12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâinii campioni ai României, în misiuni de salvare la Craiova

Câinii campioni ai României, în misiuni de salvare la Craiova

Timp de două zile, sâmbătă, 17 octombrie, şi duminică, 18 octombrie, 18 echipe din Cehia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România şi-au demonstrat abilităţile în cadrul Campionatului Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare.
Scheletul de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“, Unitatea Militară din vecinătatea Aeroportului Craiova, pădurea din zona Hanul Doctorului și Parcul „Romanescu“ au fost doar câteva dintre locurile în care cei mai pricepuţi câini de salvare au demonstrat ce sunt în stare.
Campionii mondiali şi europeni, atât la individual, cât și pe echipe, a trebuit să treacă probele de căutare, cu multiple victime, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte – căutări pe suprafaţă (dispariţii de persoane) şi căutări în dărâmături (în caz de cutremure). Le-au pus la încercare abilităţile şi probele de salvare de la înălţime, unde fiecare conductor a trebuit să coboare în rapel cu câinele lui de la o înălţime de 10 m, tot astfel cum a trebuit să acorde primul ajutor uman și veterinar. Proba de orientare-marş în cadrul căreia toţi concurenţii a trebuit să descopere şi să parcurgă un traseu de 10 km pe timp de noapte a fost un alt examen pe care câinii şi stăpânii lor a trebuit să-l susţină.
În urma probelor, echipele canine de salvare au aflat dacă vor fi sau nu cooptate pentru a putea participa, la nivel mondial, la misiuni reale de căutare-salvare.
„La această ediţie a Campionatului Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare, 15 echipe participante au trecut baremul celor opt probe impuse. Din punctajul atribuit fiecărei probe, ei a trebuit să obţină 70 la sută şi a trebuit să găsească minimum 70 la sută din totalul victimelor. Acestea au fost cele două criterii de selecţie pentru a şti dacă o echipă canină poate să primească certificatul internaţional INSARAG (The International Search and Rescue Advisory Group), care atestă participarea şi introducerea în baza de date a INSARAG a unei echipe canine ce poate fi chemată în misiuni reale naţionale şi internaţionale“, a precizat Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Național de Educare Canină (CNEC).

Succes pentru echipa României

România a fost reprezentată în cadrul Campionatului Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare de trei labradori: Neky Liguard, Oscar Liguard şi Maya, conduşi de Alexandra Bălăşel, Carmen Popescu şi Mihai Buzata. Echipa a fost la înălțime, reușind să se califice la toate probele și să intre astfel în baza de date pentru a participa la misiuni reale de căutare și salvare de persoane.
„Având în vedere faptul că de mulţi ani nu a mai participat la un asemenea Campionat Mondial, echipa României este în prima grupă valorică. Suntem în top 6-7 al lumii. Este un lucru fascinant, extrem de important, având în vedere faptul că până acum nu eram nici în top 50“, a mai precizat Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Național de Educare Canină (CNEC).
Campionatul Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare s-a organizat pentru prima dată în Europa de Est, la Craiova, prin Centrul Naţional de Educare Canină (CNEC), după o decizie luată de către Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare. Evenimentul a fost sprijinit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“, Jandarmeria Română, SMURD, Primăria Municipiului Craiova, dar și de către cei peste 80 de voluntari implicați în activitatea CNEC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS