22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUMF Craiova - 45 de ani de învăţământ academic

UMF Craiova – 45 de ani de învăţământ academic

La ceas aniversar, medici, profesori și studenţi în Aula Magna a UMF Craiova
La ceas aniversar, medici, profesori și studenţi în Aula Magna a UMF Craiova

Una dintre cele mai importante instituţii academice din ţară, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, sărbătoreşte zilele acestea 45 de ani de învăţământ medical superior. Cu acest prilej, reprezentanţii universităţii au pregătit o serie de manifestări. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, în Aula Magna a instituției. Pe parcursul celor două zile, importante personalităţi din lumea medicală, profesori, doctori, dar şi studenți, vor participa la o serie de dezbateri, simpozioane şi mese rotunde, în cadrul cărora vor fi prezentate şi dezbătute o serie de lucrări ştiinţifice. „Este un moment extrem de important pentru noi la sărbătorirea celor 45 de ani de activitate. Este un drum pe care facultatea noastră l-a parcurs, drum cu foarte multe realizări cu care ne mândrim şi pe care dorim să le continuăm. Am pornit la drum cu doar 100 de studenţi, prima generaţie în 1970, cu un singur program de medicină generală în limba română. Astăzi ne putem mândri că avem doar la Facultatea de Medicină peste 1.600 de studenţi, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie şcolarizează peste 3.200 de studenţi. Ne-am dezvoltat cu fiecare an care a trecut nu numai ca număr de studenţi, dar şi ca personal angajat sau bază materială. În corpul academic avem în prezent peste 450 de cadre didactice, iar în ce priveşte baza materială, avem toate motivele să ne lăudăm. Am pornit de la un singur corp de clădire, în prezent avem trei corpuri de clădiri în care studenţii noştri şi profesorii îşi desfăşoară cursurile şi lucrările practice, avem un campus format din trei cămine, cantină-restaurant“, a spus prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova.
La ceas aniversar, rectorul UMF Craiova a ţinut să menţioneze că este nevoie de „un efort conjugat, guvernamental şi nu numai, pentru a stimula tinerii absolvenţi de Medicină să rămână în ţară“: „Este o migraţie a tinerilor absolvenţi de Medicină către spitale din afara ţării, nu de un an sau doi, ci de ceva timp, de mai bine de cinci ani. Aceşti tineri absolvenţi au dreptul să îşi desfăşoare profesia în condiţii civilizate, pentru a putea îngriji un bolnav la standarde europene, pentru a fi feriţi de greşeli profesionale. Din punctul meu de vedere, toate aceste probleme ar putea fi rezolvate, însă este nevoie de voinţă, de regândirea unor strategii la nivel naţional“.

„Avem cadre didactice deosebite“

Un rol semnificativ la înfiinţarea UMF Craiova l-a avut şi prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, preşedintele Senatului UMF Craiova, şeful Clinicii Medicale 1, care face parte din prima promoţie a Facultăţii de Medicină. „Îmi amintesc şi astăzi ziua de 1 octombrie 1970, înconjurat de cadrele didactice de atunci, o parte din ele s-au regăsit astăzi (ieri – n.r.) în sală la această aniversare. Am fost cel care am avut iniţiativa înfiinţării Universităţii de Medicină şi Farmacie în Craiova, a fost practic o motivaţie pentru şcoala medicală oltenească, pentru că trăim într-o zonă cu mare încărcătură istorică, culturală, şi merita să fie centru universitar. În momentul în care ne-am desprins de Universitatea din Craiova, a trebuit să ne dezvoltăm, să venim în contact cu celelalte cinci universităţi de medicină din ţară şi cu alte instituţii similare. Avem cadre didactice deosebite, extrem de pregătite, iar toate realizările de astăzi aparţin în mare parte acestui corp academic deosebit. Am reuşit să dotăm laboratoarele Universităţii cu aparatură de ultimă generaţie, să oferim astfel studenţilor noştri un mediu prielnic în care să studieze. În aceste zile de sărbătoare vom organiza simpozioane şi mese rotunde cu participare interjudeţeană, dar şi şedinţa filialei Craiova a Academiei de Ştiinţe Medicale, în care ca preşedinte voi prezenta raportul de activitate“, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Ciurea.

Istoricul UMF Craiova

Pe 10 februarie 1970 apare Decretul de înfiinţare a Facultăţii de Medicină în cadrul Universităţii din Craiova. Decretul a precizat că Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti va acorda sprijin metodologic, didactic şi ştiinţific noii facultăţi. În anul 1990 s-a înfiinţat Stomatologia, iar şase ani mai târziu, specializarea Farmacie. În anul 1998, Parlamentul României a înfiinţat, prin Legea nr. 119/05.06.1998, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, prin desprindere de Universitatea din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS