5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUzina Mecanică Sadu riscă să-şi închidă porţile

Uzina Mecanică Sadu riscă să-şi închidă porţile

Uzina Mecanică de la Sadu mai are 900 de salariaţi
Uzina Mecanică de la Sadu mai are 900 de salariaţi

Uzina Mecanică Sadu, de la Bumbeşti-Jiu, Gorj, riscă să îşi închidă porţile în acest an, din cauza datoriilor mari acumulate la bugetul de stat şi la diverşi furnizori de materiale şi de materii prime. În loc să facă angajări, Uzina se confruntă de câteva luni cu lipsa lichidităţilor şi este în imposibilitatea de a-şi mai achita dările către stat. Potrivit reprezentanţilor UM Sadu, în ultimii trei ani, datoriile au continuat să se acumuleze, iar şansele ca firma să înregistreze profit până la finalul acestui an sunt din ce în ce mai mici. Din cauza gravelor probleme financiare, uzina de armament nu a avut conduceri stabile, managerii care s-au perindat n-au reuşit să aducă unitatea pe linia de plutire, deşi statul le-a acordat şi sprijin financiar şi chiar a şters o parte a datoriilor existente. În loc să meargă către redresare, societatea a continuat să acumuleze debite şi să se confrunte cu probleme legate inclusiv de plata salariilor.

Deputatul Weber vorbeşte de contracte în derulare

Mihai Weber, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, susţine că UM Sadu a ajuns în această situaţie în special din cauza faptului că a fost prost manageriată, compania Romarm, în subordinea căreia se află uzina, nereuşind să găsească o conducere competentă. Cu toate acestea, deputatul Mihai Weber susţine că uzina se va redresa din punct de vedere economic şi chiar anunţă noi angajări.
„Contracte sunt. Au fost alocaţi bani în trecut. Vedem acum, la rectificare, ce fonduri se vor primi. Din păcate, contează şi managerii. Dacă ai contracte în derulare şi nu reuşeşti să faci rost de bani înseamnă că este greu să îți atingi indicatorii. Eu sper să nu fie momente de îngrijorare atâta timp cât există contracte în derulare. Vom vedea“, a declarat parlamentarul gorjean Mihai Weber. În prezent, la Uzina Mecanică Sadu lucrează mai puţin de 900 de salariaţi, scăderea cererilor de armament, atât pe piaţa internă, cât şi externă ducând la reduceri de personal. UM Sadu are numai către bugetul local din Bumbeşti-Jiu datorii de câteva milioane de lei. UM Sadu este una din puţinele fabrici de muniţie pe care România le mai deţine. În loc să facă angajări, se pune problema concedierilor şi chiar a închiderii unităţii. În ultimii ani, UM Sadu a lucrat mai mult pentru piaţa civilă americană şi pentru clienţi din Europa. Uzina poate produce muniţie şi pentru armatele NATO, însă are nevoie de cinci milioane de euro pentru retehnologizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS