24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVieţi pierdute din cauza lipsei medicamentelor

Vieţi pierdute din cauza lipsei medicamentelor

În jur de 1.000 de medicamente esențiale pentru bolnavi au dispărut în ultimele luni din farmaciile românești
În jur de 1.000 de medicamente esențiale pentru bolnavi au dispărut în ultimele luni din farmaciile românești

Medicamente de care depinde viața multor bolnavi nu se mai găsesc, în ultimele luni dispărând de pe piaţă în jur de 1.000. În lipsa unei reacții a autorităților, pacienții fac eforturi financiare și își cumpără medicamentele din alte țări. Cei care nu își permit, rămân condamnați la suferință. De aproape patru luni, la Spitalul Județean de Urgență Craiova (SJU), vaccinul antitetanos nu se mai găsește, cu toate că, lunar, cam 1.500 de pacienți ar avea nevoie de imunizare. Deși a promis rezolvarea situației, Ministerul Sănătății nu a făcut nimic până acum. 

Pacienții din România au cel mai redus acces la tratament din Europa. Din cauza ieftinirii prețurilor în vara anului trecut, aproape 1.000 de medicamente, multe dintre ele vitale pentru pacienți, nu se mai găsesc. Producătorii și distribuitorii au ales să nu le mai comercializeze în România pentru că nu mai au interes financiar. În tot acest timp, Ministerul Sănătății (MS) nu a schimbat nimic, nu a regândit politica medicamentului, nu a luat măsuri de restabilire a prețurilor. Pacienții sunt prinși între interesele financiare ale companiilor farmaceutice și lipsa de reacție a MS.
„Avem date de la pacienți că lipsesc multe medicamente pe oncologie, diabet, endocrinologie, psihiatrie, boli rare, cardiologie. Motivul principal pentru care s-a ajuns aici este proasta politică a medicamentului din ultimii ani. Din 2008 s-a mers pe o politică de preț greșită, ideea principală a fost să avem cel mai mic preț, nu să punem în prim-plan accesul pacienților la medicamente. Este suficient să fie doi pacienți care să nu aibă acces la tratament și este un act de nedreptate. Nu poți să spui că dacă doar un procent mic din populație are nevoie de un medicament, nu trebuie să îl asiguri. În România, guvernele au pus pe primul plan nu prezența medicamentelor, ci banii, ceea ce încalcă directivele europene și chiar Constituția. Scopul sistemului de sănătate este să asigure accesul pacienților la tratament, nu să facă economie“, a spus Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

„Este inadmisibil ce se întâmplă în România!“

Conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, acesta are dreptul la cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea. La noi însă, acest drept al pacienților este încălcat. În timp ce pacienții din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova dispun de medicamentele necesare, bolnavii din România sunt nevoiți să alerge din farmacie în farmacie și să treacă granițele ca să găsească tratamentul de care le depinde viața.
„Cei mai mulți pacienți nu au posibilitatea să cumpere medicamentele din străinătate. Cei care locuiesc aproape de granița cu Bulgaria, Ungaria, Serbia merg în aceste țări să își ia medicamentele de acolo, dar cei care nu își permit financiar rămân fără tratament. România are costul cel mai mic cu medicamentele, a scăzut sub 60 per capita/ pe an. Suntem de trei ori sub media europeană, care este de 270 de euro pe an, sunt state care au 3.000 de euro per capita/pe an. Este inadmisibil ce se întâmplă în România! Prin aceste măsuri, statul abuzează pacientul și medicul, care nu mai poate acorda tratamentul normal. Medicii sunt nevoiți să schimbe schemele terapeutice. Deși știu care sunt schemele care asigură o terapie eficientă, nu le mai prescriu pentru că știu că pacientul nu găsește aceste medicamente“, a adăugat Vasile Barbu.

„Nenumărate vieți sunt pierdute din această cauză“

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a realizat un studiu în rândul pacienților care arată o parte din medicamentele esențiale care lipsesc. Printre cele enumerate de pacienți au fost: Insulină, Factorul pentru hemofilie, Tracler (pentru sclerodermia sistemică), Madopar (pentru Parkinson), Rebif, Interferon, Betaferon, Copaxone (toate pentru scleroza multiplă), Norvir (pentru HIV), Ciclosporină, Plafenil (pentru lupus), Mifortic (transplant renal). La chestionarul aplicat de COPAC au răspuns 267 de pacienți. 54,3% dintre ei au fost internați în spital în ultimele trei luni, 45,7% nu au fost internați.
Radu Gănescu, preșe­dintele COPAC, a cerut autorităților, în nenumărate rânduri, să găsească soluții.
„Cu părere de rău, ne vedem nevoiți ca la debutul «Săptămânii pacienților» să tragem un nou semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă pacienții cronici. Lipsa medicamentelor, întreruperile de tratament, aglomerația din spital sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă pacienții. «Suferim mai mult, în loc să ne tratăm», spune unul dintre pacienții noștri. În ultimii opt ani au pătruns pe piața românească doar câteva zeci de medicamente, pentru că statul român a avut grijă să nu avem acces la noile medicamente din lumea asta. În schimb, în ultimii ani, au dispărut din România peste 2.000 de medicamente, originale și generice, iar situația se acutizează pe zi ce trece. Astfel, statul lasă mii de oameni fără tratamentele necesare, nenumărate vieți sunt pierdute din această cauză“, a spus președintele COPAC.

Problema vaccinului antitetanos, nerezolvată de patru luni

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) este instituția aflată în subordinea Ministerului Sănătății care dă autorizația medicamentelor ce intră pe piața românească.
Reprezentanții acesteia spun că în trecut nu s-a mai întâmplat ca în răstimp de câteva luni să dispară atât de multe medicamente. Ca să poată aduce pe piață unele medicamente înlocuitoare, ANMDM a dat, de la începutul anului până în acest moment, 21 de autorizații speciale pentru produse care le pot înlocui pe cele retrase.
„Mai multe companii farmaceutice, din motive comerciale, au luat decizia de a retrage de pe piață produsele. Acum se fac eforturi pentru a înlocui aceste produse care au dispărut cu altele, dând autorizații speciale, așa cum permite legea în astfel de situații. În trecut, nu s-a mai întâmplat ca într-o perioadă așa scurtă să dispară atât de multe medicamente. ANMDM nu se ocupă însă de aspectul stabilirii prețurilor. Noi încercăm să aducem noi medicamente, care să înlocuiască produsele ce lipsesc, putem face acest lucru mai repede dând acestor produse autorizații speciale. Până în acest moment, am dat 21”, a explicat Anca Crupariu, șefa Departamentui politici şi strategii în cadrul ANMDM.
Printre produsele farmaceutice esențiale la care pacienții au acces cu greu sau deloc este și vaccinul antitetanos. Infecția cu tetanos poate să fie mortală, dar vaccinul nu se mai găsește la Spitalul Județean de Urgență Craiova (SJU) de aproape patru luni. GdS a prezentat situația la acel moment în articolul „De ce lipsește vaccinul antitetanos? “, însă promisiunile reprezentanților MS că vor găsi rapid o rezolvare nu s-au concretizat nici până în acest moment. La SJU este nevoie lunar de 1.500 de doze de vaccin. Oricine merge la Unitatea de Primiri Urgențe află că nu i se poate administra vaccinul și că poate să-l caute în farmacii, dar nu se găsește nici acolo. Motivul este că Ministerul Sănătății nu a stabilit prețul maximal la care produsul poate să fie vândut. SJU are încheiat contract cu o firmă până la sfârșitul anului 2016, dar aceasta nu poate aduce produsul până când MS nu stabilește un preț. Este nevoie de stabilirea unui nou preț pentru că MS nu mai este de acord cu tariful existent.
„Nu am primit încă vaccinul antitetanos. Avem contract cu o firmă, am făcut solicitări, dar nu am primit comanda până acum. Problema este că încă nu s-a stabilit prețul la Ministerul Sănătății și de aceea nu se poate face nimic“, a precizat Gabriela Tănase, directorul financiar al SJU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS