Cum se pierde o treime din căldura craiovenilor

În sistemul de termoficare pierderile reale sunt cu 34,51% mai mari decât cele tehnologice
În sistemul de termoficare pierderile reale sunt cu 34,51% mai mari decât cele tehnologice

Consilierii locali au aprobat ieri cuantumul pierderilor tehnologice din sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a Craiovei. Practic, consilierii au votat concluziile unui raport termoenergetic pe care SC Termo Craiova SRL este obligată legal să-l comande. Potrivit datelor, pierderile tehnologice au scăzut față de anul 2012 atât la centrale termice, cât și la punctele termice. Îngrijorător este faptul că, în realitate, pierderile în rețea sunt mult mai mari.

Noii indicatori ai pierderilor tehnologice din rețeaua de termoficare a Craiovei aprobați de consilierii locali prevăd o pierdere de 19,31% pentru punctele termice și 21,05% pentru centralele termice (producere și distribuție). În anul 2012, când s-a efectuat ultimul bilanț termoenergetic, pierderile erau de 22,57% pentru punctele termice și 33,69% pentru centralele termice. Realizat de Institutul de Cercetare ICEMENERG, bilanțul aprobat ieri de consilieri trage un semnal de alarmă asupra pierderilor reale din sistem. De exemplu, centralele termice echipate cu cazane pe gaze naturale au produs 31.908 gigacalorii (Gcal). Din această cantitate s-au vândut consumatorilor 22.506 Gcal și s-au pierdut în rețelele de distribuție 9.402 Gcal, adica 29,47% din energia termică produsă. „Pierderile procentuale de căldură prin transfer termic sunt mari (26,77%) (…) Cauzele principale ale acestor pierderi sunt determinate de următorii factori: debranșarea unui număr important de consumatori de la rețea, aceasta devenind supradimensionată pentru consumul actual, vechimea mare a conductelor cu o izolație termică îmbătrânită, introducerea conductelor de recirculare a apei calde de consum pentru a asigura temperatura necesară în momentul utilizării apei de către consumatori și manevrele de golire cu ocazia reparațiilor accidentale și a avariilor“, se arată în bilanț.

Pierderi mai mari în realitate

În cazul punctelor termice, diferența dintre energia termică cumpărată din sistemul de transport și totalul energiei termice vândute consumatorilor este de 23,38%, adică pierderi în sistem. „Față de pierderile tehnologice determinate în cadrul lucrării, pierderile reale sunt mai mari din următoarele cauze: vechimea rețelei cuprinsă între 25 și 48 ani și îmbătrânirea izolației termice și degradarea continuă a acesteia“, spune bilanțul. Documentul trage un semnal de alarmă pentru autorități. „Rețelele de termoficare din municipiul Craiova au fost proiectate pentru a satisface necesarul de căldură din anii 1968-1990. Datorită reducerii numărului de consumatori și a scăderii consumului de căldură, în prezent, rețelele au devenit supradimensionate. Ca urmare, atât pierderile de energie termică reale, cât și pierderile tehnologice se situează la un nivel ridicat. Pierderile tehnologice de energie termică prin transfer termic pentru sistemul de distribuție au fost calculate în condițiile ipotetice în care izolația termică a conductelor este nouă. Din analiza datelor prezentate rezultă că pentru Subconturul I (centrale termice – n.r.) pierderile reale sunt cu 65,24% mai mari față de pierderile tehnologice, respectiv pentru Subconturul II (puncte termice – n.r.) pierderile reale sunt cu 32,32% mai mari față de pierderile tehnologice.

Pe ansamblu, în sistemul de termoficare pierderile reale sunt cu 34,51% mai mari decât cele tehnologice“, semnalează bilanțul realizat de Icemenerg.

Dacă nu ai bani, dă-ți măcar interesul!

Printre cauzele care au dus la această situație se numără și faptul că armăturile nu mai asigură separarea sau închiderea etanșă și reglarea parametrilor hidraulici, supradimensionarea rețelei de distribuție a făcut să scadă viteza de circulație a agentului termic, fapt ce generează o pierdere mare de energie termică, în special sub formă de transfer termic în mediul ambiant.

Bilanțul propune două variante de îmbunătățire a sistemului: una cu bani, cealaltă prin supraveghere. Prima măsură presupune investiții foarte mari, de circa 28 de milioane de euro, care constau în modernizarea unor puncte termice urbane, precum și modernizarea rețelelor de distribuție aferente. Concret, este vorba despre înlocuirea electropompelor de circulație existente cu electropompe cu turație variabilă, înlocuirea vanelor de pe conducte cu vane automate modernizate cu închidere rapidă, achiziționarea unor contoare pentru măsurarea energiei termice, bazate pe principiul de măsurare ultrasonic, înlocuirea conductelor termice clasice cu conducte preizolate și termoizolate cu un strat de protecție din polietilenă sau monitorizarea pierderilor prin achiziția unui sistem de monitorizare a pierderilor cu transmiterea semnalului în dispecerat.

Măsurile fără investiții țin de exploatarea de zi cu zi a instalațiilor, adică presupun interes din partea angajaților Termo. Este vorba despre urmărirea funcționării la parametri de proiect a cazanelor din dotarea centralelor termice de zonă, reglarea frecventă la timpii programați de fabricant a arzătoarelor automate din dotarea cazanelor, controlul curent al rețelelor pentru depistarea unor eventuale defecțiuni, verificarea metrologică a aparaturii de măsură la sursă și consumatori sau instruirea personalului pentru intervenții.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 iulie 2016

Actualitate

» Oficial CE: UE nu va negocia nici măcar informal cu Marea Britanie
» Pregătiri pentru noul an şcolar
» Premierul Cioloș îndeamnă românii să doneze bani prin SMS pentru achiziția “Cumințeniei Pământului”
» Concurenţă la educatori, posturi fără candidaţi la muzică
» În război cu Termoficarea
» Din nou cozi la paşapoarte
» Aproximativ 3.000 de imigranţi s-au înecat în Mediterană în 2016
» Duminică are loc a doua extragere pentru selecția celor 100 de câștigători la Loteria bonurilor fiscale emise în luna mai
» Gregorian Bivolaru a fost adus în România
» Sorin Ovidiu Vîntu a fost ridicat de polițiști și va fi dus la Penitenciarul Rahova
» Recomandări ale poliţiei pentru şoferii care pleacă în vacanţă în acest weekend
» Vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor ţării, în acest sfârşit de săptămână
» România trimisă în fața Curții de Justiție a UE pentru netranspunerea normelor privind instituirea spaţiului feroviar unic
» Adrian Ciocîrlan și Romeo Bizadea – noi adjuncți la SRI
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune
» Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul suspiciunilor de trafic de copii în orfelinate
» Crinuța Dumitrean și Horia Simu, trimiși în judecată în dosarul ANRP 5
» Petromservice: Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat definitiv la 6 ani și 2 luni închisoare
» Ministerul Agriculturii pregătește un ajutor financiar pentru apicultori
» Cursele aeriene care fac legătura între Rusia şi Turcia au fost reluate
» Alocuțiunea Președintelui României susținută în cadrul dezbaterii “Dialog asupra Politicilor de Sănătate și Mediu în România”
» Polițiștii craioveni în mijlocul cetățenilor
» Oameni de știință din Brazilia au găsit urme ale virusului Zika la țânțari comuni
» Recuzată de patru ori de DNA, Viorica Costiniu va judeca procesul lui Adrian Duicu
» Cinci suspecți puși sub acuzare și arestați după atentatul de la Nisa
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» DNA: Nicolae Păun și complicii săi au creat un sistem de fraudare în scopul propriei îmbogățiri
» Copii români victime ale traficului cu ființe umane: Părinții își dau copiii cămătarilor dacă nu pot să-și plătească datoriile
» Legea care permite renovarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată a fost promulgată

Publireportaj

» Efecte 3D spectaculoase în noul film “Ghostbusters” la Inspire Cinema Craiova

Local

» Opt sportivi de la Craiova Cycling Team participă la Cupa Max din Lugoj
» Totu-i vechi la Baia Nouă

Dolj

» Dolj: Tir răsturnat la Secui
» Dolj: La volan cu permisul “măsluit”
» Craiova: Minore cercetate penal pentru tâlhărie
» Urmărit internaţional pentru proxenetism, depistat de către polițiștii doljeni
» Primăria bate câmpii despre Water Park şi „Romanescu“
» Cum se pierde o treime din căldura craiovenilor

Gorj

» Gorj: Încep Zilele oraşului Turceni
» Încep Zilele oraşului Turceni
» Gorj: Școala Internațională pentru Artă „Reflecții ale moștenirii culturale în arta lui Constantin Brâncuși”

Vâlcea

» Vâlcea: Acţiune pentru combaterea delictelor silvice
» Vâlcea: Acţiune informativ-preventivă în rândul bicicliştilor, conducătorilor de mopede şi motociclete
» Vâlcea: Acţiune informativ-preventivă în rândul bicicliştilor, conducătorilor de mopede şi motociclete
» Trei posturi vacante de execuţie la IPJ Vâlcea

Sport

» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu – CS Universitatea Craiova, scor 2-1, în Liga I
» Fotbal / CSMS Iași a ratat calificarea în turul 3 preliminar al Ligii Europa
» Lupte (f): Craioveanca Ştefania Priceputu, medaliată cu bronz la Europenele de cadeţi
» Pandurii Târgu Jiu și-a prezentat achizițiile

Magazin

» De 400 de ani creşte singur în mijlocul deşertului

Top