5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum o mai duc primarii cu probleme penale și de integritate

Cum o mai duc primarii cu probleme penale și de integritate

Înainte de alegerile locale din iunie, Gazeta de Sud a întocmit o situație cu problemele penale și de integritate ale primarilor aleși în 2012 în județul Dolj. Din cei 111 primari de municipii, orașe și comune aleși în 2012, aproape un sfert (26) s-au ales cu dosare penale ori au fost găsiți incompatibili de inspectorii de integritate. La alegerile din iunie 2016, partidele politice au pus pe liste mai bine de jumătate dintre edilii aflați în diverse proceduri judiciare (15), iar o parte dintre ei au și câștigat un nou mandat. Să vedem ce s-a întâmplat după alegeri cu primarii care au câștigat un nou mandat, chiar dacă au venit cu probleme de integritate/incompatibilitate ori penale din mandatul 2012-2016.

Problemele penale sau de integritate ale unor primari nu au oprit partidele politice să-i pună pe liste pentru alegerile locale de pe 5 iunie. Cei mai mulți candidați cu probleme au fost de la PSD (12), doi de la PNL și unul din partea UNPR.
Din partea PSD, la Craiova a candidat Lia Olguța Vasilescu, la Braloştiţa – Ioan Sârbu, la Breasta – Marin Marcu, la Drăgotești – Dumitru Dincă, la Amărăștii de Jos – Ion Dinu, la Ișalnița – Ovidiu Flori, la Leu – Iulian Cristescu, la Malul Mare – Alexandru Dicu, la Melinești – Ana Ceană, la Mârșani – Constantin Ghercioiu, la Podari – Constantin Gheorghiță, iar la Poiana Mare – Marin Vintilă.
Trebuie spus că la Sadova a candidat, tot din partea PSD, Vasile Jianu (primar între anii 2008-2012), trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Același Jianu a fost găsit incompatibil de ANI, iar în noiembrie 2015 a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) la Curtea de Apel Craiova. În iunie, Jianu a pierdut alegerile în fața lui Eugen Safta de la PNL.
Tot din partea PSD, la Primăria Piscu Vechi a candidat și a câștigat Marius Minea, găsit incompatibil de ANI în noiembrie anul trecut, pe când era viceprimarul comunei. Marius Minea a contestat în instanță raportul ANI și a avut câștig de cauză la Curtea de Apel Craiova. Inspectorii de integritate au formulat recurs împotriva hotărârii judecătorilor craioveni, dosarul fiind, în prezent, pe rolul Curții Supreme.
PNL a pus pe liste doi candidați care au fost găsiți incompatibili de inspectorii de integritate. Este vorba de Cornel Pistriţu, la Băilești, și Ionel Nedelcu, la Rojiște. Pentru Primăria Pielești, UNPR l-a avut candidat pe Dan Viorel Dică, aflat și el în proces cu ANI.
Primarul Craiovei, trimis în judecată în­tr-un dosar de corupție

La sfârșitul lunii martie, procurorii DNA anunțau începerea urmăriri penale față de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, acuzată de comiterea a patru infracțiuni de luare de mită, trei de folosirea autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și una de spălare de bani. În același dosar au fost puși sub acuzare și Radu Preda, administratorul public al municipiului Craiova, și Elena Popescu, președinta Asociației „Pro Craiova“. Anchetatorii au susținut că, în total, Olguța Vasilescu ar fi primit mită peste 250.000 de euro prin metoda „sponsorizărilor“ de la mai mulți oameni de afaceri. Anchetatorii bucureșteni susțin că o parte a faptelor penale ar fi fost comise de Olguța Vasilescu în campania electorală din 2012, iar altă parte după ce a ajuns primar, cu ocazia vopsirii fațadelor imobilelor din centrul municipiului.
În iunie, Olguța Vasilescu a câștigat al doilea mandat de primar al Craiovei, iar o lună mai târziu, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați. Doarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București pe 18 iulie, iar până în prezent, instanța nu a stabilit primul termen de judecată.
Tot după alegeri, magis­trații Judecătoriei Craiova l-au condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe Ioan Sârbu, fostul primar PSD al comunei doljene Braloștița. Sârbu a fost acuzat că, pe vremea când era administratorul unei firme de construcții, a obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpat, primul termen de judecată fiind stabilit de magistrații Curții de Apel Craiova pentru 26 octombrie. La alegerile din iunie, Sârbu a pierdut în fața candidatului PNL, Dumitru Amza.

Primari care au pierdut procesele cu ANI

La Breasta, alegerile au fost câștigate de fostul edil PSD, Marin Marcu. Acesta fusese găsit de ANI în incompatibilitate cu trei luni înainte de alegerile locale. Inspectorii de integritate au comunicat că primarul Marcu s-a aflat în stare de „incompatibilitate în perioada 15 ianuarie 2013 – 26 iunie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar şi membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Breasta“. Marcu a contestat în instanță raportul emis de ANI, iar după ce a câștigat un nou mandat de primar al comunei Breasta a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova.
Alt primar care a pierdut procesul cu ANI este Ion Dinu, fostul primar PSD din Amărăștii de Jos. În martie 2015, ANI a comunicat că primarul Ion Dinu s-a aflat ani buni în stare de incompatibilitate. Acesta a fost acuzat că, din 2009 și până în 2014, a deținut simultan cu funcția de primar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Amărăștii de Jos. Primarul Dinu a contestat raportul ANI, în iunie a pierdut alegerile în fața lui Marian Firănescu de la PNL. Ulterior, Dinu a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova. Recursul formulat de Ion Dinu a fost înregistrat pe rolul Curții Supreme pe 15 iulie.
În schimb, primarul reales din comuna Drăgotești, Dumitru Dincă, a pierdut procesul cu ANI înainte de alegeri, mai exact pe 25 mai. Recursul edilului din Drăgotești a fost înregistrat la Curtea Supremă pe 11 iulie.
În ceea ce-l privește pe primarul PSD Ovidiu Flori din Ișalnița, acesta a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI. Edilul Flori a contestat în instanță raportul ANI, însă Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea în noiembrie, anul trecut. Dosarul a ajuns pe rolul Curții Supreme, care urmează să judece recursul formulat de Ovidiu Flori. În iunie, Ovidiu Flori a câștigat un nou mandat de primar al comunei Ișalnița.

Unul condamnat, altul judecat

Și primarul comunei doljene Leu a fost condamnat după ce a câștigat un nou mandat. Este vorba de Iulian Cristescu, care a fost acuzat că, în campania electorală din 2014, l-a lovit cu pumnul în figură pe reprezentantul ACL Isidor Răducea. Primarul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe, iar pe 15 iulie a fost condamnat la opt luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de doi ani. Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel pe 25 iulie de Cristescu, o sentință definitivă în acest dosar urmând să fie dată de Curtea de Apel Craiova.
În schimb, situația edilului din comuna Podari este ca și înainte de alegeri. La începutul acestui an, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a primarului Constantin Gheorghiţă din Podari într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, înșelăciune și uz de fals. În același dosar au fost deferiți justiției alți șase inculpați, printre care se numără viceprimarul, secretara și arhitectul-șef din Podari. Primarul și viceprimarul sunt acuzați că au restituit abuziv 5.000 mp de teren intravilan, care au ajuns la șeful Serviciului Taxe și Impozite din Podari. În final, acesta din urmă, ajutat de funcționarii Primăriei Podari, a reușit să vândă cu peste 100.000 de euro mai multe clădiri ale ANIF Dolj. În acest moment, acest dosar penal se află pe rolul Tribunalului Dolj.

Primarul din Malu Mare nu și-a convins alegătorii

Alexandru Dicu a candidat pentru un nou mandat de primar al comunei Malu Mare, însă a pierdut în fața uneperistului Ilie Dodocioiu. La jumătatea lunii aprilie, cu nici două luni înainte de alegeri, ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au ridicat de la Primăria Malu Mare, condusă de Alexandru Dicu, mai multe documente și înscrisuri. Procurorii craioveni au precizat pentru GdS că au în lucru un dosar penal privind infracțiunile de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
În iunie, la Melinești a câștigat un nou mandat Ana Ceană, la Mârșani – Constantin Ghencioiu, iar la Poiana Mare – Marin Vintilă.
Ana Ceană este cercetată, alături de mai mulți primari din Gorj, într-un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Anchetatorii au reținut că primarii ar fi cerut şi primit diferite sume de bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii.
În schimb, Constantin Ghencioiu a fost trimis în judecată înainte de alegeri, într-un dosar în care a fost acuzat că și-a pus semnătura pe mai multe contracte păguboase pentru bugetul comunei.
În ceea ce-l privește pe Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare, în martie 2016 a fost găsit de inspectorii ANI în conflict de interese administrativ. Vintilă a contestat raportul ANI, acțiune înregistrată pe rolul Curții de Apel Craiova pe 6 aprilie. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 19 septembrie.
PNL a pus pe liste doi candidați care au fost găsiți incompatibili de inspectorii de integritate. Este vorba de Cornel Pistriţu, la Băilești, și Ionel Nedelcu, la Rojiște. UNPR l-a avut candidat la Pielești pe fostul primar, Dan Viorel Dică, aflat și el în proces cu ANI.
Pistrițu a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova și a formulat recurs la Curtea Supremă, ca și Ionel Nedelcu.
În iulie, la o lună după ce a fost reales primar în Pielești, Dică a câștigat parțial procesul cu ANI. Curtea de Apel Craiova a dispus anularea raportului întocmit de ANI pentru perioada septembrie 2012 – martie 2013. Inspectorii de integritate au susținut că edilul Dică „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 5 septembrie 2008 – 31 martie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 2 Pielești“.

Primarii condamnaţi după preluarea mandatului, obligaţi să plătească alegerile anticipate

După alegerile din iunie, mai mulți deputați independenți au depus la Senat un proiect de lege care prevede că primarii condamnaţi după preluarea mandatului să fie obligaţi să suporte costurile generate de alegerile anticipate. În situația unei candidaturi independente, primarul ar trebui să suporte singur aceste costuri, iar în cazul în care primarul a candidat din partea unui partid/alianță, aceste costuri ar trebui achitate de primarul ales în solidar cu partidul/alianța care l-a propus. Partidul sau alianţa politică/electorală care au propus candidatul vor avea obligaţia, sub sancţiunea respingerii înregistrării candidaturii, să prezinte o declaraţie semnată de conducere prin care să confirme că au cunoştinţă de situaţia juridică a candidatului şi se obligă să suporte cu candidatul propus toate costurile generate de alegerile anticipate, dacă acesta va fi condamnat.
Din cauza problemelor penale sau de integritate, nu mai puțin de șase primari din Dolj aleși în 2012 și-au pierdut mandatele înainte de termen. Prefectul județului Dolj a emis ordine prin care a constatat încetarea înainte de termen a mandatelor primarilor din Bechet, Argetoaia, Scăești, Afumați, Terpezița și Caraula.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS