14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFlorin Cârciumaru, în vizorul DNA pentru fapte de corupţie

Florin Cârciumaru, în vizorul DNA pentru fapte de corupţie

Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu
Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a reintrat în vizorul anchetatorilor pentru fapte de corupţie. Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la posibila săvârșire de către Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu, a infracțiunii asimilată infracțiunilor de corupție precum și a infracțiunii de conflict de interese. Potrivit ANI, în calitate de ordonator de credite, Cârciumaru a semnat mai multe documente în beneficiul SC PRES SANITAS SRL Târgu Jiu, societate de la care fiica sa, Eugenia Florinela Călinoiu (fostă Cârciumaru), a achiziționat, în anul 2010, prin mandatar Florin Cârciumaru, un imobil la prețul de 70.200 de lei. Imobilul fusese achiziționat anterior, în anul 2007, de această societate comercială cu prețul de 270.000 de lei. Este vorba de o pensiune în Rânca, despre care primarul Florin Cârciumaru a declarat că ar fi fost achiziţionată din banii primiţi ca dar de nuntă de către fiica şi ginerele său.

Lucrări de peste 7,7 milioane de euro pentru PRES SANITAS

Potrivit ANI, în calitate de ordonator de credite, Florin Cârciumaru a semnat trei programe de investiții din bugetul local, prin care s-au alocat fonduri pentru lucrarea „Rețea canalizare menajeră strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Târgu Jiu“, precum și un contract de lucrări încheiat între Primăria Târgu Jiu și SC PRES SANITAS SRL (11 documente întocmite pe parcursul  procedurii de achiziție, premergătoare semnării contractului de lucrări, un act adițional la acest contract, șase documente întocmite pe parcursul procedurii premergătoare semnării actului adițional precum și șase ordonanțări de plată). „Valoarea totală a beneficiului obținut de SC PRES SANITAS SRL a fost de 133.509,7 lei (aproximativ 29.446,3 euro). Menționăm faptul că în perioada 2005 – 2010, SC PRES SANITAS SRL a încheiat cu Primăria Târgu Jiu mai multe contracte în valoare totală de 35.000.000 de lei (aproximativ 7.719.453 euro)“, potrivit unui comunicat al ANI.

A respins acuzaţiile de corupţie

Conform legislaţiei, sunt pedepsite cu închisoarea de la unu la cinci ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În ceea ce priveşte conflictul de interese, fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. Cârciumaru a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare. Primarul din Târgu Jiu este vizat deja pentru faptele analizate de ANI, într-un dosar penal instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii anticorupţie au şi realizat anul trecut descinderi acasă la primar şi la biroul acestuia din Primăria Târgu Jiu şi au fost ridicate documente. Florin Cârciumaru a respins acuzaţiile care îi sunt aduse, menţionând că nu a pretins vreodată foloase de la patronul firmei PRES SANITAS, Constantin Lungu. De altfel, administratorul firmei a şi decedat anul trecut. Edilul a recunoscut că l-a vizitat la spital pe Lungu, când acesta era grav bolnav.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS