Asociația de proprietari din Craiova cu cele mai mari datorii refuză să arate actele primăriei

(Foto: bzi.ro)


Reprezentanții asocia­ți­ei de proprietari din Craiova cu cele mai mari datorii la furnizori nu le-au permis inspectorilor primăriei veniți în control să verifice documentele. Aceștia au spus că „nu dețin“ nici un act.

Asociația de proprietari nr. 14 din cartierul 1 Mai este oaia neagră între asociațiile din Craiova. De ani buni, aici curg penalitățile, pentru că banii din încasări nu prea ajung la furnizori. Numai la SC Termo asociația are o datorie de 1.572.384 de lei, la care se adaugă penalitățile în valoare de 767.797 de lei. Din această cauză, în blocurile din asociație erau frecvent sistate apa caldă, căldura și apa rece. Revoltați, mulți proprietari au bătut la ușa primăriei și au solicitat verificarea celor de la asociație. Veniți în control, inspectorii de la Serviciul Coordonare Asociații au avut o surpriză: au plecat așa cum au venit, fără să reușească să vadă măcar un document al asociației. Sorin Tudor, șeful Serviciului Control și Monitorizare Asociații de Proprietari din cadrul primăriei, a precizat: „Inspectorii noștri au mers în control la Asociația nr. 14, dar nu li s-a pus la dispoziție nici un document. Nu au putut să vadă ce încasări și ce plăți s-au făcut. Cei de la asociație au refuzat să le permită accesul la documentele asociației, deși avem Regulamentul care la articolul 9 spune că pentru buna desfășurare a controlului financiar contabil și de gestiune, conducerile și angajații asociațiilor au obligația să pună la dispoziția persoanelor împuternicite pentru efectuarea controlului toate documentele solicitate“.

Contabila: „Nu am documente“

În urma controlului efectuat în luna februarie, inspectorii din primărie au plecat doar cu declarațiile date de reprezentanții și angajații de la asociație pe propria răspundere. Conținutul acestora ar putea fi catalogat drept comic, dacă nu ar fi vorba de banii proprietarilor. Iată ce a declarat contabila Ioana Mitruț, cea care, în realitate, se ocupă de activitatea de casierie, administrație și contabilitate. „Nu am listele de plată, nu am fișe pe proprietari. Nu am situații patrimoniale lunare. Nu am încasat fond de rulment și fond de reparații“, a precizat Ioana Mitruț în declarația dată în prezența echipei de control. Întrebată de inspectori ce acte are la asociație pentru perioada 2013 – 2014, aceasta a răspuns: „Nu am“. Același răspuns a dat și când i s-a cerut tabelul nominal cu subvenții, statele de plată, procesele-verbale întocmite în urma verificării cenzorilor. Cu toate că ocupa postul de contabilă, aceasta le-a spus celor de la primărie că nu are nici o evidență contabilă, iar cenzorul nu a verificat niciodată activitatea asociației pentru că nu este plătit. Ca să scape de munca de la asociație, contabila și-a dat a doua zi după control demisia, care a și fost aprobată de conducerea asociației. Acest lucru se întâmpla în luna februarie 2015, iar Ioana Mitruț își lua angajamentul să predea documentele asociației până la 16.02.2015. Numai că, între timp, contabila s-a răzgândit și ține cu dinții de postul de la asociație, pentru că și în prezent se ocupă de încasările de la Asociația nr. 14. Drept dovadă și joi, 2 aprilie, Ioana Mitruț se afla la sediul asociației. „Am venit să citim ceasurile, că este sfârșit de lună. Că așa nu veneam“, a spus Ioana Mitruț. Nu a spus însă și în ce calitate.

Ori casier, ori administrator?


Alt angajat al Asociației nr. 14, căruia inspectorii i-au „smuls“ o declarație, este, din câte susține chiar el, casierul asociației, Tatian Vasile. El susține într-o declarație dată în fața inspectorilor că ocupă postul de casier și este remunerat cu 1.850 de lei: „Îndeplinesc funcția de casier, conform fișei postului, în principal încasări și plăți prin casă și bancă“.

Cu toate că acesta susține că este casier, contabila le-a dat scris inspectorilor că: „Vasile Tatian este angajat pe funcția de administrator-casier“ și a mai recunoscut ceva: „Domnul administrator mi-a mărit salariul și mie, și dânsului“, spune aceasta într-o declarație pe proprie răspundere, dată la primărie. Pe Tatian Vasile nu l-am găsit la sediul asociației și nu a putut fi contactat nici telefonic ca să confirme sau să infirme cele declarate de contabilă. Din cele spuse de reprezentanții Primăriei Craiova, Tatian Vasile nu mai are la acest moment atestat de administrator.

„Nu am vrut să le arătăm actele“

Singurul care a explicat cum stau lucrurile la Asociația nr. 14 din 1 Mai a fost președintele Ștefan Firoiu. „Au venit cei de la primărie și ne-au tratat tendențios. Ne-au șantajat. Noi avem actele, dar nu am vrut să le arătăm. Contabila este nesigură pe ea, s-a pierdut și nu a mai arătat documentele. Asociația asta nu are datorii de un an, doi. Restanțele sunt vechi. Pe mine nu mă mai interesează, nu am nevoie de bătaie de cap pentru 300 de lei pe care îi iau de la asociație. Eu și așa stau mai mult la Timișoara. Ioana Mitruț și Tatian Vasile și-au dat demisia, am dat anunț pentru angajare administrator, casier. Ei mai stau la asociație ca să pună ordine în documente. Cei de la asociație au făcut o adunare și au venit oamenii țipând, că de ce să se angajeze altcineva“, a explicat Ștefan Firoiu, extrem de supărat că inspectorii din primărie i-au luat la întrebări.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 6 aprilie 2015

Actualitate

» Săptămâna Patimilor încheie Postul Sfintelor Paști
» Italia: Nouă români suspectaţi de comiterea mai multor furturi au fost arestaţi la Roma
» Darius Vâlcov cere înlocuirea arestului preventiv
» Marian Vanghelie, suspendat din funcţia de primar

Local

» Mehedinţi: Trafic rutier monitorizat de poliţişti în perioada Sfintelor Sărbători de Paşte
» Şcoala Altfel la IPJ Mehedinţi
» Vâlcea: Reţinuţi pentru tâlhărie cu un prejudiciu de 50.000 de lei
» Misiuni de salvare ale pompierilor mehedinţeni
» Jandarmii olteni se implică în programul “Şcoala Altfel”

Dolj

» A mituit un polițist pentru a-și scăpa fetele de un dosar penal
» Parcarea Aeroportului din Bănie, extinsă cu 200 de locuri
» Craiovenii, obligați să plătească bacșiș la Impozite și Taxe?
» Stația de autobuz de la Aeroport depinde de CNADNR
» „De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie“
» Craiova găzduieşte Olimpiada Naţională de Industrie Alimentară
» Un club din Bănie, închis timp de o lună de ofițerii de la Economic
» Cum vă puteți schimba furnizorul de energie electrică
» Manşoane pe cablurile electrice de pe Calea Bucureşti
» Arest la domiciliu pentru bărbatul care cerea șpăgi pentru buletine
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Patrimoniul cultural naţional, prezentat elevilor în cadrul programului “Şcoala Altfel”
» Craiova: Centru de sacrificare a mieilor, în Piaţa Chiriac
» Craiova: Un poliţist de la Secţia 2 a refuzat mita
» Dolj: Club de noapte, închis pentru 30 de zile de poliţiştii de la Economic
» Craiova: Unităţile sanitare vor avea mâine program de zi liberă
» Craiova: “Şcoala Altfel” la Brigada 2 Infanterie „Rovine”

Gorj

» Afacerist trimis în judecată în dosarul „Mită la CEO“
» Gorjenii pot verifica autenticitatea apostilei
» Concurs pentru şefia Spitalului din Rovinari
» Coloana fără Sfârșit, într-o nesfârșită reabilitare
» Oraşul lui Brâncuşi, cea mai bună destinaţie turistică în 2015
» Gorj: Angajaţii CEO îşi primesc mâine primele de Paşte
» Deţinuţii de la Penitenciarul Târgu Jiu, în vizită la Mănăstirea Polovragi
» Gorj: Patroni anchetaţi pentru evaziune fiscală
» Gorj: Agenţi de pază şi muncitori încadraţi “la negru”

Sport

» Gorjenii dau semne de revenire la normalitate
» Cezara Constantin și Claudia Năboiu debutează astăzi la Mondiale
» Opt medalii pentru judoka de la LPS
» Hai cu victoria pe „Extensiv“!
» Republicanii de la CSU au trecut cu bine de CSM Vâlcea
» Fotbal – Campionatul Turciei, suspendat o săptămână
» Handbal (m): CS Universitatea Craiova, victorie cu Baia Mare
» CS Universitatea Craiova vrea mai sus în clasament
» Fotbal – Săndoi: Sperăm să urcăm în continuare în clasament
» Simona Halep se menţine pe locul 3 WTA

Bani & Afaceri

» România a ajuns la o rată de absorbţie a fondurilor europene de 53,12%

Sanatate

» Cum ajutăm organismul să lupte cu bacteriile

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Cel mai mare ou de Paşte din lume, prezentat în Argentina

Top