5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSecretara de la Școala 36, arestată pentru trafic de influență

Secretara de la Școala 36, arestată pentru trafic de influență

După mai multe probleme cu legea, secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“  a fost arestată preventiv pentru trafic de influență și înșelăciune (Foto: GdS)
După mai multe probleme cu legea, secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“
a fost arestată preventiv pentru trafic de influență și înșelăciune (Foto: GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut și obținut, joi, arestarea preventivă a Danielei Chivu, secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova. Femeia este acuzată că a cerut unor persoane sume de bani cuprinse între 1.000 de lei și 15.000 de euro pentru a-i ajuta să se angajeze la diverse școli sau spitale din municipiu, însă, în final, acești au rămas și cu banii dați, și fără un loc de muncă.

Problemele secretarei Daniela Chivu de la Școala nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ au început în decembrie, anul trecut, când o persoană a trecut pragul Serviciului Județean Anticorupție Dolj și s-a plâns că femeia i-a cerut o sumă de bani pentru a-i găsi un loc de muncă, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Cu această ocazie a fost înregistrat un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar până acum alte șapte persoane au denunțat-o pe secretara Chivu.
În baza plângerilor și a altor probe strânse în acest dosar, în cursul zilei de miercuri, ofiţerii anticorupție au făcut două percheziții în municipiul Craiova, una acasă la Daniela Chivu, iar alta la Școala nr. 36, de unde au ridicat alte probe. Anchetatorii spun că femeia este suspectată de comiterea mai multor infracțiuni de trafic de influență și înșelăciune. „În perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate denunţurile mai multor persoane prin care sesizau faptul că, în perioada 2015- 2016, C.A., secretară la o școală generală din Craiova, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 de euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova“, au precizat anchetatorii.
După efectuarea perche­zițiilor, în fața procurorului au fost duse mai multe persoane pentru a fi audiate, iar Daniela Chivu a fost reținută pentru 24 de ore și dusă în arestul IPJ Dolj. Joi, după o noapte petrecută în arest, femeia a fost dusă la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, iar instanța a emis pe numele său un mandat pe o perioadă de 30 de zile.
Ofițerii Serviciului Jude­țean Anticorupție Dolj sunt convinși că inculpata a făcut și alte victime, care sunt așteptate să depună plângeri la sediul Serviciului de pe strada Amaradia din Craiova. De asemenea, acestea îi pot contacta pe ofițerii anticorupție la numărul 0251/553.951 sau cu ajutorul adresei de e-mail [email protected].

Alte acuzații pentru secretara Chivu

Secretara Daniela Chivu nu este la prima întâlnire cu oamenii legii. Gazeta de Sud a făcut publice, în noiembrie și decembrie 2012, o serie de ilegalități care ar fi fost comise de Daniela Chivu. Astfel, mai mulți profesori de la Şcoala nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ s-au plâns că s-au trezit cu somaţii de plată prin care au aflat că li se va opri din salariu pentru că au girat împrumuturile făcute în anul 2009 de soţii Chivu.
Patru dascăli au explicat atunci în fața polițiștilor că știau numai de unul dintre împrumuturi. În alte cazuri, împrumuturile au fost făcute de soții Chivu pe sume mult mai mari decât giraseră profesorii. De exemplu, Constantina Pătrăşcoiu a depus o plângere penală împotriva secretarei susținând că a girat două împrumuturi, însă al doilea știa că era de 1.400 de lei şi nu de 14.000 de lei, cum a aflat mai târziu.
Secretara a explicat pentru GdS că „a fost o înţelegere cu profesorii. Acuzaţiile nu sunt adevărate. Îmi plătesc împrumutul din salariu. Pentru sumele achitate în avans îşi vor primi banii înapoi“.
Tot în cursul anului 2012, în septembrie, Rodica Vitovschi a reclamat faptul că atât ea, cât și mama sa au fost înșelate de Daniela Chivu cu mai multe sume de bani. Este vorba de sumele de 1.500 de lei, 600 de euro și 10.000 de lei, date cu împrumut secretarei în baza unor chitanțe de mână. Cele două femei nu au mai văzut nici un ban, așa că au formulat o plângere penală împotriva secretarei Chivu.
Ulterior, Rodica Vitovschi și mama sa au chemat-o în judecată pe Daniela Chivu, iar, în decembrie 2014, instanța a dispus ca secretara să înapoieze sumele de 10.000 de lei, 1.500 de lei și 600 de euro, actualizate cu rata inflației. Cele două femei nu și-au recuperat însă nici până acum banii, iar în prezent, pe rolul instanțelor se află o contestație la executare formulată de Daniela Chivu.
Mai trebuie spus că, în decembrie, anul trecut, Daniela Chivu a fost trimisă în judecată într-un dosar de fals intelectual. Potrivit anchetatorilor, femeia este acuzată că ar fi falsificat foaia matricolă a unui elev al Școlii nr. 36.

Conducerea școlii nu are amănunte

Întrebată despre această situație, Verginica Roșca, directoarea Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, a explicat că este plecată din țară și nu este la curent cu problemele penale ale secretarei Chivu. „Nu pot să vă dau informații în acest moment, pentru că sunt plecată în Croația, în cadrul unui proiect european. Nu cunosc amănunte despre această situație“, a precizat directoarea Verginica Roșca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS