5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Mârșani și alți nouă inculpați, eliberați din arest

Primarul din Mârșani și alți nouă inculpați, eliberați din arest

Primarul din Mârșani este acuzat că și-a pus semnătura pe mai multe contracte păguboase pentru bugetul comunei
Primarul din Mârșani este acuzat că și-a pus semnătura pe mai multe contracte păguboase pentru bugetul comunei

Procurorii craioveni au cerut, ieri, fără succes însă, arestarea preventivă a zece persoane acuzate de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual. Printre cei zece inculpați se numără primarul și viceprimarul din comuna doljeană Mârșani, contabila primăriei, dar și fostul director și contabila școlii din comună. Pe scurt, cei cinci sunt acuzați că au „aranjat“ mai multe licitații și au achitat lucrări fictive din bugetul comunei cu sprijinul unor oameni de afaceri, al unui proiectant și doi diriginți de șantier.

Miercuri dimineață, ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, coordonați de un procuror craiovean, au făcut mai multe percheziții la Primăria Mârșani, dar și la domiciliile mai multor persoane din Craiova și Cârcea, de unde au ridicat documentele privind mai multe contracte „suspecte“.
Ulterior, după audieri, procurorul de caz a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de zece inculpați. Este vorba de primarul comunei Mârșani, Constantin Ghencioiu, de 67 de ani, Laurențiu Răducanu, de 35 de ani, viceprimarul din Mârșani, Constanța Anghel, de 63 de ani, contabila primăriei, Marcel Gugu, de 60 de ani, fostul director al Școlii din Mârsani, și Marioara Dan, de 55 de ani, contabilă la aceeași uitate de învățământ. Ceilalți cinci inculpați reținuți sunt Tudor Cîrjaliu și Mădălina Tănăsescu, administratorii unor societăți comerciale, dar și proiectantul Marcel Tănăsescu și diriginții de șantier Daniela Mitrea și Paul Brădiș.
Toți inculpații, în frunte cu primarul Ghencioiu, sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual, iar vicele Răducanu și de comiterea infracțiunii de uzurparea funcției. Primii cinci sunt acuzați că au cheltuit cum au vrut banii din bugetul comunei, cu complicitatea proiectantului, a diriginţilor de şantier, precum şi a administratorilor societăților care au executat lucrările.

Licitații „trucate“ și lucrări neexecutate

Astfel, anchetatorii susțin că primarul a acordat mai multe lucrări prin licitații simulate, iar după aceea a achitat din bugetul comunei lucrări care ori nu au fost recepționate, ori nici măcar nu au fost executate de firmele care cu câștigat licitațiile.
„În perioada 2009-2015, reprezentanţii Unității Administrativ-Teritoriale Mârşani, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, au încheiat contracte de achiziţii directe de produse şi servicii cu diferite societăţi comerciale, respectiv au atribuit prin organizarea unor licitaţii publice trucate contracte de achiziţii unor societăţi comerciale, acceptând, astfel, la plată facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate sau executate în realitate“, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Lucrurile ar fi stat la fel și în cazul lucrărilor făcute la școala din comună. „În aceleaşi condiţii s-a procedat şi în cazul unei școli din localitate unde, prin simularea procedurii de licitaţie, a acordat unei societăţi lucrări de reparaţii, aprobând situaţii de plată pentru lucrări supraevaluate“, au mai explicat anchetatorii. De asemenea, în urma anchetei s-a stabilit că primarul Ghencioiu a concesionat un teren unei societăţi comerciale cu încălcarea unei hotărâri a Consiliului Local Mârşani, prejudiciind astfel bugetul comunei.
Plăţile nelegale efectuate de către reprezentanţii Primăriei Mârşani au fost calculate de oamenii legii la aproximativ 340.000 de lei, o bună parte din prejudiciu fiind deja recuperat.
Ieri, procurorii craioveni au cerut arestarea preventivă a celor zece inculpați, însă Judecătoria Craiova a hotărât ca aceștia să fie cercetați în continuare în stare de libertate pentru acuzațiile care li se aduc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS