5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedierea între angajator, AJOFM şi șomeri nu funcţionează

Medierea între angajator, AJOFM şi șomeri nu funcţionează

Peste 25.000 de doljeni sunt şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM (Foto: Arhiva GdS)
Peste 25.000 de doljeni sunt şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM (Foto: Arhiva GdS)

Zilnic, aproximativ 1.500 de locuri de muncă sunt postate ca fiind vacante pe site-ul AJOFM Dolj. Peste 25.000 de doljeni sunt şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţele agenţiei ca aflându-se în căutarea unui loc de muncă. Sunt oameni care susţin că oferta nu corespunde în totalitate cu realitatea, că sunt angajatori care se află pe site, însă nu au locuri de muncă vacante.

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a sesizat în urmă cu câteva zile despre oferta locurilor de muncă declarate vacante pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, la secţiunea locuri de muncă. Acesta susţine că a sunat în nenumărate rânduri la angajatorii care au declarat locuri de muncă disponibile prin Agenţie, însă a primit răspuns de la aceştia că nu fac angajări. „De foarte mult timp urmăresc oferta locurilor de muncă declarate vacante pe site-ul AJOFM Dolj. Când am sunat am avut însă surpriza să constat că angajatorii nu înţelegeau de unde am aflat că au nevoie de personal. O parte dintre ei nici nu ştiau că se află pe site-ul Agenţiei. Dacă suni la toate firmele care sunt afişate că fac angajări poţi să constaţi că sunt sute de locuri de muncă afişate, dar care nu sunt vacante. Având în vedere această situaţie, ai senzaţia că multe dintre firme se află pe site doar pentru promovare. Din acest motiv, prefer să nu mă prezint nici la bursele locurilor de muncă. Ştiu că firmele sunt obligate să anunţe Agenţia despre toate locurile de muncă vacante sau despre cele pe care intenţionează să le creeze, însă nu înţeleg de ce joburile nu sunt scoase de pe site în momentul în care sunt ocupate. Nu pricep de ce această mediere între angajator, AJOFM şi noi, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, nu funcţionează“, a spus Gabriel.

Angajatorii trebuie să comunice locurile de muncă disponibile, în termen de cinci zile

Reprezentanţii AJOFM Dolj susţin însă că, potrivit prevederilor art. 10 alin.1 din Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au sediul, locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile de la vacantarea acestora. „Prin sintagma locuri de muncă vacante se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu disponibile, precum şi locurile de muncă nou create. De asemenea, potrivit prevederilor art.10 alin.3 din actul normativ menţionat, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate, în termen de o zi de la data ocupării acestora în condiţiile legii.
Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante, precum şi comunicarea ocupării acestora se vor face pe suport de hârtie sau în format electronic prin transmiterea formularului «Situaţia privind locurile de muncă vacante» – anexa 1A, respectiv «Comunicare privind încadrarea în muncă» – anexa 1B“, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.

În 2015 au fost efectuate controale la 260 de agenţi economici

La această dată, susţin reprezentanţii AJOFM Dolj, potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele instituţiei sunt disponibile peste 1.500 de locuri de muncă, atât pentru persoanele cu studii superioare (agent turism, agent de vânzări, asistent manager, consilier administraţie publică, consilier financiar-bancar, manager bancă, manager proiect, programator, specialist resurse umane), cât şi pentru persoanele cu studii medii şi persoanele calificate în domenii de activitate cum sunt: construcţii, confecţii, protecţie şi pază, prestări servicii, comerţ, alimentaţie publică. Aceste oferte sunt postate pe site-ul www.dolj.anofm.ro, secţiunea Locuri de muncă, conform situaţiei privind locurile de muncă vacante transmisă de angajatori. „Locurile de muncă rămân disponibile în funcţie de valabilitatea ofertei pe care fiecare angajator o comunică. Nerespectarea obligaţiilor privind comunicarea locurilor de muncă vacante şi comunicarea ocupării acestora constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit prevederilor legale în vigoare. Organele cu atribuţii de control din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj verifică respectarea de către angajatori a acestor obligaţii. În anul 2014 au fost efectuate controale la 520 de agenţi economici din judeţul Dolj, iar în anul 2015 au fost efectuate acţiuni de control la 260 de agenţi economici, fiind aplicate sancţiunile legale în situaţia în care s-a constatat nerespectarea de către angajatori a obligaţiilor ce le revin“, a adăugat Alina Ghercioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS