24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSamir Sprînceană face nouă ani de închisoare

Samir Sprînceană face nouă ani de închisoare

Samir Sprînceană a fost arestat preventiv pentru a doua oară în iunie 2010, când a fost acuzat de comiterea de infracțiuni cu carduri de credit (Foto: Arhiva GdS)
Samir Sprînceană a fost arestat preventiv pentru a doua oară în iunie 2010, când a fost acuzat de comiterea de infracțiuni cu carduri de credit (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să contopească cele două pedepse primite de omul de afaceri craiovean Samir Sprînceană, care trebuie să execute, în total, nouă ani de închisoare. Samir Sprînceană a fost condamnat în mai 2013 la cinci ani de închisoare într-un dosar de fraude informatice, iar în iunie 2014 a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru o serie de returnări ilegale de TVA.

Judecătorii Tribunalului Dolj au admis, luni, o cerere de contopire a pedepselor formulată de Samir Sprînceană, condamnat în total la 13 ani de închisoare în două dosare penale. Prima pedeapsă, una de cinci ani de închisoare, a primit-o în mai 2013, printr-o hotărâre definitivă a Curții Supreme. Samir Sprînceană a fost arestat preventiv la începutul lunii iunie 2010, alături de nepotul său, Ovidiu Doran, dar şi de Iulian Niţulescu, Claudiu Bălan, Gigi Toma şi Liviu Sfetcovici, toţi fiind acuzaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică şi acces fără drept la un sistem informatic.
Potrivit anchetatorilor, în februarie 2010, a fost descoperit în Craiova un grup infracţional organizat, format din Samir Sprînceană, Ovidiu Doran, Iulian Niţulescu, Claudiu Bălan, Gigi Toma şi Liviu Sfetcovici, care se ocupa cu montarea de dispozitive „skimmer“ pe bancomate din Germania, Franţa şi Italia pentru a copia datele cardurilor bancare. Cu datele astfel obţinute erau clonate cardurile originale, ulterior banii fiind retraşi fraudulos din conturile bancare. Pe 1 iunie 2010, ofiţerii BCCO Craiova i-au reţinut în vama Cenad pe Sprînceană, Doran şi Niţulescu, care plecaseră spre Germania pentru a recupera aparatura pentru copierea datelor de pe cărţile de credit. După încheierea cercetărilor, în octombrie 2010, Samir Sprînceană și ceilalți cinci inculpați au fost trimiși în judecată, iar, pe 2 mai 2013, inculpații au fost condamnați definitiv printr-o hotărâre a Curții Supreme. Samir Sprînceană a primit cinci ani de închisoare, ca şi Toma, Niţulescu şi Doran. În schimb, Sfetcovici şi Bălan au fost condamnaţi la trei, respectiv trei ani şi şase luni de pușcărie.

Închisoare și pentru returnări ilegale de TVA

În iunie 2014, același Samir Sprînceană era condamnat definitiv în alt dosar penal, care privea returnări ilegale de TVA.
Anchetatorii au reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu și Florentina Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind acela de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj, și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Pentru a pune mâna pe banii DGFP Dolj, inculpații au deschis mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare și comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita și obține ilegal, de la DGFP Dolj, TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei. Samir şi Berceanu sunt cei care au înființat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăți prin care au dedus ilegal TVA, dar au şi furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive. În iunie 2014, după opt ani de judecată, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Samir și Berceanu au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, iar Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare. Restul inculpaților au primit pedepse între trei ani și șase luni și patru ani și patru luni de închisoare.

Nouă ani de închisoare după contopire

Samir Sprînceană a ajuns în penitenciar pe 3 mai 2013, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în dosarul privind infracțiuni cu carduri de credit. Ulterior, Samir Sprînceană a formulat la Tribunalul Dolj o cerere de contopire a celor două pedepse, cerere ce i-a fost admisă luni, 19 octombrie. Instanța a hotărât ca Samir Sprînceană să execute în total nouă ani de închisoare, din care se scade arestul preventiv (un an și două luni), dar și perioada executată din mai 2013 și până în prezent (doi ani și jumătate). Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS