De ce plătesc asociațiile gunoiul altoraUnele dintre asociațiile de proprietari din Bănie sunt nemulțumite de faptul că SC Salubritate Craiova SRL le încarcă facturile cu plata  gunoiului suplimentar care nu provine de la proprietarii din asociație. Reprezentanții locatarilor spun că este bine să se încheie o convenție între asociații și operatorul local de salubritate, în sensul că, atunci când se ridică gunoiul suplimentar de la platformele de gunoi să fie prezenți și reprezentanții locatarilor. Altă soluție ar fi ca asociațiile să-și închidă platformele care deservesc proprietarii de la blocuri.

Problema gunoiului suplimentar este veche în Craiova, deoarece sunt asociații de proprietari care se trezesc cu platformele pline cu gunoi suplimentar, vegetație uscată, moloz, ambalaje, care provine de la persoane din afara asociației. Cei care aruncă la platformele de gunoi ale blocurilor sunt fie craioveni care locuiesc în zonele de case învecinate blocurilor, fie proprietari din alte asociații sau agenți economici. Alteori gunoiul suplimentar provine chiar de la proprietarii din asociație care, atunci când își renovează locuințele, în loc să încheie un contract separat cu Salubritatea, aruncă molozul rezultat la platformă, iar plata cade în sarcina tuturor vecinilor. „Sunt mai multe probleme. În primul rând, sunt asociații care sunt aproape de cartierele de case și localnicii obișnuiesc să aducă gunoiul cu căruciorul sau cu sacii de la case și să îl arunce la platformă, pe jos. În al doilea rând, este varianta cu societățile de la parterul blocurilor, care, deși au contract separat cu operatorul, aduc gunoiul nemenajer pe platforma de gunoi. Aduc acele ambalaje din carton care sunt voluminoase și nu le pun în tomberon, le aruncă pe jos. Acestea sunt taxate ca gunoi suplimentar și plata facturii încarcă asociațiile. Gunoiul suplimentar nu este din categoria gunoiului menajer. Este vegetație, moloz… Proprietarii, atunci când își amenajează locuințele, ar trebui să încheie un contract cu operatorul local, nu să ducă molozul la platforma de gunoi, pentru că așa îi încarcă pe ceilalți proprietari. Astfel de probleme avem la Asociația nr. 4 Sărari, că au mai mult gunoi suplimentar decât menajer, pentru că se aruncă din zona pieței din Valea Roșie sau din zona de case“, a precizat, pentru GdS, Ion Pătrulescu, consilier juridic.

Din acest motiv apar tot felul de discuții între reprezentanții asociațiilor și cei ai Salubrității. Primii ajung să refuze la plată facturile sau chiar să le conteste în instanță. Într-o astfel de situație se află Asociația de proprietari nr. 6 Eroilor din Valea Roșie. „Rar se întâmplă să nu am trecut pe factura de plată gunoi suplimentar, în condițiile în care uneori nu există. Eu nu sunt convins că acel gunoi suplimentar provine de la locatarii din asociația mea. În primul rând, acea platformă deservește și a doua asociație. În al doilea rând, platforma se află foarte aproape de stradă și se întâmplă ca diverse persoane să vină și să arunce aici gunoi. Cei de la Salubritate nu ne anunță să fim și noi de față, să vedem ce cantitate se ridică. Noi nu contestăm gunoiul menajer. Nu știm cum procedează cei de la Salubritate când ridică acest gunoi. Probabil, când trec prin zonă și constată că există acel gunoi suplimentar îl ridică, dar noi nu suntem anunțați. Au fost perioade în care am avut în factură trecuți și câte 4-5 mc de gunoi suplimentar. Noi am făcut refuz de factură pentru că nu am fost niciodată la fața locului, să vedem ce se încarcă. Avem și în instanță un proces cu Salubritatea și așteptăm decizia judecătorilor. Noi ne-am achitat facturile, dar solicităm o returnare de sumă, o sumă pe care noi considerăm că nu o datorăm. La această platformă aruncă tot felul de resturi și agenții economici. Nu putem să stăm de pază la platformă“, a spus Marin Trăsnitu, președintele Asociației de proprietari nr. 6 Eroilor, Valea Roșie.

Reprezentanții altor aso­ciații spun că ei încearcă să fie prezenți când se ridică gunoiul suplimentar. Cu toată vigilența, tot au fost încărcați de operatorul local cu gunoi care nu provenea de la locatarii din asociație. „Când avem gunoi suplimentar îl plătim, dar facem în așa fel încât să nu avem gunoi suplimentar. Când am avut gunoi suplimentar, au venit cei de la Salubritate, l-au ridicat și am plătit. Altă dată am pățit-o, mi-au trecut gunoi suplimentar, l-au facturat, dar ulterior eu le-am demonstrat că nu provine din asociația noastră și mi-au scăzut acea factură. Când ridică gunoiul, nu se știe ce cantitate, deoarece nu este un protocol între noi și Salubritate, nu se face un proces-verbal de constatare, se facturează pur și simplu. Noi când avem gunoi suplimentar căutăm să fie cineva prezent de la asociație atunci când vin să-l ridice. La asociația noastră avem probleme cu cei de la casele învecinate și cu societățile care aruncă la noi la platformele de gunoi“, spune Constantin Șeicaru, președintele Asociației de proprietari nr. 15 – 1 Mai Stadion.

Nu există reglementare


Reprezentanții aso­ciații­lor spun că au făcut către SC Salubritate o solicitare în care au cerut să reglementeze o procedură de ridicare a gunoiului suplimentar de la platforme. „Într-o adresă făcută la Salubritate am solicitat să ne precizeze cum se procedează și de unde aproximează cantitatea de gunoi suplimentar. Au promis că nu vor mai ridica acele deșeuri dacă nu sunt prezenți la fața locului un delegat al lor și un reprezentant al asociației, care să aprecieze împreună care este cantitatea de gunoi suplimentar. Nu prea se întâmplă așa ceva. În contractele încheiate între Salubritate și asociații nu se prevede nimic, dar bine ar fi, acolo unde se ridică gunoiul suplimentar, să fie un reprezentant al proprietarilor de față. În ultimă instanță, asociațiile au posibilitatea să închidă acele platforme“, a adăugat Ion Pătrulescu, consilier juridic în domeniul asociațiilor de proprietari.

Că nu există nici o reglementare în acest sens, o recunoaște și SC Salubritate Craiova SRL. „Conform prevederilor existente în contractele încheiate cu asociațiile de proprietari din Craiova, dar și în Regulamentul privind desfășurarea activităților de salubrizare în aria de delegare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Dolj, lucrătorii noștri sunt obligați să încarce în autovehicule întreaga cantitate de deșeuri existentă la punctele de colectare, lăsând locul curat și măturat chiar dacă există deșeuri menajere amplasate lângă containerele de colectare.

Nu este stipulată în contract obligația operatorului de a ridica deșeurile doar în prezența unui reprezentant al asociației deservite de platforma respectivă. În cazul asociațiilor care folosesc în comun aceeași platformă, gunoiul suplimentar se facturează la fiecare asociație proporțional cu numărul de persoane înscrise în asociație, prevedere existentă în Regulamentul de înființare, organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari/locatari din municipiul Craiova, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 363/2013“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 5 septembrie 2016

Actualitate

» Greva generală anunţată de Sanitas, amânată
» 8300 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de românii din străinătate
» Ambasadorul american la Chişinău s-a răzgândit şi “respectă decizia și idealul unioniștilor”
» Blogger trimis în judecată pentru instigare publică la adresa unor judecători
» Proiect al MS în dezbatere publică: buget separat pentru tratarea pacienţilor cu arsuri
» Militari din nouă ţări participă în România la un exerciţiu multinaţional
» TVR recunoaşte că este verificată de DNA
» Ministerul Educaţiei a început evaluarea inspectorilor şcolari generali
» Gorj: Şi-a înscenat furtul propriului camion
» Incendiu în Capitală stins cu întârziere din cauza protestului transportatorilor
» Ministrul Sănătății: Medicii nu au niciun motiv să nu semneze contractele individuale de muncă
» Indemnizaţie record de creşterea copilului în România. Un părinte din Sibiu primeşte 35.000 de euro / lună
» Gorj: I-a furat banii strânşi la muncă în străinătate
» Vicepremierul Turciei vine în România
» Parchetul Militar a cerut Senatului acces la informaţii referitoare la Dosarul Revoluţiei
» Ofiţer de poliţie, trimis în judecată pentru luare de mită
» România, lider în UE la creșterea comerțului cu amănuntul, în iulie
» DNA verifică activitatea TVR
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, votată de plenul Senatului luni, 19 septembrie
» Furtul de identitate este prevenit de o aplicaţie pe smartphone
» Procurorul general a trimis președintelui Iohannis cererea DNA de efectuare a urmăririi penale a lui Petre Tobă
» Israel: Mai mulţi oameni au fost prinşi sub dărâmături, după ce o macara s-a prăbuşit peste o parcare supraetajată
» Sanitas, negocieri la Ministerul Muncii pentru salariile personalului administrativ din spitale

Publireportaj

» Spitalul Judeţean, administrat de CJ Gorj, a primit acreditarea instituţională

Dolj

» Cursurile stau să înceapă, ei acum renovează şcolile
» Lucrările de pe „Oblemenco“, sub lupa CNI
» Grupurile sanitare din spital, calvarul pacienţilor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Pasajul subteran, avariat de un tir
» Cartierul „Afumați“ din Craiova
» Craiova: Aleea I Şimnic, fără apă din cauza unei avarii
» Razie pe şosele din Craiova

Gorj

» Plăţi întârziate pentru lucrările de la Stadion şi Sala Sporturilor
» Şi-a înscenat furtul propriului camion
» I-a furat banii strânşi la muncă în străinătate
» A fost turnat primul asfalt pe noua şosea de centură
» Cinci candidaţi pentru postul de inspector şcolar adjunct
» Gorj: Ion Călinoiu a anunţat pe o reţea de socializare că Spitalul Judeţean din Târgu Jiu a fost acreditat

Vâlcea

» Un vâlcean printre câştigătorii ediţiei a 15 a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni

Sport

» „Viperele“, învinse
» Petre Grigoraș, optimist după revenirea lui Antal
» Alb-albaștrii au punctat la Roman și Buzău
» Bogdan Olteanu a venit în Bănie să ajute naționala lui Pascu
» Tenis: Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală la US Open
» US Open: Simona Halep – Suarez Navarro, astăzi de la ora 18.00

Bani & Afaceri

» Unde se împotmolesc firmele care cer cod de TVA

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Caravana “Românii au talent” oprește vineri la Craiova

Top