Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, între lipsuri și realizări 

Dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, vorbește despre realizările, dar și lipsurile clinicii pe care o conduce

Dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, vorbește despre realizările, dar și lipsurile clinicii

pe care o conduce

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova este locul în care sunt operați copii din întreaga Oltenie. Secţia acoperă o paletă largă de afecțiuni. Medicii au însă nevoie de aparatură care ar rezolva cazurile grave, care sunt trimise deocamdată la București.

Etajul nouă al Spitalului Județean Craiova este locul în care sunt operați zilnic copii cu diferite afecțiuni. Aici, medicii fac intervenții ce țin de chirurgia toracică, abdominală, chirurgia urologică și ortopedie pediatrică. În ultimul timp însă, în secție ajung tot mai mulți copii care suferă de malformații ale tubului digestiv sau ale aparatului urogenital. Cauzele sunt multiple. „Sunt incriminate radiațiile, diverse substanțe chimice. De aceea se tot recomandă să mâncăm sănătos pentru că toate ajung în organismul nostru și în organismul mamei și pot produce aceste malformații fătului. Unele pot să aibă o cauză genetică. Am operat un copil care suferea de o malformație și de la mamă am aflat că și tatăl, și bunicul aveau această problemă. Tot timpul vin în secție nou-născuți cu malformații din întreaga Oltenie“, spune dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

Sală de operație dotată cu ajutorul sponsorizărilor

Cu ajutorul asociației „Medici pentru copii“, înființată în urmă cu doi ani și jumătate, medicii au îmbunătățit condițiile din secție și au reuşit să achiziționeze și o parte din aparatura de care au nevoie pentru a salva viețile copiilor. Așa a fost cumpărat un laparoscop. „Aceasta este o metodă noninvazivă. Nu mai facem acele incizii clasice, care necesitau o perioadă lungă de recuperare. La o săptămână de la o astfel de intervenție laparoscopică, micuţul poate deja să își reia activitatea fizică, iar la două săptămâni, dacă este sportiv, poate să practice din nou sport de performanță. Înainte, după operația de apendicită, copilul trebuia să stea liniștit în jur de două luni, putea să facă un efort obișnuit, dar nu sport de performanță.

De un an, cu ajutorul consiliului județean am achiziționat un aparat mobil, cu braț rotativ, cu care putem să rezolvăm afecțiunile ortopedice precum fracturile, fără să mai facem incizie chirurgicală. Tot din banii noștri și cu sprijinul Gazetei de Sud am achiziționat și o masă chirurgicală care a costat în jur de 20.000 de euro. Înainte, mesele de operație erau cu manevrare manuală, aceasta pe care o avem acum este electrică. Am schimbat și lămpile scialitice. Cele pe care le aveam erau de ani buni, iar vara era îngrozitor să operăm sub ele pentru că degajau o căldură foarte mare. Cea de acum dă și o lumină mai bună și se poate pune în orice poziție“, spune dr. Ovidiu Ciobanu.

„Cazurile mai complexe le trimitem la București“


Cu toate acestea, clinica mai are nevoie de aparatură care să permită rezolvarea cazurilor chirurgicale grave, care sunt trimise în continuare la București. „Laparoscopul este un aparat care permite multe intervenții, în sensul că i se pot pune niște extensii care ajută să se poată face la copil și endoscopie, și colonoscopie. Decât să iei alt aparat care am aflat că ajunge să coste peste 100.000 de euro, cu bani mai puțini se pot achiziționa aceste extensii pentru laparoscop care ne-ar ajuta. Cazurile mai complexe, de malformații grave, le trimitem în continuare la București. Endoscopia de la secția de adulți ne ajută doar la copilul mare. Copiii mici, care au nevoie de endoscopie, colonoscopie sunt trimiși la București“, explică şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

Altă sală de operație din clinică are nevoie de aparatură

Cea de-a doua sală de operații din clinică a rămas cu aparatura veche pentru că nu au mai fost fonduri. „Am avea nevoie să fie dotată și sala a doua unde se fac operațiile pentru că acolo există în continuare lampa scialitică de când s-a înființat spitalul. Este o masă de operație veche, pe care o ridici și coboară singură. Dacă am avea bani ar fi foarte bine să achiziționăm acele aparate de endoscopie care sunt extrem de necesare și care ne ajută să păstrăm copiii aici, să nu se mai ducă în altă parte“, precizează dr. Ovidiu Ciobanu.

Sunt copii care ajung în Secția de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a spitalului și care au nevoie de proteze. Acestea sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, însă sunt și copii care au nevoie de corsete care costă destul de mult și nu toți părinţii își permit să plătească diferența de bani care nu este suportată de CAS. „Protezarea are mai multe aspecte. În ceea ce privește încălțămintea ortopedică, CAS se mișcă repede, se dă aprobarea în două-trei săptămâni, firma mai execută tot în aproximativ trei săptămâni încălțămintea și este bine. Însă, corsetele pentru scolioze, pentru deformări ale coloanei vertebrale sunt extrem de scumpe. Pacientul trebuie să mai suporte o parte din bani. În legătură cu protezarea la copiii care se nasc fără un segment al unui membru, fără un picior sau fără o mână, protezele de mână, de exemplu, sunt extrem de scumpe, de ordinul zecilor de mii de euro și, din câte știu, nu le compensează Casa. Cei care le-au luat au obținut diverse donații. Dau contul la televiziune, în ziare, încearcă prin toate metodele. În plus, la copii, protezele trebuie schimbate după un anumit timp. Dacă la un adult segmentele respective nu mai cresc, copilul are organismul în creștere“, explică dr. Ovidiu Ciobanu.

„De igienizare este întotdeauna nevoie“

Cât despre medicamentele și materialele de care au nevoie copiii internați în această secţie, medicul spune că, „în principiu, spitalul asigură și medicamente, și materiale. Mai sunt momente în care lipsește un anumit lucru, dar se redresează. Noi am fost privilegiați pentru că întotdeauna copilul are prioritate și la farmacie, dacă este un stoc mai mic de medicamente, se trimite la copii“.

Saloanele Secției de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică au fost renovate, la fel și băile. Iar elevi de la licee din Craiova, în special de la Liceul de Artă, au pictat cu scene din poveste pereții saloanelor. Medicul spune însă că o parte din lucrurile îmbunătățite în secție sunt stricate de unii aparținători. „Lipsește educația, am renovat băile și după nici două săptămâni a dispărut colacul de la WC. De igienizare este întotdeauna nevoie, să scăpăm de gongile astea care apar tot timpul. Dar ca să scăpăm de ele poate ar trebui evacuat tot spitalul, să omoare toți șobolanii de sus până jos și gongile și după asta să aducă iar bolnavii. Este o problemă generală“, spune dr. Ovidiu Ciobanu.Comenteaza acum

Alte stiri

25 iunie 2018

Primăria Prigoria nu mai are bani de salarii de luna viitoare

Autorităţile comunei Prigoria aşteaptă cu sufletul la gură rectificarea de buget. Primăriţa Iuliana Iliescu a spus că în lipsa unei rectificări de buget există riscul ca din luna iulie să nu mai poată plăti lefurile angajaţilor şi nici să ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Actualitate

» Judecătorul Sergio Mattarella este noul PREŞEDINTE al Italiei
» O cină discretă la Strasbourg : Hollande-Merkel-Schulz
» Podemos a mobilizat zeci mii de manifestanţi anti-austeritate la Madrid
» Profesor la UMF Iaşi, reţinut pentru şantaj şi tentativă de viol
» Ilie Sârbu și Marian Neacșu, reconfirmați de conducerea PSD ca lideri ai grupurilor din Senat și Camera Deputaților
» Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie, reţinut pentru luare de mită
» Angela Merkel exclude o reducere a datoriei Greciei
» Vreme rea în toată țara, până duminică la ora 16.00
» Bercea: Jumătate din banii daţi lui Mircea Băsescu au ajus la Traian Băsescu pentru a interveni la magistraţi
» Elena Udrea a depus un denunț la DNA împotriva lui Florian Coldea
» Restricţii de circulaţie pe mai mule drumuri din ţară
» Perturbarea traficului auto la Roma, în zilele de 31 ianuarie şi 12 februarie
» Gorj; DN67C Novaci – Rânca, închis până la ora 9.00 din cauza viscolului
» Videanu,Bica, Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş, arestaţi pentru 30 de zile
» Personalitatea săptămânii: Ion Luca Caragiale

Interviu

» Pictorul-scenograf Viorel Penișoară-Stegaru: La 15 ani am fost condamnat la un an închisoare…

Local

» Licitaţii fictive la Spitalul din Râmnicu Vâlcea
» Olt: Doi morţi şi trei răniţi într-un grav accident petrecut la Deveselu

Dolj

» Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, între lipsuri și realizări
» Părinții doljeni își pot înscrie copiii la „Tonomatul de vacanță“
» O zi cu surprize la Căminul de Bătrâni
» Ciupercenii Vechi, îmbătrânit
» Biblioteca de la Colegiul „Carol I“, un templu al culturii
» Aproape 1.700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Gorj: Drum spre Rânca, redeschis

Sport

» Volei: SCM-U Craiova, învinsă cu 3-1 la Zalău
» Fotbal – Alb-albaştrii au remizat cu Pogon
» Fotbal – Australia a câştigat pentru prima dată Cupa Asiei
» Fotbal – Pandurii au pierdut amicalul cu polonezii de la TS Podbeskidzie (UPDATE)
» Fotbal – Andrei Sin a revenit printre alb-albaştri
» Serena Williams, campioană la Australian Open
» Volei: Craiova are meci greu la Zalău
» Bawab păstrează golurile pentru retur
» „Viperele“ au „mușcat“ de trei ori la Bradu
» Weekend plin de fotbal în Bănie (UPDATE)
» Slătinenii caută omul cu golul la Craiova
» Victor Lazarciuc n-a rezistat nici un an la SCM

Sanatate

» Bolile care îi omoară pe doljeni

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Nomofobia, dependenţa de telefonul mobil

Opinii

» Triburile la porțile Uniunii Europene

Top