5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUniversitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, între primele 20 de universități din România

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, între primele 20 de universități din România

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu se menţine în partea de sus a clasamentului
Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu se menţine în partea de sus a clasamentului

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu a reuşit performanţa de a ocupa locul 20, la nivel naţional, în clasamentul World Universities Ranking on the Web, dintr-un total de 108 universităţi româneşti. La nivel mondial, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu se află pe poziţia 3.002, în condițiile în care în clasamentul anterior a ocupat poziţia 3.781. În ceea ce priveşte clasamentul european, UCB ocupă locul 1.003, iar în topul Universităţilor din Europa Centrală se află pe poziția 231, din 3.117 instituţii clasificate. Clasamentul World Universities Ranking on the Web cuprinde 12.000 de instituţii de învăţământ şi cercetare din lume, pe primul loc aflându-se Harvard University, urmată de Massachusetts Institute of Technology şi Stanford University. Prima Universitate din Europa este University of Oxford (locul 12 mondial), urmată de University of Cambridge (locul 13 în clasamentul mondial).

Conţinutul web generat de universităţi

Webometrics Ranking of World Universities este realizat pe baza conținutului web generat de universități și pe relevanța acestui conținut măsurat atât prin numărul de link-uri externe spre instituțiile de învățământ, cât și prin numărul de citări a lucrărilor postate pe site-urile proprii. Pentru realizarea acestui top, Cybermetrics Lab analizează universități din întreaga lume, clasamentul rezultat fiind publicat de două ori pe an, în ianuarie și iulie. „Criteriile de performanţă ce stau la baza realizării acestui top sunt: 1. Impactul sau Vizibilitatea (50%). Calitatea conţinutului este evaluată printr-un «referendum virtual», numărând toate link-urile externe pe care webdomain-ul universităţii le primeşte de la părţile terţe diferite. Aceste link-uri reprezintă recunoaşterea prestigiului instituţional, performanţei academice, valorii informaţiei, precum şi a utilităţii serviciilor introduse pe paginile web, în conformitate cu criteriile a milioane de editori web din întreaga lume. 2. Prezenţa (10%). Numărul total de pagini web găzduite în webdomain-ul principal al universităţii, indexate de cel mai mare motor de căutare, Google. 3. Deschiderea (10%). Prin acest indicator, în mod explicit este recunoscut efortul global de a înfiinţa arhive/repozitorii de cercetare instituţionale. Indicatorul ia în considerare numărul de fişiere PDF publicate pe site-urile dedicate, determinate de motorul de căutare Google. 4. Excelenţa (30%). Lucrările academice publicate în reviste internaţionale cu factor de impact joacă un rol foarte important în clasamentul universităţilor. Utilizarea, pur şi simplu, a numărului total de lucrări poate fi înşelătoare, de aceea indicatorul ia în calcul doar publicaţiile de excelenţă din perioada anilor 2010-2015, adică producţia ştiinţifică universitară din perioada indicată, care este parte a celor 10% din documentele cele mai citate în domeniile ştiinţifice respective“, potrivit unui comunicat de presă al UCB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS