3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlerta TBC se extinde în școlile din Craiova

Alerta TBC se extinde în școlile din Craiova

Din cei 40 de elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ cu valori mari la testul de tuberculină, doar opt s-au prezentat la Spitalul „Victor Babeș“ din Craiova și au fost internați pentru investigații suplimentare (Foto: Lucian Anghel)
Din cei 40 de elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ cu valori mari la testul de tuberculină, doar opt s-au prezentat la Spitalul „Victor Babeș“ din Craiova și au fost internați pentru investigații suplimentare (Foto: Lucian Anghel)

Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova nu este singura unitate de învățământ în care se face anchetă epidemiologică, după ce un cadru didactic a fost diagnosticat cu TBC. Și la alte două unități școlare din oraș s-a pus acest diagnostic. Boala a apărut însă în rândul elevilor, unul din cazuri fiind contagios.

Alerta TBC se extinde în unitățile școlare din Craiova. Școala Gimnazială nr. 24 „Sfântul Gheorghe“ din cartierul Brazda lui Novac este o altă unitate școlară în care se face anchetă epidemiologică. De data aceasta, o elevă de clasa a VII-a a primit un astfel de diagnostic. „Fetița are o formă de pleurezie. Nu este contagioasă și în prezent își urmează tratamentul. Și în această situație s-au făcut teste la copiii din clasa în care a fost eleva, pentru a se identifica dacă există și alte cazuri, fapt care ne-ar duce la ipoteza că sursa de îmbolnăvire este în școală. S-au făcut teste la 19 elevi. Așteptăm să citim rezultatul analizelor. De asemenea, teste se vor face și în rândul cadrelor didactice“, a declarat Alin Voicu Măceșeanu, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. Directorul unității școlare, Radu Nicolae, spune că la nivelul unității școlare s-au luat toate măsurile care se impun în astfel de situații. „Împreună cu reprezentanții DSP s-a făcut dezinfecție, iar elevii care au intrat în contact direct cu fetița diagnosticată au fost testați. Nu cred că vor fi probleme majore pentru că fetița diagnosticată are o formă ușoară de îmbolnăvire, în sensul că nu este contagioasă. Cu toate acestea, investigațiile de specialitate vor continua. Și cadrele didactice care au predat la clasa respectivă vor face analize“, a subliniat managerul școlii.

Un caz și la Liceul „Tudor Arghezi“

Un alt caz de TBC este la Liceul „Tudor Arghezi“. Pacientul diagnosticat este un elev de clasa a XI-a. „În cazul pacientului de la Liceul „Tudor Arghezi“, boala este contagioasă. Urmează ca și elevii, și cadrele didactice care au intrat în contact direct cu elevul să fie testate, începând de marți, 21 iunie“, a declarat medicul de caz. Am fost anunțat telefonic de diriginta clasei vineri. Odată ce am fost anunțat de acest caz, am făcut adresă către medicul școlar și i-am cerut să se intereseze de acest caz și să ia toate măsurile care se impun. Am făcut adresă către Spitalul de Boli Infecțioase, prin care i-am rugat și să ne confirme dacă există cazul și să ne spună cum să procedăm. Prima măsură a fost ca împreună cu medicul școlar să dezinfectăm sala de clasă, în care se învăța în două ture, cu mijloacele pe care le aveam la dispoziție. Am decis, de asemenea, ca respectiva încăpere să nu o mai folosim“, a declarat Lucian Săndoi, directorul liceului. Elevul diagnosticat se pare că a luat boala din familie. „Am aflat ulterior că mama copilului este confirmată că are TBC, și sora elevului, studentă, e confirmată cu TBC. Sunt internați toți trei. Așteptăm să facem testul și la elevii care au învățat în clasa în care a apărut cazul de TBC. Din discuțiile cu medicul de caz, testarea va începe marți, la ora 11. Am informat, de asemenea, părinții copiilor, cărora le-am transmis și formulare prin care să-și dea acordul pentru testul IDR al copiilor“, a declarat managerul Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova.

În cazul din Craiovița, opt elevi au fost internați

În cazul Școlii Gimnaziale „Alexandru Macedonski“ din cartierul Craiovița Nouă, după diagnosticarea unui cadru didactic cu TBC, investigațiile în rândul elevilor continuă. 40 de copii au valori mari la analizele IDR. Medicii spun că din cei 40 de copii, 11 au valori foarte mari, de peste 15 mm. Până ieri însă, doar opt elevi s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase pentru internare, ca să facă investigații suplimentare. „Toți cei 40 de elevi cu valori mari la testul IDR trebuie să facă investigații suplimentare. În 11 din aceste cazuri este înaltă hiperergie, având valori la testul de tuberculină mai mari de 15 mm. Atenție însă, acești copii nu au fost diagnosticați în prezent cu tuberculoză! În situația în care niciunul nu va avea această boală, se impune tratament cu Isoniazidă pentru prevenție. Așteptăm să vedem care vor fi rezultatele. Până acum am eliberat bilete de internare pentru șapte-opt elevi din cei așteptați pentru investigații“, a declarat medicul Alin Voicu Măceșeanu. Primele date despre starea elevilor de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ se așteaptă că vor fi comunicate săptămâna viitoare.

Ce favorizează apariția TBC-ului

Medicii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova spun că îmbolnăvirile de TBC sunt determinate de cauze multiple. Un rol important îl au și stresul crescut, exuberanța hormonală, probleme familiale care afectează emoțional copilul și creează stres imunitar, lipsa unei alimentații adecvate, program haotic de odihnă prin pierderea nopților, fumatul de la vârste fragede. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS