14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTabără gratuită pentru tinerii care vor să prevină obezitatea

Tabără gratuită pentru tinerii care vor să prevină obezitatea

Cei trei reprezentanți ai Asociaţiei pentru Tineri Streets îi incurajează pe tinerii craioveni să participe la tabăra gratuită organizată la Bușteni, în care pot învăța ce înseamnă alimentația sănătoasă (Foto: Lucian Anghel)
Cei trei reprezentanți ai Asociaţiei pentru Tineri Streets îi incurajează pe tinerii craioveni să participe la tabăra gratuită organizată la Bușteni, în care pot învăța ce înseamnă alimentația sănătoasă (Foto: Lucian Anghel)

Tinerii sunt asociați astăzi cu denumirea generică de „generația fast-food“, ceea ce înseamnă un stil de viață nesănătos, care, după un timp, duce la apariția multor boli. Studiile arată că aproape 27 la sută din copiii de opt ani din România sunt supraponderali, iar dintre aceştia, 11,6 la sută sunt obezi. În luna august, tinerii craioveni pot să meargă gratuit într-o tabără unde pot învăța de la specialiști în ce constă un regim de viață sănătos, ce exerciții fizice sunt recomandate și cum se poate preveni obezitatea.

Din școlile din România lipsesc programele de prevenție și conștientizare asupra celor mai întâlnite afecțiuni. Iar medicii vorbesc tot mai des despre necesitatea de a informa mai ales tinerele generații asupra bolilor care afectează tot mai mulți oameni. În acest sens, a apărut proiectul „Aleg sănătos!“, care este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului. Tinerii craioveni cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani pot participa gratuit la acest proiect, care presupune o tabără la Bușteni. Aici, participanții vor învăța de la specialiști ce înseamnă o alimentație sănătoasă și echilibrată, care sunt exercițiile fizice zilnice pe care le pot face, astfel încât să prevină creșterea în greutate. Dacă în Occident ministerele, organizațiile de tineri și școlile organizează frecvent activități în acest sens, la noi acțiunile sunt răzlețe. Tinerii care fac parte din Asociaţia pentru Tineri Streets sunt cei care au luat această inițiativă și în Craiova. „Am inițiat acest proiect pentru că sunt tot mai mulți tineri care au probleme de greutate, supraponderali sau care suferă de obezitate. Ne dorim să promovăm un stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor doljeni, iar obiectivele sunt creşterea cu 20% a gradului de informare al tinerilor despre importanţa mişcării, a alimentaţiei sănătoase“, a spus Dorina Gruia, președinta Asociaţiei pentru Tineri Streets.

Înscrierile se fac în perioada 3-9 august 2015

Alegerile sănătoase sunt cele care pot scădea cifrele îngrijorătoare legate de numărul tinerilor care au probleme de greutate. Cei care vor să ajungă în tabăra de la Bușteni, se pot înscrie în perioada 3-9 august 2015, trimiţând o scrisoare de motivaţie la adresa [email protected]. 30 de tineri vor fi aleși. „Trebuie să aducă și o adeverință de la medicul de familie, care să ateste că sunt apți să facă sport, având în vedere că o să facem multă mișcare. În fiecare diminaeață o să facem înviorare, exerciții fizice, dar și drumeții. În tabără o să fie și un nutriționist, care o să facă meniurile și care o ne învețe cum trebuie să combinăm alimentele“, a precizat Laurențiu Codin, unul dintre coordonatorii proiectului.
Tinerii o să petreacă cinci zile la Bușteni, în perioada 17- 22 august.

Obezitatea duce și la apariția altor boli

Un român din trei este supraponderal, iar obezitatea este cea mai întâlnită boală de nutriție în lumea occidentală. Incidența acestei afecțiuni s-a triplat în ultimii 20 de ani, iar cazurile sunt în creștere. Numărul copiilor obezi a crescut cu 20 la sută în ultimii ani, iar unii dintre ei sunt diagnosticați și cu diabet de tip II, afecțiune care în mod normal apare la adulți. „În România, numărul tinerilor supraponderali a crescut, iar obezitatea este și ea o problemă serioasă. În Europa, ocupăm un loc fruntaș la acest capitol, ceea ce înseamnă că este nevoie de o schimbare, iar noi asta încercăm să facem“, a adăugat Bogdan Răcăreanu, coordonator al proiectului „Aleg sănătos!“.
Obezitatea apare, de obicei, din cauza supraalimen-tației și a lipsei de exercițiu fizic. Dacă mâncați mai multe calorii decât cosumați zilnic prin activitatea fizică, surplusul de energie este stocat în grăsimi. Femeile sunt mai predispuse la obezitate pentru că organismul lor este mai eficient în stocarea grăsimilor. În mod normal, 25% din masa corporală a femeilor ar trebui să fie compusă din grăsimi, iar la bărbați – 15%. Persoanele cu obezitate au un mare risc de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, gută, afecțiuni biliare, artrită.

„În vremurile noastre, cina a devenit cea mai importantă masă a zilei și nu e sănătos“

Medicul Flavia Dinu, specialist în diabet și boli de nutriție, ne spune ce alimente trebuie să conțină o farfurie sănătoasă. „O farfurie sănătoasă cuprinde o jumătate de legume cât mai variate, un sfert de farfurie trebuie să conțină carne fiartă sau făcută la grătar și restul trebuie să fie ocupat de un aliment care conține amidon și ne dă energie pe o perioadă mai lungă de timp: cartofi, orez. În plus, nu este corect să mâncăm o singură dată pe zi și mai ales seara. Micul dejun este foarte important și trebuie să conțină alimente care să elibereze energie lent. În vremurile noastre, cina a devenit cea mai importantă masă a zilei și nu e sănătos“, a explicat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS