Gală a Excelenței la Universitatea din Craiova

Autori


Universitatea din Craiova a organizat joi seară prima Gală a Excelenței în Cercetare în cadrul căreia a acordat distincții cadrelor didactice și doctoranzilor care au excelat pe parcursul anului 2014 prin publicarea de articole științifice în reviste de impact, prin publicarea de cărți la edituri de mare recunoaștere internațională sau prin obținerea de brevete pentru idei și produse inovative. Cercetătorii au precizat ce presupune realizarea unei lucrări științifice.

Din perspectiva acti­vi­tății de cercetare științifică, anul 2014 a însemnat pentru cadrele didactice, cercetătorii și studenții de la Universitatea din Craiova publicarea a peste 1.500 de articole științifice în reviste de specialitate, 312 cărți în edituri recunoscute din țară și străinătate, obținerea a 17 brevete și produse cu drept de proprietate intelectuală, organizarea a 51 de conferințe naționale și internaționale, editarea a 22 de reviste științifice proprii.

În cadrul Galei Excelenței în Cercetare au fost premiați 138 de cercetători care au publicat 159 de articole în reviste cotate ISI, trei monografii în edituri internaționale de prestigiu și au obținut mai multe brevete pentru idei și produse inovative, fiind recompensați cu granturi interne de cercetare care să susțină activitatea viitoare, cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei, suma totală pentru premiere fiind de 200.000 de lei.

În prima parte au fost acordate diplome de onoare și medalii pentru cercetătorii cu cele mai bune rezultate din cele 12 domenii de cercetare de excelență din cadrul instituției.

Au fost premiate nume sonore ale cercetării din Universitatea din Craiova precum Cristi Spulbăr – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Ionel Bușe – Facultatea de Drept și Științe Sociale, Alexandru Constantin Strungă, Ștefan Vlăduțescu – Facultatea de Litere, Gabriel Mangra – Facultatea de Educație Fizică și Sport, Elvira Popescu – Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, Mihai Aureliu Lungu și Romulus Lungu – Facultatea de Inginerie Electrică, Sabin Rizescu – Facultatea de Mecanică, Rodica Aurelia Cimpoiașu – Facultatea de Agricultură și Horticultură, Andaluzia Matei – Facultatea de Științe (Departamentul Matematică), Paul Popescu – Departamentul Matematici Aplicate, Ion Trandafir – Departamentul de Chimie, Petre Rotaru – Departamentul de Fizică și Facultatea de Informatică – Cătălina Stoean și Ruxandra Stoean.

De asemenea, a fost făcut și un top al Excelenței, pe primul loc fiind lect. univ. dr. Andaluzia Matei – Departamentul de Matematică, lect. univ. dr. Rodica Cimpoiașu – Departamentul de Horticultură, prof. univ. dr. Paul Popescu – Departamentul de Matematici Aplicate. În funcție de punctajul acumulat de membrii săi s-a acordat și Trofeul de Excelență pe departamente, locul I fiind ocupat de Departamentul de Matematică, locul al II-lea de Departamentul de Chimie și locul al III-lea de Departamentul de Fizică.

Glume pe seama scrisului în închisoare

Premiile acordate de Universitatea din Craiova au adus bucurie cadrelor didactice pentru recunoaștere muncii, care au și explicat ce înseamnă să facă o lucrare științifică. Dat fiind contextul actual al scandalului lucrărilor scrise pe bandă rulantă, profesorul Ionel Bușe, autorul lucrării „Gaston Bachelard, une poetique de la lecture“, apărută la o editură prestigioasă din Franța, care tratează probleme de filosofie a imaginarului, și-a început discursul cu o glumă spunând că a scris lucrarea în închisoare.


„E prima dată când trebuie să mulțumesc că cineva îmi dă ceva pentru ce fac în cercetare și într-adevăr e un moment deosebit. Cartea pe care am scris-o am scris-o cu sufletul, am scris-o în închisoare. Nu vă speriați că are comitet de lectură, are și prefață! Am scris-o în «închisoare», acasă, în familie, iar soția știe foarte bine cât m-am chinuit cu această carte. Este un gest extraordinar al Universității și sper că va continua“, a precizat prof. univ. dr. Ionel Bușe, de la Facultatea de Drept și Științe Sociale.

Într-un interviu acordat după primirea premiului, profesorul universitar a explicat la ce s-a referit când a făcut gluma. „Când am făcut gluma, m-am referit la faptul că este vorba de o recluziune voită, de multă muncă, bibliografie, multe nopți nedormite, pentru că o cercetare cere sacrificii ca orice creație. Mi-a luat, cred, un an să mă documentez, să o scriu, plus demersurile de publicare, apoi comitetele de lectură. În Franța nu se poate publica oricum, trebuie să treacă întâi pe la comitetele de lectură. În plus, cercetarea implică eforturi financiare, mai ales pentru documentare. Mai trebuie avut în vedere că, pentru a scrie lucrări științifice, trebuie să participăm la multe colocvii și conferințe internaționale“, a mai spus profesorul universitar Ionel Bușe.

Trebuie o bibliotecă, o bază de cercetare

Și profesorul Romulus Lungu de la Facultatea de Inginerie Electrică a Universității din Craiova a explicat ce înseamnă o lucrare științifică în domeniul tehnic.

„Reprezint colectivul de inginerie aerospațială, o nouă școală pe care am creat-o aici în circa 20 de ani. Am debutat în 1992, când nu exista nimic, am fost singur, dar am crescut tineri și avem un colectiv valoros cu recunoaștere internațională prin lucrări științifice și printr-o bază materială care valorează aproximativ șapte milioane de euro și pe care am realizat-o numai prin autodotare. Am fost sprijiniți de Ministerul Apărării, de Guvernul României, de comandamentul Aviației Militare cu aparatură și noi cu aceasta am realizat instalații complexe de testare a aparaturii care este la bordul rachetelor și aeronavelor. Putem spune că în laboratoarele noastre zburăm atât la ciclul de licență, cât și la cel de master“, a subliniat prof. univ. dr. Romulus Lungu. Făcând referire la lucrările științifice din închisori, cadrul universitar a precizat că are îndoieli în privința caracterului științific.

„Eu scriu de la vârsta de 31 de ani și am scos cu o ritmicitate de trei-patru-cinci ani un număr de 13 tratate și monografii, aproximativ 230 de articole. Dintre acestea au fost și premiate, chiar am un premiu al Academiei Române pentru una dintre cărțile mele. Eu zic că trebuie să te naști cu acest har, să fii un profund cercetător. Este vorba de mulți ani până să te consideri cercetător. Oamenii care au ajuns în spatele gratiilor, din ce am văzut la televizor, mulți dintre ei, nu au legătură cu cercetarea științifică. Cei care au avut legătură cu cercetarea pot face lucrări, însă depinde de subiect. Domeniul științific este mult mai greu, îți trebuie o bibliotecă acolo ca să lucrezi, îți trebuie o bază materială. În domeniul tehnic nu se poate face o lucrare în scurt timp“, a spus prof. univ. dr. Romulus Lungu.

De altfel, pentru a continua cercetarea de calitate au fost și cadre didactice care au spus că la departamente precum cel de Fizică este nevoie și de tineri. Evenimentul s-a încheiat cu promisiunea că și anul viitor va fi o nouă Gală a Excelenței la Universitatea din Craiova.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

16 iulie 2018

Craiova: Conducea un autoturism neînmatriculat

Poliţişti din cadrul Secției 6 Craiova au oprit, ieri, pentru control un autoturism, condus de către un tânăr de 18 ani, din comuna Bucovăț. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că autorizația de circulație provizorie era ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Actualitate

» Sute de britanici, prinși în timp ce încercau să se alature Statului Islamic
» Manifestații in Chișinău: Platforma DA, dar și partidele lui Dodon si Usatii se opun propunerii de premier și cer alegeri anticipate
» Seara filmului suedez la Craiova
» Burkina Faso: Masacrul din hotelul de lux s-a încheiat. Patru teroristi şi 27 de ostatici au murit. 150 de persoane au fost salvate
» Compania Turkish Airlines a anulat 95 de zboruri din cauza vântului puternic
» A fost aleasă prima femeie președinte a Taiwanului
» Cinci români, arestaţi în Spania pentru exploatarea unor conaţionali
» Gheorghe Grigurcu a primit Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2015
» Grecia: Grevă a transportatorilor maritimi
» Bulgaria: Cod Portocaliu de ninsori, polei și vânt
» Avertizare Infotrafic:Nu porniți la drum decât dacă este necesar
» Se schimbă legea insolvenței personale
» MoonWalker. Au apărut pantofii zburători!
» Romania vrea o flotă NATO în Marea Neagră
» Atac armat într-un hotel din capitala Burkinei Faso soldat cu 20 de morţi
» Prognoza meteo pentru weekend. Ninsori şi vînt puternic
» Fabrica de prelucrare a lemnului din oraşul Roznov, distrusă total de un incendiu
» Un grup de 60 de imigranţi, prinşi când intrau în România dinspre Serbia
» Iris şi Magda Puskas, la Craiova
» „Son of Saul“, cu românul Levente Molnár, nominalizat la cel mai bun film străin
» „Wedding Monochrome“ – expoziţie de fotografie
» Comedia vine de la București la Craiova

Dolj

» Dolj: O mașină de poliție, implicată într-un accident rutier la Podari
» Craioveancă cercetată pentru contrabandă ţigări
» Seara Filmului Suedez la Craiova
» Un craiovean s-a omorât intrând cu mașina într-un copac
» Gală a Excelenței la Universitatea din Craiova
» Nepoata scriitorului Marin Sorescu s-a stins din viaţă
» Salonul Artiştilor Fotografi din Bănie
» Conacele din Sălcuța înfruntă timpul
» Secţiile de Urgență ale spitalelor orășenești au nevoie de susținere
» Vrea o viaţă normală după 20 de ani în centre de plasament
» Percheziții la traficanții de persoane
» Craiova găzduieşte selecţie pentru 800 de căpşunari
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Utilajele de deszăpezire, pregătite intervină în zonele cu probleme
» Studenţi gorjeni, la schimburi de experienţă în Polonia, Cehia, Turcia şi Grecia

Olt

» Peste 130 de utilaje de deszăpezire sunt pregătite să acţioneze în judeţul Olt

Vâlcea

» Conflict între doi chirurgi la Spitalul de Urgență din Râmnicu Vâlcea. Unul este reanimat, altul interogat

Sport

» Fotbal – Bancu se gândeşte la performanţe cu CSU
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Ljubljana
» Fotbal – CSU Craiova, victorioasă în faţa lui FC Hallescher
» Simona Halep şi Shuai Zhang în primul tur la Melbourne
» Tenis: Mergea și Bopanna, învinși în finala de dublu la Sydney
» SCM atacă „sferturile“ Cupei Cupelor
» Am pierdut calificarea, dar am câștigat o echipă
» „Vânătoarea“ de fotbaliști liberi poate începe pentru CSU

Educatie

» Platformă on-line de interacţiune între profesori, elevi şi părinţi

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Omul cu masca de fier

Top