5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScriitorul Dinel mai stă nițel în pușcărie

Scriitorul Dinel mai stă nițel în pușcărie

Dacă nu s-ar fi modificat legea, Dinel Staicu ar fi scăpat de aproape un an de pușcărie  în schimbul cărților scrise în penitenciar
Dacă nu s-ar fi modificat legea, Dinel Staicu ar fi scăpat de aproape un an de pușcărie
în schimbul cărților scrise în penitenciar

Începând de ieri, 31 august, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2016 care prevede că, indiferent de numărul de cărți scrise după gratii, deținuții vor avea parte de numai 20 de zile de reducere a pedepselor. Reglementările anterioare prevedeau deducerea din pedeapsă a câte 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată. Potrivit Administrației Penitenciarelor, omul de afaceri craiovean Dinel Staicu a scris nu mai puțin de zece cărți cât a stat în închisoare.

Administrația Națio-nală a Penitencia-relor (ANP) a făcut publică, la începutul anului, lista lucrărilor științifice scrise din pușcărie în ultimii trei ani, pe aceasta aflându-se, printre alții, Dinel Staicu, Gigi Nețoiu, fostul polițist Cătălin Bănică sau foștii judecători Laurențiu Anghel și Bogdan Diaconescu. De altfel, Dinel Staicu ocupa primul loc la numărul cărților scrise din pușcărie (zece), alături de Dan Voiculescu.
Potrivit documentului ANP, numai în anii 2014 și 2015, un număr de 215 condamnați au publicat 440 de lucrări științifice. Unul dintre cei mai inspirați condamnați a fost omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, fost preşedinte al SIF Oltenia, condamnat în două dosare penale la nouă, respectiv cinci ani de închisoare cu executare.
De altfel, potrivit legistației actuale, cel mai mult are de pierdut chiar Dinel Staicu, care a scris în penitenciar, înainte de modificarea legii, nu mai puțin de zece lucrări științifice. În baza reglementărilor anterioare, Staicu ar fi putut beneficia de o reducere a pedepsei de 300 de zile numai în baza lucrărilor publicate. După intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 24/2016, chiar dacă va mai scrie sau nu de după gratii, din pedeapsa primită de Dinel Staicu vor fi scăzute numai 20 de zile.

Unii au fost eliberați înainte de modificarea legii

Alți deținuți au primit reduceri ale pedepselor și au ieșit deja din închisoare după ce au scris mai multe lucrări științifice. De exemplu, Ștefan Cătălin Bănică, fost ofițer în cadrul IPJ Dolj, a fost condamnat în octombrie 2014 la trei ani și patru luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat că lua mită de la firmele care se ocupau cu jocurile de noroc. Acesta a scris de după gratii trei cărți, iar la sfârșitul lunii iulie a fost eliberat condiționat printr-o hotărâre a Judecătoriei Găești.
Condamnat în „Dosarul Transferurilor“ la trei ani și patru luni de pușcărie, Gigi Nețoiu, fost finanțator al Universității Craiova, a scris în închisoare patru lucrări științifice. Nețoiu a fost eliberat condiționat pe 23 decembrie 2015, printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinți.
Pe aceeași listă făcută publică de ANP se regăsesc și foștii magistrați de la Tribunalul Dolj, Laurențiu Anghel și Bogdan Diaconescu. Cei doi au fost condamnați în ianuarie 2014 la câte patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție (luare de mită şi trafic de influenţă). După ce a fost încarcerat, Laurențiu Anghel a scris o singură lucrare – „Răspunderea civilă delictuală“. În decembrie 2015, Anghel a fost eliberat din penitenciar printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinți.
În schimb, Diaconescu, fostul său coleg, a reușit să scrie în detenție cinci cărți, una dintre ele purtând titlul… „Combaterea și sancționarea faptelor de corupție“. În aprilie, anul acesta, același Diaconescu a fost condamnat definitiv la șapte ani și jumătate de închisoare într-un alt dosar de corupție, unul în care a fost acuzat că i-a cerut omului de afaceri Samir Sprînceană o șpagă de 270.000 de euro pentru a-l scăpa de dosarul returnărilor ilegale de TVA.

Cărțile deținuților, citite de procurorii DNA

În ianuarie, anul acesta, procurorii anticorupție au anunțat că au început cercetările într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului. Fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane – profesori universitari, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care ar fi favorizat diverse persoane condamnate.
Anchetatorii au reținut că, de exemplu, în lucrările ce ar fi fost scrise în pușcărie au fost citate opere la care deținutul nu a avut niciodată acces. De asemenea, s-a mai reținut că, în unele cazuri, deținuții și-au scris operele în timp record. De exemplu, în numai 6 ore și 40 de minute a fost scrisă o lucrare de… 212 pagini. În aceste împrejurări, procurorii au tras concluzia că autorul real al acestor cărți a fost o altă persoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS