16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinisterul Culturii a oprit măcelul din Parcul „Romanescu“!

Ministerul Culturii a oprit măcelul din Parcul „Romanescu“!

Comisia ministerială de control trimisă la Craiova după relatările din GdS a dispus sistarea provizorie a lucrărilor de reabilitare. Copacii mutilați de utilajele șenilate vor fi îngrijiți de specialiști. Firma care lucrează în parc a fost obligată să ia măsuri speciale pentru protejarea vegetației. Proiectul de amenajare a parcului a fost prost conceput.

Simbolul municipiului Craiova, Parcul „Nicolae Romanescu“, este grav rănit, dar încă respiră. Sensibilizat de articolele publicate în ultima perioadă de GdS, ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a dispus constituirea urgentă a unei comisii de control, care în perioada 30 martie – 1 aprilie a verificat dacă firma angajată de primărie să facă lucrări de reabilitare respectă avizele pentru intervenții pe acest monument de clasa A. Toate instituțiile care aveau responsabilități în ceea ce privește protejarea parcului au fost convocate la acest control.
În ultimele luni, utilajele numite de noi „mutilaje“ au intrat în forță în parc. Au strivit sub șenile iarba, au săpat tranșee, au dezgolit, scrijelit și secționat rădăcinile copacilor. Mitliv SA, firma care lucrează în parc, este obligată acum să trateze și să badijoneze (să ungă cu o soluție medicamentoasă) rănile făcute arborilor. De asemenea, este obligată să protejeze trunchiurile copacilor în apropierea cărora va lucra cu utilaje grele și să îndepărteze pământul depozitat pe colet (regiunea dintre rădăcină și tulpină). Rădăcinile dezgolite din cauza șanțurilor pentru rețelele de apă trebuie acoperite sub îndrumarea specialiștilor care administrează zonele verzi ale orașului (RAADPFL). Se va proceda la mocirlirea rădăcinilor, umplerea șanțurilor cu pământ, terasarea ușoară a terenului etc. Executantul are permisiunea să continue lucrările de execuție în cadrul clădirilor, chioșcurilor, anrocamentelor (platforme, diguri), podurilor și aleilor.

Lucrări sistate până pe 14 aprilie

Comisia a remarcat modul haotic în care acționează utilajele în parc. În consecință, a cerut primăriei și firmei executante să stabilească foarte clar, pe baza unui plan, căile de circulație, aprovizionare și intervenție. Firma s-a obligat ca într-o săptămână să livreze comisiei planul cu tronsoanele de construcții care nu sunt accesibile pe nici o cale carosabilă, pentru a fi elaborate recomandările necesare continuării intervențiilor. Până atunci, lucrările în aceste zone sunt sistate.
Executarea sistemului de irigații va continua conform proiectului, dar acesta va putea fi pus în funcțiune numai pe baza unui plan de management realizat de specialiști și avizat de direcția silvică de specialitate din cadrul Ministerului Mediului. Comisia vrea să se asigure că sistemul nu va afecta ansamblul vegetal. Deșeurile rezultate din lucrări trebuie gestionate conform legislației în vigoare. Primăria a fost obligată de comisie să emită comunicate de presă pentru a avertiza craiovenii de riscurile la care se expun dacă nu respectă indicațiile de utilizare a parcului în perioada de execuție. Ca o concluzie, comisia a constatat că prin proiectul de amenajare a parcului nu au fost prevăzute măsuri de protecție a arborilor. Până la elaborarea raportului final, lucrările la gardurile împrejmuitoare au fost și ele sistate.
„În urma analizei la fața locului, s-a constatat că cea mai mare parte a problemelor existente sunt generate prin intermediul proiectului de amenajare. Lipsesc detaliile tehnice ale releveelor (măsură, desen, reprezentare la scară de mărime) de vegetație și ale arborilor istorici, care creează probleme în modul de execuție a anumitor lucrări. Comisia a stabilit sistarea lucrărilor de săpături și fundare a împrejmuirii parcului și a gardurilor din jurul insulelor și a malurilor de lac în perioada 31 martie – 14 aprilie 2016, respectiv până la elaborarea raportului comisiei de verificare și evaluare și a indicațiilor cu privire la condiționările continuării lucrărilor sus menționate. Această sistare este necesară dat fiind faptul că nu a fost rezolvată problema accesului utilajelor în zonele plantate, cu protecția vegetației existente“, se arată în comunicatul de presă transmis vineri de Primăria Craiova. Măsurile luate de minister au îndepărtat parcă o piatră de moară, un bolovan care apăsa pe plămânul verde al orașului. În urmă cu puțin timp, GdS descria atmosfera tristă, grea, apăsătoare, din parcul strivit de șenilate. Băncile distruse, craterele și tranșeele, copacii cu măruntaiele la vedere întregeau această atmosferă. Acum, măsurile dictate de comisie vin ca un pansament peste rănile copacilor. Sub îngrijirea atentă și blândă a iubitorilor de natură și de frumos, aceștia ar trebui
să-și revină. Tot ce putem spera este că de acum parcul va fi pe mâini bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS