10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost primar PSD, condamnat la cinci ani de pușcărie

Fost primar PSD, condamnat la cinci ani de pușcărie

Judecătorii craioveni au hotărât să-l condamne la cinci ani  de închisoare pe fostul edil al comunei Braloștița (Foto: Arhiva GdS)
Judecătorii craioveni au hotărât să-l condamne la cinci ani
de închisoare pe fostul edil al comunei Braloștița (Foto: Arhiva GdS)

Magistrații Judecătoriei Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să-l condamne la cinci ani de închisoare cu executare pe Ioan Sârbu, fostul primar PSD al comunei doljene Braloștița. Sârbu este acuzat că, pe vremea când era administratorul unei firme de construcții, a obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive.

Gazeta de Sud a scris despre problemele penale ale lui Ioan Sârbu încă din februarie 2015 („Edilul din Braloștița, judecat pentru afaceri cu Primăria Pleșoi“), pe când acesta ocupa fotoliul de primar al localității doljene Braloștița.
Sârbu a fost trimis în judecată în decembrie 2014, fiind acuzat de comiterea a două infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Anchetatorii au reținut că, la sfârșitul anului 2007, în calitate de administrator al SC STEVAS IMPEX SRL, Ioan Sârbu, care a fost viceprimar al comunei Braloștița în perioada 2008-2012 și primar în madantul 2012-2016, a făcut o afacere destul de păguboasă pentru Primăria Pleșoi.
Astfel, pe 12 noiembrie 2007, SC STEVAS IMPEX SRL, reprezentată de Ioan Sârbu, semna un contract cu Primăria Pleșoi în valoare de 1.217.592 de lei cu tot cu TVA. În schimbul acestei sume, SC STEVAS urma să proiecteze și să ridice o grădiniță în comuna Pleșoi.
Problemele ar fi apărut ulterior, în timpul derulării contractului, după cum au susținut procurorii craioveni. „În cursul derulării contractului menționat, în perioada 2007-2009, inculpatul Sârbu Ioan a emis situații de plată, respectiv situația de lucrări «Infrastructură» – noiembrie 2009, situația de lucrări «Arhitectură» – noiembrie 2009 și facturi, în baza cărora au fost efectuate plăți nejustificate în valoare de 348.500 de lei“, au reținut anchetatorii. Pe 19 decembrie 2007, la o lună după semnarea contractului, SC STEVAS IMPEX SRL emitea factura nr. 114, neînsoțită de documente justificative, în valoare de 198.500 de lei, factură care a fost decontată prin ordin de plată o zi mai târziu. Și asta deși, potrivit contractului încheiat pe 12 noiembrie, plățile parțiale trebuia făcute, la cererea executantului, la valoarea lucrărilor executate. Pe 27 decembrie, aceeași firmă, tot printr-o factură neînsoțită de documente justificative, a obținut alți 150.000 de lei de la Primăria Pleșoi. Procurorii au reținut că prejudiciul total adus Primăriei Pleșoi a fost de 348.500 de lei.
De altfel, ancheta a arătat că grădinița din Pleșoi nu a fost ridicată niciodată de SC STEVAS IMPEX SRL. Lucrările s-au oprit în iulie 2010, la nivelul fundației. Întrebat despre infracțiunile reținute de anchetatori, Ioan Sârbu a explicat pentru GdS că nu mai deține din anul 2008 firma cu pricina. „Sunt încurcături mari acolo, care trebuie rezolvate. Am avut o societate pe care am transferat-o fiului meu în 2008, când am devenit viceprimarul comunei. Acel contract s-a întrerupt, pentru că au fost probleme“, a susținut Sârbu.

Cinci ani de închisoare pentru două infracțiuni

După cum spuneam, Ioan Sârbu a fost deferit justiției la sfârșitul anului 2014, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 10 decembrie. Instanța de judecată s-a pronunțat vineri, pe 17 iunie.
Inculpatul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru comiterea celor două infracțiuni. De asemenea, judecătorii craioveni au hotărât să admită în parte acțiunea civilă formulată de Primăria Pleșoi și l-au obligat pe Sârbu să înapoieze 150.000 de lei. Pentru recuperarea acestei sume, instanța a menținut sechestrul pus pe casa lui Sârbu din Braloștița, dar și pe 23.764 mp de terenuri arabile, vii și păduri.
În plus, judecătorii au dispus anularea mai multor documente, printre care se numără o factură fiscală, situații de lucrări și de plată.
Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova în termen de zece zile de la comunicare.
Ioan Sârbu a candidat din partea PSD pentru un nou mandat de primar la alegerile locale de pe 5 iunie, însă a pierdut în fața lui Dumitru Amza (PNL).

Dosar penal și pentru fostul primar din Pleșoi

În urma anchetei s-a mai stabilit că situațiile de lucrări pentru infrastructură și arhitectură, emise de Ioan Sârbu, au fost confirmate de Constantin Stănciugelu, în calitate de diriginte de șantier, și de Vasilică Crișu (primar al comunei Pleșoi între anii 2008 și 2012), în calitate de ordonator principal de credite. Aceștia din urmă au fost trimiși în judecată într-un alt dosar, în care au fost acuzați de abuz în serviciu în formă calificată. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Craiova din septembrie 2013, iar următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS