5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pentru ajutorul social

Scandal pentru ajutorul social

Scandal în comuna doljeană Scaiești din cauza ajutoarelor sociale. 30 de beneficiari de venit minim garantat (VMG) sunt somați să dea banii înapoi, pentru că nu au depus la dosar adeverințe de la Şomaj. Numai că de obținerea acestor adeverințe se ocupa un angajat al primăriei, care „a omis“ să completeze dosarele beneficiarilor. Cu toate acestea, oamenii au beneficiat de VMG mai mulți ani, iar în urma unui control a ieşit la iveală lipsa adeverinţelor şi asistații trebuie să dea banii înapoi.

Ajutoarele sociale pun pe jar oamenii din localitatea doljeană Scaiești. 30 de beneficiari de venit minim garantat din comună sunt somați să dea înapoi banii pe care i-au încasat necuvenit în anii 2012, 2013 și 2014. Oamenii s-au trezit cu decizii de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, prin care li se spune că au avut dosarele incomplete, că au beneficiat fără drept de ajutor social și trebuie să returneze banii. Oamenii sunt scandalizați și spun că întreaga vină o poartă un angajat al Primăriei Scaiești, care nu a depus la dosar adverințele de la AJOFM Dolj.
În perioada anilor 2011, 2012, 2013, beneficiarii trebuia să depună la dosar adeverințe care să arate că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru încadrare și nu au refuzat un loc de muncă. În acest scop, ei făceau o cerere la primărie și depuneau o copie de pe actul de identitate. Mai departe, angajata primăriei care răspunde de asistența socială întocmea un tabel și cu acesta solicita la AJOFM adeverințele necesare, pe care ulterior le atașa la dosar. Numai că, din motive necunoscute, respectiva angajată a omis să obțină aceste adeverințe și a întocmit dosarele pentru VMG fără aceste documente.
„În 2011, 2012, 2013 se făceau lunar tabele cu persoanele care luau adeverințe de la Şomaj. Nu se mai duceau ei, aduceau la noi, pe data de întâi, copie de pe actele de identitate și cerere. Le lăsau la noi și angajata noastră făcea acea listă și apoi solicita adeverințe la șomaj. Ori nu au adus ei actele, ori angajata noastră nu trimitea actele. Nu știm. Nimeni nu a observat și unii au primit chiar și un an ajutor. Mai este și situația minorilor care au împlinit 16 ani și nu au mai mers la școală. Ei nu au venit să ne anunțe și să meargă să fie înregistraţi la Şomaj, dar nici angajata noastră nu i-a avertizat. Au fost dosare incomplete în plată. Pe 30 aprilie 2015 a venit AJPIS în control, au luat dosarele la verificat și au descoperit că sunt multe dosare incomplete. Sunt în jur de 30 de dosare în această situație. Oamenii sunt necăjiți, că nu au alt venit, trăiesc din acest ajutor. Angajata este acum în concediu medical, nu ne mai răspunde nici la telefon“, a explicat Mihaela Mateescu, viceprimar al comunei Scaiești cu atribuții de primar. Angajata primăriei care este acuzată de oameni se află în concediu medical de luni bune și nu a putut fi contactată.

Beneficiarii sunt revoltați

Oamenii arată cu degetul spre primărie și cer socoteală, pentru că nu au de unde să restituie sume de 4.000 de lei, 5.000 de lei și 8.000 de lei.
„Eu trebuie să dau peste 5.000 de lei înapoi. Sunt oameni care trebuie să dea și 8.000 de lei. Fata mea a făcut 16 ani și eu nu am știut că trebuie să merg să o înscriu acolo, la Şomaj. Angajatul primăriei nu mi-a spus nimic. Am beneficiat de ajutor și acum trebuie să dăm banii înapoi. Olguța, angajata primăriei, este de vină. Eu am adus adeverință, dar în primăria asta și femeia de serviciu umblă cu documentele“, se plânge un beneficiar de VMG din Scaiești.
Cu toții se plâng. Spun că ei nu sunt mari știutori de carte și angajații primăriei trebuie să le spună cum să procedeze. Dau din umeri și nu știu de unde vor scoate aceste sume de bani, pentru că trăiesc de pe o zi pe alta.
„Noi nu suntem vinovați, am luat ajutor social în 2013. Și acum ne zic de ce nu le-am dus adeverință, că a făcut fata 16 ani! Trebuie să dau înapoi banii pe care i-am luat pe șase luni. Nu ne-a anunțat nimeni, nu ne-a cerut nimic. Este un lucru necurat. Primăria este vinovată că nu ne-a spus nimic. De unde să dăm banii? Suntem zece oameni în familie, avem casă împovărată“, a spus Mariana Florescu.
Ioana Căpățână abia se ține pe picioare, îi tremură tot corpul. Este bolnavă, dar trebuie să dea înapoi 4.900 de lei, bani încasați pe nedrept.
„Eu am scutire medicală. Sunt bolnavă. Acum cică să dau 4.900 de lei înapoi că am beneficiat de ajutor. Primăria este de vină, că uite unde am ajuns“, s-a plâns Ioana Căpățână.

Consilierii locali le sar în ajutor

Până și unii consilierii locali sar în sprijinul beneficiarilor de VMG care trebuie să dea banii înapoi. Ei încearcă să-i sprijine să formuleze o acțiune în instanță.
„Din analiza făcută în consiliul local a reieșit faptul că o parte a vinei o poartă Primăria Scaiești, prin una dintre angajate, Olguța Chisa. Am încercat să facem contestație pentru aceste decizii primite de cetățeni, dar cei de la primărie au decis să se ocupe dumnealor de rezolvarea acestor aspecte. Am înțeles de la persoanele afectate că doar o parte din acești oameni au beneficiat de sprijin, nu toate persoanele. Sunt aproape 30 de cetăţeni, unii au beneficiat de ajutor de la primărie, alții nu. Am încercat să formulăm o acțiune în instanță, dar nu reușim să-i strângem pe toți“, a declarat Dan Olteanu, consilier local.

Dosare incomplete

Directorul AJPIS Dolj a declarat că angajații primăriei sunt obligați să verifice dosarele. „În urma unor controale efectuate de AJPIS Dolj s-a descoperit că mai mulți beneficiari de venit minim garantat din localitatea Scaiești au încasat sume de bani necuvenite, deoarece dosarele acestora erau incomplete. Angajații primăriei aveau datoria să verifice aceste dosare. Astfel de situații se întâlnesc în tot județul Dolj“, a declarat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS