Un băiat de 14 ani, legat şi bătut după ce a fost prins la furat

Casa în care locuieşte mama cu cei doi copii (FOTO: Claudiu Tudor)
Casa în care locuieşte mama cu cei doi copii (FOTO: Claudiu Tudor)

Un adolescent din comuna doljeană Drănic a fost legat cu sârmă şi bătut până ce-a fost băgat în spital de trei bărbaţi, după ce a fost prins la furat în gospodăria unuia dintre ei. Doi dintre bărbaţi au primit arest la domiciliu, iar cel de-al treilea se află în libertate.

Adolescentul L.C. are 14 ani şi locuieşte împreună cu mama şi fratele său mai mic în satul Padea, ce aparţine de comuna Drănic. Tatăl copiilor a murit în urmă cu aproximativ doi ani, iar cei trei trăiesc din ajutor social şi din banii câştigaţi din munca cu ziua. Sătenii susţin că vinovată de toată această situaţie este mama, care nu şi-ar îngriji copiii, îi lasă nesupravegheaţi, fără mâncare, într-o cocioabă ce stă să cadă. „Ea este cea care îi trimite să fure, ştiind că nu vor răspunde penal. Pleacă dimineaţa la şapte şi se întoarce noaptea acasă. În timpul zilei, copiii ăştia trăiesc doar cu un codru de pâine. Direcţia Copilului trebuia să preia de mult bieţii băieţi, ar fi fost supravegheaţi, ar fi avut condiţii decente de viaţă. De aproape doi ani de când le-a murit tatăl din cauza alcoolului, copiii au ajuns hoţii comunei. Dacă toţi cei pe care i-au tâlhărit de-a lungul anilor ar fi depus plângere, ar fi avut până acum zeci de dosare pe numele lor. Au furat televizoare, bani din casele oamenilor, au sărit gardurile nu de puţine ori să fure mâncare să-şi potolească foamea. Sunt vinovaţi că au prins acest obicei, însă nu e normal nici cum au procedat bărbaţii, să îl lege pe băiat şi să îl lovească cu bestialitate. Puteau să îl omoare! Trebuia să cheme poliţia, să o sancţioneze pe mamă“, au povestit sătenii.

„Au în sânge dorinţa de a fura“

Din luna august 2015, copiii se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, fiind vizitaţi periodic de asistenţii sociali ai instituţiei. „Am luat măsurile care se impun, din momentul în care am fost sesizaţi. Mama a dorit mult ca băieţii să rămână în continuare în grija ei, iar noi, ca instituţie, am avut rolul de a-i monitoriza periodic. Având în vedere că a comis o nouă faptă, băiatul va fi evaluat pentru a vedea dacă are discernământ. Are deja 14 ani, poate răspunde pentru faptele sale, poate ajunge direct în Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova. Sunt zeci de minori delicvenţi pe care îi avem sub supraveghere specializată“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj. Reprezentanţii Primăriei Drănic susţin că cei doi copii sunt monitorizaţi de ani buni de asistenţii sociali ai instituţiei. „Au în sânge dorinţa de a fura. Nu se pot abţine, mă refer în special la băiatul de 14 ani, însă de ceva timp şi cel mic a luat din obiceiurile fratelui. Îi urmăresc pe oameni când pleacă de acasă, în special pe bătrâni, sar gardul şi fură tot ce pot căra. Consider că acest băiat are nevoie de evaluare psihologică şi psihiatrică pentru că în mod cert are probleme. Fură de la vârsta de şase-şapte ani. Vineri noaptea, băiatul a fost prins în timp ce încerca să fure chiar din casa unuia dintre sătenii care nu de puţine ori i-a dat de mâncare când nu a avut, l-a susţinut în situaţii grele. Atunci acesta a chemat alţi doi vecini de la care băiatul furase diferite obiecte cu câteva săptămâni în urmă, şi împreună au încercat să îi aplice o corecţie. Din câte am înţeles, nu l-au bătut foarte rău, doar cu nişte nuiele peste mâini şi corp“, a spus Marius Mititelu, viceprimarul comunei Drănic.

Băiatul se află în afara oricărui pericol, dar prezintă multiple hematoame şi leziuni la nivelul feţei şi corpului. Luni după-amiază, a fost externat din Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. În urma loviturilor, are un certificat medico-legal cu 14-16 zile de îngrijiri medicale. „S-a întocmit dosar penal pentru lipsire de libertate şi alte violenţe. Agresorii au fost reţinuţi pentru 24 de ore și ulterior, în cazul a doi dintre ei, Hariton Vancea şi Ionuţ Voicu, s-a luat măsura arestului la domiciliu. Băiatul va fi expertizat medical pentru a vedea dacă are discernământ. Având în vedere că are 14 ani, poate fi reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior instanţa poate decide internarea lui într-un centru pentru minori şi tineri“, a spus Amelia Barbu, purtător de cuvânt la IPJ Dolj.

Ce spune legea 

Potrivit art. 113 din Codul Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au vârsta între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai după ce se dovedeşte că au săvârşit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani, minorii răspund penal. De asemenea, dacă au între 14 şi 18 ani la data comiterii unei fapte penale, faţă de minori se poate lua o măsură educativă. Numai dacă este recidivist sau dacă pedeapsa pentru infracţiunea comisă este mai mare de şapte ani, un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani poate fi internat într-un centru educativ sau de detenţie. Și asta numai printr-o hotărâre a instanțelor de judecată. 

Infracţionalitatea juvenilă este un fenomen alarmant în Dolj

În 2014, în evidenţele DGASPC Dolj au fost instituite 81 de măsuri de protecție specială, în 2015 – 80, iar în acest an, până în luna martie – 64. Dacă în urmă cu doi ani a fost înregistrat un singur copil cu recidivă, în 2015 s-a ajuns deja la 52. În 2014 au fost doi copii cu vârsta între șapte şi nouă ani care au săvârşit diverse fapte, 66 cu vârsta între 10 şi 13 ani, 14 cu vârsta între 14 şi 18 ani. Cei mai mulţi dintre cei care săvârșesc diferite infracțiuni sunt înregistraţi cu furt calificat, distrugere, vătămare corporală, violare de domiciliu. În 2015, 150 de copii cu vârsta între 10 şi 13 ani au săvârșit diverse fapte, şi opt cu vârste între 14 şi 18 ani. 


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

27 septembrie 2016

Dolj: Cercetată penal pentru că a furat din locuința vecinei

Polițiștii din Scaeşti (Dolj) au fost sesizaţi, ieri, de o femeie, din localitate, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în intervalul orar 8.00 – 16.00, cât a fost la serviciu, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa sa, de

Sumarul ediției de miercuri, 13 iulie 2016

Actualitate

» Cameron îşi încheie mandatul de premier: “Nu toate deciziile luate au fost corecte”
» Piscinele si strandurile autorizate din Dolj
» Eleva de nota 10 din Dolj vrea să fie medic
» Aparatură nouă şi laborator funcţional la SJU Craiova
» Iadul pe pământ într-o comună argeşeană
» Accident în comuna Podari
» Valer Dorneanu este noul preşedinte al CCR
» Gregorian Bivolaru va fi extrădat în România
» Theresa May, al doilea premier-femeie din istoria Marii Britanii
» Patru români au spart un cazinou din Germania
» În Grecia se prelungeşte întreruperea circulației trenurilor
» Campanie pentru purtarea centurii de siguranţă
» Clădirea Congresului american închisă din motive de securitate
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Bilanţul accidentului feroviar din Italia a ajuns la 25 de morţi

Dolj

» Dolj: Prins băut şi fără permis la volan
» ISU Dolj: Ce măsuri trebuie luate la arderea miriștilor sau a vegetației uscate
» Craiova: Incendiu la două anexe gospodăreşti din apropierea Stației Triaj
» Polițiștii craioveni au reținut un minor de 16 ani, bănuit de comiterea unui furt
» Dolj: Bărbat rănit în timpul unui accident rutier, la Livezi
» Aproape 200 de hectare de mirişti au ars ieri în Dolj
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune
» Dolj: Puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă
» O nouă avertizare de Cod Galben pentru Oltenia
» Cod Galben de caniculă în Dolj şi Mehedinţi
» Nici cu recirculată nu au apă caldă cum ar vrea
» Salariul mediu net în Dolj a ajuns la 1.773 de lei
» Percheziţii la o grupare specializată în exploatarea persoanelor vulnerabile
» Accident mortal de muncă pe şantierul de la „Ion Oblemenco“
» A rupt semaforul cu BMW-ul
» Craiovean decedat în condiții suspecte la SJU Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» „Prietenii Istoriei“ la Muzeul Olteniei

Gorj

» Gorj: Anchetă după moartea bărbatului strivit sub un zid
» Gorj: Bărbat electrocutat mortal pe un stâlp de iluminat
» Un muncitor a murit sub un zid prăbuşit
» Măsuri anticaniculă la Târgu Jiu
» Patru eleve de 10 în Gorj

Olt

» Olt: Trafic pe un fir pe DN65, Slatina – Craiova

Mehedinţi

» Mehedinţi: Vacanță în siguranță alături de jandarmi
» Doljean urmărit pentru tentativă de omor, prins la Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I
» Siguranţa elevilor, o prioritate a Instituției Prefectului județului Mehedinți

Vâlcea

» Vâlcea: Ambasadorul Austriei în România în vizită la Prundeni
» Lucrări la carosabil pe DN7, Piteşti – Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tenis: Monica Niculescu, eliminată în optimi la BRD Bucharest Open
» Atletism: Nicolae Soare a fost declarat nevinovat după ce fusese depistat pozitiv la meldonium
» Tenis de masă: Echipa de junioare a României a câștigat aurul european la Zagreb
» Handbal (f): România s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial

Educatie

» Bacalaureat 2016: Au fost depuse 44.399 de contestaţii
» 2.600 de absolvenți de liceu din Dolj au promovat bacalaureatul

Top