gospodăriilor.

Potrivit INS, 67,8% din gospodării își plătesc cheltuielile la timp, iar 32,2% din gospodării au întârzieri la plata unor cheltuieli, dintre care 53,3% cu întreținerea locuinței (apă, gaz, căldură), 54,6% (energie electrică, abonament radio), abonament telefonic 34,1%, rate la împrumuturi (9,1%). În regiunea Sud-Vest Oltenia, 60,1% își plătesc cheltuielile la timp, iar 39,9% au întârzieri la plata facturilor. Oltenii sunt printre locuitorii țării care nu pot face față cheltuielilor lunare. În Sud-Est își plătesc facturile la timp 58% dintre locuitori, în Vest – 77,9%, iar în Centru – 75,7%. Populația susține că are întârzieri la plata facturilor (în special a cheltuielilor cu utilitățile) din cauza lipsei resurselor financiare.

rata

Tot mai multe case au computere

În legătură cu dotarea locuințelor cu bunuri de folosință îndelungată, INS a concluzionat că „pe lângă aparatura precum aragaz, frigider, combină frigorifică, mașină de spălat rufe, aspirator de praf, telefon fix, televizor color – bunuri intrate de mult timp în dotarea curentă a majorității gospodăriilor – devin tot mai răspândite computerele (50,3% din totalul gospodăriilor) și autoturismele (35,5%)“. Gospodăriile în care există persoane salariate dețin computere în proporție de 79,3% și autoturisme în proporție de 56,0%.

De asemenea, foarte mulți români au telefon (mobil sau fix) – 90,5% din total, respectiv televizor color – 98,3% din total, iar mașină de spălat rufe au 84,7%.

 


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 septembrie 2016

Actualitate

» INSP: Încă 18 persoane din România au contactat virusul West Nile în perioada 1 – 9 septembrie
» David Cameron demisionează din funcţia de membru al Parlamentului britanic
» Pakistanez acuzat că incita la jihad global, expulzat din România
» Românii din afara ţării mai au la dispoziţie trei zile pentru a se înscrie în Registrul electoral
» Lista cu judecătoriile şi tribunalele din Oltenia care au intrat în grevă
» Craiova are din nou liceu militar
» Școala altfel
» Înapoi la școală
» INS: Inflația a fost de -0,2% în august
» Judecătorii și procurorii au intrat în grevă
» Părinții și fosta soție a lui Bogdan Olteanu, la DNA
» DNA cere instanței declasificarea documentelor DIPI rămase secrete sub mandatul lui Petre Tobă
» Dezbatere despre Starea Uniunii Europene
» Termenul de înregistrare a unui nou-născut a fost modificat
» S-a publicat regulamentul privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producției de lapte
» Austria amână scrutinul prezidențial din cauza problemelor cu plicurile pentru votul prin corespondență
» Victor Ponta, o nouă vizită la Poliţie
» Iohannis: O țară trebuie să aibă un guvern politic
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Jandarmii mehedințeni vor fi alături de elevi în prima zi de școală
» Poliţiştii sunt alături de elevi la început de an şcolar
» Noi proteste ale transportatorilor pe şoselele de centură
» Lucrări pe A2 Bucureşti – Constanţa
» Dolj: 100 de sancţiuni, aplicate şoferilor care au călcat prea mult pedala de acceleraţie
» Circulaţia blocată la metrou timp de 45 de minute
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Noutățile anului școlar 2016-2017
» Podul vechi de la Agigea se închide pentru 3 luni

Dolj

» Președintele CJ Dolj, prezent la deschiderea noului an şcolar la Podari
» Prefectul de Dolj, prezent la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladmirescu”
» Ambasadorul SUA la București vine miercuri la Craiova
» UPDATE – Craiova: Incendiu de vegetaţie în zona Selgros
» Ziua Pompierilor, sărbătorită mâine la Craiova
» Restricţii de circulaţie pe mai multe artere din Craiova
» Urmărit internaţional depistat la Calafat

Gorj

» Târgu Jiu: Lucrări la podurile şi pasajele de pe varianta ocolitoare
» Gorj: Indicatoare cu lămpi solare pe DN 66
» Gorj: Pirotehnist anchetat pentru artificiile destinate Zilelor Oraşului Motru
» Gorj: Un om al străzii a murit lângă o pubelă de gunoi
» Gorj: Dosar penal după ce s-a lăudat cu arma pe contul de Facebook
» Gorj: Poliţiştii au confiscat 3,7 tone de struguri
» Gorj: ITM a depistat trei cazuri de muncă „la negru”
» Gorj: Accident cu trei victime la Ţicleni

Olt

» Olt: Încasări record la Ambulatoriul Integrat al Spitalului Municipal din Caracal

Mehedinţi

» Prefectul de Mehedinţi, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja”
» O duminică de foc pentru pompierii mehedinţeni

Vâlcea

» Vâlcea: Oraşul Horezu a aniversat 529 de ani de la atestarea documentară

Sport

» Antrenorul campion olimpic Dan Podeanu și fotbaliștii de la CS Universitatea, prezenți la început de an școlar la LPS „Petrache Trișcu”
» Handbal (f): SCM Craiova a debutat cu o victorie în noul sezon

Top