19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInepția fiscală cu impozitarea bacșișului, scoasă din lege

Inepția fiscală cu impozitarea bacșișului, scoasă din lege

Începând de astăzi, comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal pentru bacșiș
Începând de astăzi, comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal pentru bacșiș

De astăzi nu mai este obligatoriu să se emită bon fiscal pentru bacșiș și nici registrul de bani personali nu mai trebuie întocmit. De asemenea, organele fiscale de control nu mai pot controla banii din buzunarele angajaților sub nici o formă, când aceștia sunt în unitatea la care lucrează.

Legislația fiscală privind impozitarea bacșișului a avut cea mai scurtă viață, în istoria ultimilor ani, aceasta fiind în vigoare doar puțin peste o lună. Văzând că nu a avut efectul scontat pentru economie, dar a reușit să enerveze comercianții care trebuia să o aplice, guvernanții au decis să scoată inepția fiscală din vigoare.
Prevederile legale referitoare la impozitarea bacșișului și la înființarea registrului de bani personali au fost abrogate încă de zilele trecute, prin publicarea Legii nr. 186/2015 în Monitorul Oficial nr. 495/06.07.2015, lege prin care se anulează prevederile OUG nr. 8/2015 legate de bacșiș și de banii personali ai angajaților, anulându-se inclusiv sancțiunile ce fuseseră introduse pentru comercianții care nu respectau prevederile privind bacșișul. Noile reglementări intră de astăzi în vigoare, spun reprezentanții Fiscului.
„Au fost abrogate prevederile legate de emiterea bonului fiscal pentru bacșiș și impozitarea bacșișului, dar și prevederile referitoare la înregistrarea sumelor de bani deținute de personalul operatorului economic. Deci, a fost scos și registrul de bani personali unde își declarau angajații sumele de bani din buzunar la intrarea în unitate. De asemenea, au fost abrogate prevederile referitoare la obligarea personalului de a arăta organelor de control fiscale sumele avute asupra lor atunci când sunt în unitate. Abrogarea tuturor acestor prevederi din legislația fiscală intră în vigoare în trei zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial, deci vor fi valabile din 9 iulie 2015“, a declarat pentru GdS directorul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu. Acesta a precizat că odată cu eliminarea prevederilor privind emiterea bonurilor fiscale pentru bacșiș au fost eliminate și contravențiile stabilite pentru comercianții care nu s-ar fi conformat.

Firmele au avut costuri

Pe lângă frustrarea angajaților care încasau bacșiș, legislația stupidă privind impozitarea acelor sume a afectat și firmele. Între timp, comercianții care au apucat să dea bani pentru a putea să pună în practică respectivele prevederi privind bacșișul au rămas cu cheltuielile făcute. Lor nu le dă statul banii înapoi. Intră în această categorie societățile care au dat bani pentru modificări în casele de marcat (pentru a permite emiterea de bon fiscal fără TVA, pentru bacșiș), respectiv cei care au cheltuit anumite sume pentru procurarea registrului de bani personali și timp ca să stea la cozile Fiscului, pentru a notifica instituția că se înființează registrul de bani personali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS