5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe poate și fără asociații de proprietari?

Se poate și fără asociații de proprietari?

Nu mai vor asociații de proprietari, au contracte individuale cu furnizorii de utilități și își plătesc singuri facturile către operatori. Au renunțat la sistemul centralizat de încălzire și și-au montat centrale de apartament sau alte surse de încălzire. Este opțiunea proprietarilor din localitatea Rovinari, care nu mai vor să fie legați de asociații. În Craiova, acest lucru este imposibil de realizat atâta timp cât proprietarii sunt legați de un sistem centralizat de furnizare a căldurii și apei și refuză încheierea convențiilor individuale.

Proprietarii din orașul gorjean Rovinari au ales să desființeze asociațiile, iar city-managerul orașului, Constantin Podaru, spune că este singura localitate din țară unde nu există asociații de proprietari. „Cred că suntem singurul oraș din țară care nu are asociații de proprietari. Există contracte individuale încheiate de proprietari cu furnizorii. Partea de căldură și-au rezolvat-o cu centrale de bloc. Orașul era gândit cu sistem centralizat de încălzire asigurată de Termocentrala Rovinari, la costuri foarte mici. Dar sistemul s-a distrus. Cetățenii au optat pentru alte surse de încălzire și au desființat asociațiile. Am încercat să-i convingem să înființeze asociațiile, dar nu vor“, a declarat Constantin Podaru.
Proprietarii nici nu vor să mai audă de asociații de locatari, după experiența pe care au avut-o cu ele spun că își pot administra singuri atât proprietatea individuală, cât și pe cea comună. „Nu avem asociație de proprietari. Ne plătim fiecare utilitățile. Este mai bine așa, să nu-i mai plătim pe alții. Eu am centrală de apartament. Nu ne mai trebuie asociație. Am prins și perioada cu asociațiile de locatari și ne-au mâncat banii. Ne-au lăsat fără fond de rulment, fără fond de reparații“, a spus Constantin Simion, proprietar din orașul Rovinari.
Locatarii susțin că atâta timp cât au contorizat consumul la gaze, apă, curent nu văd care ar mai fi rolul asociației de proprietari în blocul lor. „Nu avem asociație de proprietari. Avem apartament proprietate și este contorizat totul. Avem centrală și plătim cât consumăm. Am avut și asociație de locatari și nu prea era bine. Erau pierderi și ne încărcau la facturi. Ne-am făcut contracte individuale și este foarte bine. S-a hotărât de către proprietari să trecem la individual și nu avem treabă cu nimeni“, susține o proprietară din blocul T3 din orașul Rovinari.
Ce-i drept, există un cadru legal care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, Legea nr. 230/2007, dar aceasta nu impune obligativitatea înființării asociațiilor de proprietari. La articolul 2 din legea se arată: „Proprietarii se pot asocia în asociații de proprietari cu personalitate juridică“. Iar articolul 5 prevede că „asociația de proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, din cadrul unei cladiri“.

În Craiova, asociațiile au viață lungă

În Craiova, în prezent, desființarea asociațiilor de proprietari este imposibil de realizat, susține city-managerul municipiului. Ce s-ar putea face ar fi doar reducerea rolului acestora, dacă în Bănie s-ar aplica modelul din Slatina, adică toți proprietarii să-și monteze centrale de apartament sau surse alternative de încălzire. „În momentul de față, în Craiova nu ne putem descurca fără asociațiile de proprietari, în condițiile în care sistemul de distribuție este centralizat, mă refer la partea de termoficare, de apă, de canalizare, dar și de gaze. Sunt puține blocuri în Craiova unde contorizarea consumului de gaze este individualizată. În această situație este necesară asociația de proprietari care să facă încasarea și distribuția banilor și a consumurilor. Asociațiile de proprietari de la noi merg acolo unde cetățenii se implică. În Slatina există asociații de proprietari, dar rolul lor este mai mic decât al celor din Craiova. Acolo proprietarii au toată partea de utilități individualizată, au contracte individuale. Asociațiile au atribuții mai puține. Aici, doar gospodărirea pe casa scării, curent electric, curățenie cad în sarcina asociațiilor. Nu se ia în discuție desființarea sau închiderea asociațiilor de proprietari. E important ca ele să fie organisme transparente, care să funcționeze corect. Asociațiile care funcționează corect nu au datorii, nu au probleme foarte mari. Nu putem compara cele două orașe, Craiova și Rovinari. Putem face comparație cu Slatina, de exemplu. Asociațiile sunt necesare și sunt un factor de dialog cu noi“, a declarat Radu Preda, city-managerul municipiului Craiova.
Același punct de vedere îl au și reprezentanții asociațiilor de proprietari. „Nu este posibil să se desființeze asociațiile. Noi avem și sistemul de distribuire a utilităților pe verticală și lucrul acesta îngreunează contorizarea individuală și încheierea contractelor directe cu furnizorii, cel puțin în prezent. Se pune problema administrării părților comune ale condominiilor. Nu este o soluție desființarea lor“, este de părere Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari Bloc Romarta.

Dezavantaje

Dacă proprietarii din orașul Rovinari văd în lipsa asociațiilor un avantaj, există totuși și dezavantaje pe care le văd și oficialitățile, și proprietarii. „Subsolurile blocurilor sunt pline de apă și mizerie pentru că se află sub sistemul de canalizare al orașului și atunci când plouă refulează în subsoluri. În plus, în trecut, când se înfunda o conductă, proprietarul cobora în subsol, spărgea conducta cu ciocanul și toată mizeria se scurgea acolo. Din acest motiv, mai toate subsolurile sunt acum un focar de infecție, pentru că nu au fost golite și dezinfectate vreodată. Proprietarii iau inițiativa mai greu, iar eu ca administrație locală nu pot să fac nimic. Este proprietatea lor și eu nu pot să fac salubrizarea. Așa, o asociație putea lua măsurile necesare O altă problemă: noi nu putem să accesăm fonduri pentru reabilitare pentru că nu avem asociații. Știm că sunt trei părți – guvern, primărie, asociație – pentru a încheia contractele de finanțare. Cu proprietarii nu pot încheia aceste contracte. Am încercat să-i convingem, să-i ajutăm să înființeze asociații, dar a rămas un plan pe hârtie“, spune cu regret Constantin Podaru, administratorul orașului Rovinari.
Până și proprietarii se plâng de faptul că blocurile în care locuiesc se degradează și nimeni nu ia măsuri. „Blocurile trebuie izolate, cade tencuiala. Noi nu avem asociații de proprietari, ne descurcăm. Ne plătim utilitățile la furnizori, ne-am pus centrale de apartament, plătim apa, gunoiul la operatori. Dar rămâne această problemă cu fațadele, cineva trebuie să facă ceva, poate primăria“, a explicat o proprietară din Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS