5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMircea Cărtărescu și polițistul Godină, atracțiile târgului de carte din Bănie

Mircea Cărtărescu și polițistul Godină, atracțiile târgului de carte din Bănie

Cea mai râvnită carte a târgului a fost „Solenoid” a lui Mircea Cărtărescu
Cea mai râvnită carte a târgului a fost „Solenoid” a lui Mircea Cărtărescu

Ediţia cu numărul 15 a Târgului Gaudeamus Craiova s-a încheiat. Editori, distribuitori de carte, librari, dar şi autori, critici literari şi traducători au adus în Bănie cele mai noi apariţii editoriale, dar nu au lipsit nici lansările de cărţi, dezbaterile, întâlnirile cu autorii.
Cea mai râvnită carte a târgului a fost „Solenoid“ a lui Mircea Cărtărescu, apărută la Editura Humanitas. Referindu-se la acest volum, lansat la sfârșitul anului trecut la Bucureşti, autorul declara că trebuie citit cu răbdare, fiind o carte lungă, „mai specială“, care cere o anumită obişnuinţă a lecturii. „Această carte nu este pentru dumneavoastră toți, ci pentru fiecare dintre dumneavoastră“, mărturisea scriitorul.

Sesiune de autografe cu poliţistul Marian Godină

Poliţistul Marian Godină a fost prezent în ultima zi a Târgului Gaudeamus pentru o sesiune de autografe
Poliţistul Marian Godină a fost prezent în ultima zi a Târgului Gaudeamus pentru o sesiune de autografe

Şi cartea „Flash-uri din sens opus“ a poliţistului Marian Godină, prezent în cadrul Târgului Gaudeamus pentru o sesiune de autografe, a atras atenţia publicului. Craiovenii au făcut coadă în faţa standului pentru a primi o dedicaţie din partea autorului.
„Încă nu am citit cartea. Am aflat de la televizor. A avut un impact foarte mare pe reţelele de socializare. Mi se pare un exemplu de curaj din partea unui poliţist şi am zis că merită să vin să cumpăr cartea“, a spus Laurenţiu Borce.
Indiferent de vârstă, cititorii din Bănie şi-au dorit să îl cunoască pe poliţistul Marian Godină, care a devenit cunoscut după ce a povestit, cu mult umor, pe Facebook, întâmplări trăite… „la datorie“. Când superiorii i-au cerut să nu mai scrie, internauţii au reacţionat, iar de aici şi până la a publica o carte nu a fost decât un pas.
„Curozitatea, mediatizarea intensă m-au adus astăzi la Târgul de carte Gaudeamus şi m-au determinat să cumpăr cartea şi chiar să obţin un autograf din partea autorului. Am vrut să-l cunosc pentru că mi s-a părut un om deosebit de curajos. Nu-i puţin lucru să lupţi împotriva unui sistem. Îi doresc din tot sufletul mult succes şi să fie un exemplu pentru ceilalţi“, a declarat craioveanul Ioan Avrămoiu.
Marian Godină s-a declarat încântat de succesul pe care „Flash-uri din sens opus“ l-a avut. „Cartea mi-a oferit bucuria de a vedea că am putut să schimb ceva, dar cel mai mult mă bucur când văd că oamenii au început să aprecieze munca poliţiştilor, să-i vadă cu alţi ochi. Mă aştept ca lucrurile să se schimbe treptat… În viitor, voi încerca să îmbin scriitura cu munca de poliţist. Voi rămâne, însă, întotdeauna poliţist“, a declarat Marian Godină.
Cartea s-a vândut deja în peste 20.000 de exemplare, iar agentul spune că pregăteşte o surpriză pentru copii. „Doresc ca pe 1 iunie să apară o carte adresată copiilor“, a mai precizat Marian Godină.
În ultima zi a Târgului Gaudeamus au fost anunţate şi preferinţele publicului craiovean.
Favoriţii vizitatorilor din acest an au fost: Editura Humanitas (locul 1), Editura Nemira (locul 2) şi Editura Corint (locul 3).
Drumul Cărţii va continua. Astfel, după ce a trecut prin mâinile celor 2.500 de persoane „prinse“ în lanţul uman care a adus-o la târg, Cartea-simbol merge mai departe la Cluj-Napoca, unde va avea loc următorul Târg Gaudeamus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS