5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova dă cu piciorul Cupei Davis

Primăria Craiova dă cu piciorul Cupei Davis

Primăria Craiova a refuzat să organizeze în premieră, în Bănie, meciurile de tenis din Cupa Davis ale României din perioada 4-6 martie 2016, deși evenimentul i-ar fi adus în oraș, printre alții, pe Horia Tecău, numărul unu mondial la dublu, și craioveanul Florin Mergea, finalist la Turneul Campionilor de la Londra din 2015. În plus, Craiova ar fi fost în centrul atenției întregii lumi a tenisului de performanță, în contextul în care tenisul românesc trece prin cele mai bune momente ale sale de la Ilie Năstase încoace. Primăria nici măcar nu a răspuns scrisorii de intenție trimisă de Federația Română de Tenis care propunea organizarea meciurilor în Sala Polivalentă. Primarul Olguța Vasilescu a motivat că nu a fost interesată de Cupa Davis și că suma necesară evenimentului era prea mare. Este vorba de circa 40.000 de euro, aproximativ 180.000 de lei. În schimb, municipalitatea a alocat de la buget, în iunie, 150.000 de lei pentru Centura de Aur la box. Deși nu este vorba numai despre bani, primăria și-ar fi recuperat, oricum, investiția încă din primele două zile ale competiției.

Primăria a ratat inexplicabil șansa de a transforma Craiova în capitala tenisului de performanță refuzând, printr-o tăcere nepoliticoasă, să răspundă propunerii făcute de Federația Română de Tenis (FRT) de a organiza, pentru prima dată la Craiova, meciurile din Cupa Davis ale echipei masculine a României împotriva Sloveniei contând pentru primul tur al Grupei I – Zona Europa/Africa. FRT a transmis primăriei o scrisoare de intenție pe 14 decembrie în care explica avantajele organizării la Craiova a Cupei Davis și beneficiile de imagine pe care le-ar aduce orașului. Din echipa de tenis a României fac parte jucători ajunși deja celebri după ce s-au duelat, în noiembrie, în finala Turneului Campionilor de la Londra: Horia Tecău, numărul unu mondial la dublu, și craioveanul Florin Mergea. Iată ce spunea FRT în scrisoarea de intenție: „Federația Română de Tenis vă propune un parteneriat pentru organizarea meciului România – Slovenia în Sala Polivalentă din Craiova, având în vedere beneficiile de imagine și economice care vor fi generate de găzduirea unui astfel de eveniment sportiv major în orașul dumneavoastră. Ținând cont de interesul major al publicului pentru acest meci, Sala Polivalentă din Craiova, cu o capacitate de peste 4.000 de spectatori, reprezintă un loc foarte bun pentru găzduirea acestui eveniment sportiv în perioada 26.02 2016 – 6.03.2016, Federația Română de Tenis obținând acordul Federației Internaționale de Tenis în acest sens“. În scrisoare, FRT a anunțat și echipa condusă de antrenorul Andrei Pavel. „În acest an, contând pe jucători ca Adrian Ungur (ginerele lui Ilie Balaci – n.r.), Marius Copil, Florin Mergea (finalist al Turneului Campionilor de la Londra și reprezentant al Olteniei) și Horia Tecău (câștigător în anul 2015 al Turneului de mare șlam de la Wimbledon și al Turneului Campionilor de la Londra, parte a echipei care ocupă, în prezent, locul I în clasamentul mondial al probei de dublu), conduși din teren de căpitanul nejucător Andrei Pavel, echipa de Cupa Davis a României are ca obiectiv revenirea în grupa mondială a acestei competiții (…), În speranța unui parteneriat de succes, vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră și vă așteptăm alături de echipa reprezentativă de Cupa Davis a României“, se mai arată în scrisoarea FRT. Și a tot așteptat, dar primăria nu a dat nici un semn de interes, nici măcar un refuz politicos, deși scrisoarea fusese înregistrată la Registratura primăriei pe 18 decembrie. Prea ocupată să-și rumege eșecul din competiția pentru capitală europeană a culturii, primăria a tăcut mâlc și nu a trimis nici un răspuns oficial. În schimb, a avut timp să propună consiliului local să aprobe ajutoare de urgență de circa 150.000 de euro pentru comercianții afectați de incendiul din Târgul Municipal în ședința din 17 decembrie. Nici măcar intervențiile iubitorilor de tenis din Craiova, pe diferite canale, nu au determinat primarul să schițeze un gest oficial, fie și de refuz.

Craiova a refuzat, Aradul a onorat

Văzând că este tratată cu indiferență și că municipalitatea nu știe să aprecieze șansa de a organiza Cupa Davis, Federația Română de Tenis a trimis, după o săptămână, o adresă în care comunica primăriei, pe un ton politicos, că regretă că nu a primit nici un răspuns, dar că meciurile nu se vor mai putea disputa la Craiova. „Având în vedere faptul că Federația Română de Tenis nu a primit un răspuns din partea Primăriei Craiova referitor la propunerea de parteneriat în vederea organizării meciului de Cupa Davis România – Slovenia (…) vă informăm, cu părere de rău, că acest eveniment nu va putea fi organizat la Sala Polivalentă din Craiova“, se arată în adresa semnată de președintele FRT, fostul tenisman George Cosac. Întrebat cum comentează tăcerea primăriei, Cosac a precizat că intenția sa a fost să promoveze tenisul de valoare în toate zonele țării. „Trebuie să prezentăm la Federația Internațională locul până pe 4 ianuarie. Am înțeles că oamenii nu sunt convinși să se implice într-un eveniment de acest gen. Intenția mea a fost încă de la început să organizez în toate zonele din țară. În Craiova nu s-a organizat o competiție majoră, era o oportunitate acum. Acum încercăm în alte zone, și la alte date. Intenția mea este să promovăm tenisul de valoare în toate zonele țării. Eu nu am purtat nici un dialog cu cei de la primărie. Asta e, mergem în altă parte și încercăm în viitorul apropiat din nou la Craiova. Nu este ușor să te implici într-o treabă din aceasta, să organizezi o competiție internațională de tenis care ține mai multe zile. Nu mi-ar plăcea să iasă un scandal pe această temă, pentru că, dacă nu putem face acum, vom face în vară, toamnă sau anul viitor“, a spus Cosac. Dacă primarul din Craiova nu a fost interesat de Cupa Davis, cei din Arad au fost, așa că meciurile se vor juca acolo, iar presa din Arad consideră că este o o premieră onorantă pentru oraș.

Olguţa Vasilescu: Este o cheltuială prea mare

Întrebat de ce a refuzat organizarea Cupei Davis la Craiova, primarul Olguța Vasilescu a precizat că era vorba despre o cheltuială prea mare, fără să spună exact care este suma. „Le-am transmis demult că nu suntem interesați. Este o cheltuială prea mare și nu avem nici baze sportive adecvate unei asemenea competiții (…). Am refuzat foarte multe competiții sportive în ultimul an. Dacă le adunam pe toate era vorba de câteva milioane de euro. Dacă facem, de ce facem, dacă nu facem, de ce nu facem. Am preferat să strângem toți banii pe care îi aveam ca să finalizăm proiectele europene“, a explicat primarul. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Ionuț Pârvulescu, a precizat că municipalitatea ar fi trebuit să contribuie cu 40.000 de euro, sumă confirmată de persoane din domeniul tenisului. Pe de altă parte, directorul general al Federației, Maria Tudor, a explicat pentru GdS că Federația dorea doar asigurarea cazării și sala pentru meciuri. „Noi am trimis o scrisoare de intenție la Craiova, dar nu am avut un dialog cu cei de acolo. Dacă răspunsul era pozitiv, avansam discuția legată de costuri. În principiu, noi doream să se asigure cazare și să se pună la dispoziție o sală“, a spus ea. Banii pentru fondurile europene de care vorbea primarul nu au nici o legătură cu cei 40.000 de euro. Acei bani erau prevăzuți în bugetul pe anul 2015, pe când cei 40.000 de euro puteau fi acordați din bugetul pe 2016, după aceeași metodă prin care primăria va găsi cei 150.000 de euro pentru ajutorarea comercianților de haine vechi din târg. În plus, la un preț al biletului de circa 30 de lei de persoană, municipalitatea își putea recupera cheltuiala într-o zi și jumătate din cele trei de competiție și mai făcea și profit. Ca să nu mai vorbim de imaginea orașului și oportunitatea pentru mediul economic din oraș.

Contextul în care primăria refuză Cupa Davis

Tenisul românesc trece prin una dintre cele mai bune perioade ale sale, iar tinerii au descoperit bucuria de a practica acest sport după ascensiunea Simonei  Halep dublată de succesul răsunător al lui Horia Tecău de anul trecut. Practic, România are un număr doi mondial la simplu feminin și un număr unu mondial la dublu masculin. De asemenea, în 2014, Ioana Roșca, de la CSM Craiova a câștigat trofeul la Rolland Garros la dublu, alături de Ioana Ducu (București). Tenisul de câmp este practicat de un număr mare de copii din Craiova și există numeroase terenuri. Avem multiplii campioni la vârste juvenile și sportivi clasați în top 10 la categoriile lor de vârstă. Dacă tenisul nu-i place, primăria se dă în vânt după lupte K1 și box. În iunie 2015, primăria a propus acordarea sumei de 150.000 de lei pentru Centura de Aur la Box.  Municipalitatea a permis organizarea a numeroase gale de lupte în Sala Polivalentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS