22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoutăți la târgurile Agrotex și Doljconstruct

Noutăți la târgurile Agrotex și Doljconstruct

Târgurile cu tradiție pentru această zonă a Olteniei, Agrotex și Doljconstruct, și-au deschis ieri porțile, la Craiova. La cele două evenimente organizate de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj sunt prezente 41 de firme, atât companii producătoare, cât și comercianți și dealeri. Evenimentele expoziționale se desfășoară în perioada 12 – 15 mai 2016, la Casa Tineretului din Craiova, pe Calea Severinului, nr. 1 (lângă Billa).
La Târgul Doljconstruct, ajuns la ediția a XX-a, sunt prezente 17 firme, cu produse din diverse domenii, cum ar fi: materiale și tehnologii pentru construcţii, vopsele, decorațiuni interioare și exterioare, instalații de încălzire și climatizare, mobilier pentru locuințe, birouri sau grădini, antreprenoriat etc.
La Agrotex, ediția a XXV-a, sunt prezente 12 firme, care expun produse variate, cum ar fi: mașini și utilaje agricole, instalații de irigat, îngrășăminte chimice, material semincer, aparatură și instalații pentru floricultură, viticultură, pomicultură, precum şi dotări pentru laboratoare, controlul și certificarea calității.
La aceste evenimente organizate în Craiova sunt prezente cu standuri proprii Camerele de Comerț din Vidin (Bulgaria) și Zajecar (Serbia).

Produse diverse, tehnologii moderne

În pavilionul exterior sunt expuse tractoare și utilaje agricole moderne pentru micii fermieri, precum și motosape și alte utilaje de grădinărit. „Este a doua participare a noastră la acest târg în ultimii cinci ani. Este un mod prin care micii fermieri se pot documenta, pot face analize, comparații. Astăzi ne-am prezentat la târg cu un tractor mic de 65 de cai putere și cu unul de 100 de cai putere, tot pentru fermierii care au până la 100 de hectare. Ca în orice domeniu, concurența este de la an la an mai puternică“, a spus Flavius Lungu, reprezentant tehnic și comercial la IPSO SRL.
La interior sunt expuse cele mai noi produse în materie de decorațiuni interioare, tâmplărie PVC și în lemn stratificat, respectiv materiale de construcții. „Expunem cele mai noi produse ale noastre, respectiv BCA-ul multiform și țigla de culoare gri, precum și țigla cu suprafață activă, cu autocurățare. În sezonul acesta se caută materialele pentru zidărie“, a spus Mirona Florea, de la Elpreco SA.
„Noi participăm la târg cu un ulei de floarea-soarelui presat la rece, extravirgin, produs în Giurgița. Piața de desfacere este asigurată în toate magazinele Veropan și la sediul nostru din strada Caracal, nr. 72. La acest târg sperăm să ne promovăm mult mai mult și să se vadă rezultatele după aceea“, a spus Corina Badea, manager de vânzări la Lemn Confex, compania aflându-se în discuții la OSIM pentru a produce uleiul fabricat în Dolj sub marca „Soles“.

Producătorii autohtoni se plâng de condițiile de piață

Unii dintre participanții la târg au precizat că, în ultima perioadă, agricultura nu le-a mai adus venituri ca în alți ani, din cauza problemelor în lanț pe care le au fermierii. Unul dintre producătorii din Craiova care a participat la toate cele 25 de ediții ale Târgului Agrotex se plânge de scăderea pieței de desfacere. „Clienții noștri au o problemă, în prezent, pentru că au mari probleme cu finanțarea. Vin foarte greu banii de la APIA și cei pe proiecte europene. Din câte știu de la clienții pe care îi avem, banii de la APIA nu au fost virați nici pe anul trecut integral. Cauze ale scăderii pieței de desfacere sunt mai multe. Și prețul produselor agricole a scăzut fantastic și de aici apar și problemele noastre, pentru că noi producem doar pentru agricultură“, a declarat Nelu Marciu, director de vânzări la MAT Craiova. El a spus că fabrica mai produce 50 de tractoare pe an, față de anii de după ‘89, când se fabricau în Craiova 300-350 de tractoare pe an.

Noutatea de anul acesta: Salonul de vinuri

Organizatorii spun că atracția târgurilor care și-au deschis astăzi porțile o reprezintă Salonul de vinuri și produse tradiționale, la care participă 12 crame, dintre care șase sunt din România, în special din regiunea Oltenia (Dolj, Olt, Vâlcea și Mehedinți), trei crame sunt din Bulgaria, din zona Vidin și alte trei sunt din Serbia, din regiunea Zajecar.
Producătorii de vinuri expun la etajul I al clădirii de la Casa Tineretului în care au loc expozițiile. „Suntem producători de 15 ani. Venim la astfel de târguri pentru a ne promova produsele și pentru a interacționa cu consumatorii și a le povesti despre vinurile noastre. Este destul de dificil să fii producător de vin în România, din cauza condițiilor care nu sunt chiar avantajoase, în sensul că via trebuie lucrată tot anul, îți asumi toate riscurile care pot interveni din cauza vremii, cum a fost și acum: grindină, îngheț, bolile plantelor și trebuie făcute temeinic toate tratamentele“, a explicat Mariana Gârniță, coproprietar și director de marketing la Vie Vin Vânju Mare.

Vinul produs la Drănic, medaliat

Pe lângă producătorii tradiționali de vin din Vânju Mare și Drăgășani, la târg sunt prezenți și producători noi, de la Drănic. Unele vinuri produse aici au luat medalii de aur la concursuri internaționale. „Suntem producători din 2013. Via este la Drănic, lângă Segarcea, iar crama este la Moțăței Gară. Acolo vinificăm. Anul 2014 fost bun pentru noi. Am câștigat chiar medalii de aur cu rose-ul nostru, și în București, dar și în Anglia, la un concurs internațional. În 2013 am obținut medalie de argint pentru Feteasca Neagră produsă de noi și pentru un vin alb din struguri roșii – un Cabernet Sauvignon – avem două medalii de argint în 2013 și în 2014 tot trei medalii și pe un cupaj de Sauvignon Blanc“, a spus Yves Schretlen, administratorul firmei V.INC, care produce vinurile sub marca „Drănic Hills“.
Intrarea publicului la cele două târguri este liberă, între orele 10.00 – 18.00, iar duminică între orele 10.00 – 16.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS