24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul președintele al CJ Mehedinți, la judecată cu ANI

Fostul președintele al CJ Mehedinți, la judecată cu ANI

Fostul președinte  al CJ Mehedinți încercă să scape de hotărârea definitivă prin care a fost menținut raportul ANI (Foto: comisarul.ro)
Fostul președinte
al CJ Mehedinți încercă să scape de hotărârea definitivă prin care a fost menținut raportul ANI (Foto: comisarul.ro)

Adrian Duicu, fost președinte al CJ Mehedinți, a formulat o contestație în anulare împotriva unei sentințe a Curții Supreme, instanță care a stabilit că Duicu a fost în conflict de interese.

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat, în mai 2012, încălcarea de către Adrian Duicu, pe atunci consilier județean în cadrul CJ Mehedinți, a regimului juridic privind conflictul de interese. Astfel, ANI a reținut că Adrian Duicu, în calitate de consilier al CJ Mehedinți, a participat la deliberarea și adoptarea a două hotărâri ale CJ Mehedinți, deși legea nu îi permitea acest lucru.
Este vorba de Hotărârea nr. 48/28.10.2008, prin care s-a aprobat închirierea unui teren de 250 mp, situat în incinta Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, către SC ROMRAD-RMN SRL, respectiv Hotărârea nr. 104/31.08.2009, prin care s-a aprobat vânzarea a două imobile din municipiul Drobeta Turnu Severin către aceeași societate. Problema este că Duicu deținea la acea vreme și calitatea de asociat la SC ROMRAD-RMN SRL, încălcând astfel regimul juridic privind conflictul de interese. Începând cu data de 2 aprilie 2007, Duicu a fost asociat în cadrul SC ROMRAD-RMN SRL, iar pe 27 iunie 2008 a fost validat consilier județean. Inspectorii ANI au mai stabilit că Duicu a votat favorabil cele două hotărâri ale CJ Mehedinți, asta deși legea spune că „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local“. Ulterior, Duicu a atacat în instanță raportul ANI, iar pe 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis acțiunea și a dispus anularea raportului de evaluare nr. 25551/G/II/09.05.2012 întocmit de ANI.
Între timp, Duicu a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție, iar pe 10 martie, anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul ANI, menținând concluziile raportului prin care inspectorii de integritate au stabilit că Duicu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese.
Mai departe, Adrian Duicu a apelat la o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, acțiune care a fost înregistrată în iulie pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Primul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru 21 ianuarie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS