6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea asasinatului la comandă din comuna Cârcea

Povestea asasinatului la comandă din comuna Cârcea

Cei trei suspecți au fost arestați preventiv în seara de 10 septembrie 2014, la aproape o lună după comiterea crimei (Foto: Arhiva GdS)
Cei trei suspecți au fost arestați preventiv în seara de 10 septembrie 2014, la aproape o lună după comiterea crimei (Foto: Arhiva GdS)

Omorât în timp ce dormea lângă soție, de un elev tocmit cu 35.000 de euro chiar de băiatul său, înfiat în urmă cu 18 ani. Aceasta este, pe scurt, povestea unui bărbat din comuna doljeană Cârcea, ucis în dimineața de 16 august 2014, în locuința sa. În acest dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au trimis în judecată trei tineri – fiul victimei, elevul care ar fi comis crima, dar și un craiovean care a intermediat „afacerea“ dintre cei doi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii doljeni la începutul lunii august 2014, Adrian Buțu, de 18 ani, a hotărât să scape de tatăl său, Nelu Buțu, un bărbat înstărit din comuna Cârcea. Adrian fusese înfiat de familia Buțu la vârsta de patru luni, de la o tânără din comuna doljeană Poiana Mare. Anchetatorii au stabilit că băiatul a pus la cale uciderea tatălui său adoptiv pentru a-i moșteni cât mai repede averea și afacerile cu fier vechi. Asta și pentru că Nelu Buțu refuza să îi dea atâția bani câți ar fi avut nevoie. Zis și făcut! Pe 12 sau 13 august, Adrian Buțu a luat legătura cu craioveanul Alexandru Iovan, de 20 de ani, pe care îl cunoscuse într-o discotecă din municipiu. Cei doi s-au înțeles ca Iovan să caute pe cineva dispus să ucidă o persoană, fără ca Buțu să-i spună că este vorba de tatăl său.
În fața procurorilor, Iovan a explicat că s-a gândit la Daniel Burican, din comuna Calopăr, care îi spusese mai demult că ar fi în stare să facă orice pentru bani. Daniel Burican, de 18 ani, era elev la Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova și absolvise clasa a XI-a.
Pe 14 august, Alexandru Iovan l-a sunat pe Burican și au stabilit să se întâlnească în Craiova. „Cu această ocazie, inculpatul Iovan Ştefan Alexandru i-a propus inculpatului Burican Marius Daniel să ucidă persoana indicată de inculpatul Buţu Adrian, în schimbul unei sume de bani“, au reținut anchetatorii. Se pare că Burican nu a stat prea mult pe gânduri, pentru că în seara aceleiași zile, fiind însoțit de Alexandru Iovan, s-a dus la Cârcea și s-a întâlnit cu Adrian Buțu într-un bar care aparține chiar familiei Buțu. Aici, cei trei au „tocmit“ uciderea lui Nelu Buțu și au stabilit până și arma cu care urma să fie omorât bărbatul. Nici de data aceasta Adrian Buțu nu a precizat că persoana de care vrea să scape este tatăl său.
Inițial, Adrian Buțu i-a oferit lui Burican suma de 20.000 de euro pentru crimă, însă acesta din urmă nu a fost de acord. În final, cei doi au bătut palma pentru suma de 35.000 de euro, din care Alexandru Iovan urma să primească între 5.000 și 10.000 de euro pentru că a intermediat „afacerea“. Procurorul de caz a mai stabilit că toţi cei trei inculpați au discutat și despre arma cu care urma să fie ucis Nelu Buțu – un pistol, o bâtă sau un cuțit. În final, cei trei au stabilit ca omorul să fie comis cu un cuțit adus de acasă de Adrian Buțu.

Omorât în somn

Anchetatorii au mai reținut că Adrian Buțu voia să scape de tatăl său chiar în noaptea de 14 august, însă s-a răzgândit după ce a văzut trecând pe șosea un autoturism al poliției.
Cei trei au reluat discuțiile a doua zi, pe 15 august, când Adrian Buțu a încercat să facă rost de o mașină care să-l aducă pe Burican de la Calopăr. Nu a reușit, așa că de procurarea unui mijloc de transport s-a ocupat chiar Buțu, care a convins doi amici din comună să-l ducă până la Cârcea, unde, chipurile, urma să aibă o întâlnire cu cineva. Înainte de a pleca din Calopăr, Burican a luat de acasă o plasă în care avea o pereche de ciorapi, o pereche de pantaloni, un tricou şi o cagulă, toate de culoare închisă, pe care urma să le îmbrace înainte de a intra în casa victimei.
Ajuns în Cârcea, Daniel Burican s-a întâlnit cu Adrian Buțu, după care amândoi au mers la barul deținut de familia Buțu. Aici, Burican și-a schimbat hainele, a luat cuțitul de la Adrian Buțu, apoi, în jurul orei 5.00, cei doi tineri au intrat în curtea locuinței familiei Buțu. Adrian s-a asigurat că părinții lui dorm, a oprit curentul și a intrat în casă împreună cu Burican.
Procurorii au reținut că, „atât victima Buţu Nelu, cât şi soţia sa dormeau, fiind întinşi pe patul din încăpere, în momentul în care inculpatul Burican Marius Daniel a pătruns în respectiva încăpere. Folosindu-se de cuţitul ce îi fusese înmânat mai devreme de inculpatul Buţu Adrian, inculpatul Burican Marius Daniel i-a aplicat victimei Buţu Nelu o singură lovitură, în zona gâtului“.
După aceea, agresorul a fugit și s-a urcat în mașina cu care venise și în care îl așteptau cei doi amici din Calopăr. În apropiere de Craiova, Burican le-a spus celor doi că a omorât o persoană, motiv pentru care șoferul a oprit și l-a dat jos din mașină. În cele din urmă, Marius Burican a ajuns acasă cu un autovehicul procurat de Alexandru Iovan, cu care s-a întâlnit în Craiova.

Convorbirile telefonice i-au dat de gol

Anchetatorii au început cercetările imediat după comiterea crimei și au reușit să identifice doi martori care văzuseră că, în dimineața de 16 august, în curtea locuinței familiei Buțu intraseră două persoane, însă după câteva minute ieșise numai una.
În plus, oamenii legii au descoperit că Adrian Buțu a mințit în legătură cu un telefon mobil. Astfel, pe 16 august, când a fost audiat ca martor, tânărul de 18 ani a susținut că nu mai folosea unul dintre telefoane de două-trei luni, pentru că îi fusese luat de tatăl său.
Se pare că Adrian Buțu a scăpat de telefonul de pe care vorbise cu ceilalți doi inculpați imediat după crimă, pentru că atât Marius Burican, cât și Alexandru Iovan nu au mai reușit să-l contacteze după data de 16 august.
În final, s-a dovedit că Buțu folosise acel telefon pentru a vorbi de mai multe ori cu ceilalți doi inculpați. Astfel, anchetatorii au solicitat unei firme de telefonie mobilă listingul convorbirilor purtate de Adrian Buțu, iar „datele obţinute astfel au evidenţiat numeroase comunicări telefonice pe care inculpatul Buţu Adrian le-a avut în noaptea de 15/16.08.2014 (de la postul telefonic a cărui deţinere a fost negată iniţial de Buţu Adrian), atât anterior, cât şi ulterior comiterii faptei a cărei victimă a fost Buţu Nelu, cu utilizatorii altor posturi telefonice, identificaţi ulterior ca fiind inculpaţii Burican Marius Daniel şi Iovan Ştefan Alexandru“.
De asemenea, cu ajutorul convorbirilor telefonice, Marius Burican a fost localizat în comuna Cârcea atât înainte, cât și după comiterea crimei.
Ulterior, procurorii au cerut și obținut interceptarea convorbirilor telefonice ale inculpaților, aflând astfel că Burican discuta despre o faptă gravă.
„Bă, tată, dacă ţi-aş explica cred că m-ai scoate de la prieteni, eşti nebun la cap! Sau dacă ţi-aş arăta. Dar n-ai crede, eşti nebun la cap, aşa ceva! Deci, jur că n-ai crede! Şi, oricum, n-aş putea să-ţi spun că e chestia de viaţă şi de moarte, eşti nebun la cap!“, îi spunea Marius Burican unei persoane. „E greu, că cine ştie cum se scapă gura la chestia aia, mânca-ţi-aş… şi dacă s-a scăpat e…e beleaua cât! Ce beleaua cât casa, bă! Ce casă! Ce bloc, bă! Ce Burj al-Arab ăla mă, sau cum îl cheamă, mă…! Nu ştiu cât e beleaua de mare. E mare, tată! Cât Turnu’ Eiffel, cât… mai mare. Cât Palatul Buckingham!“, spunea într-o altă convorbire telefonică.
După ce au pus cap la cap toate dovezile, pe 10 septembrie 2014, anchetatorii au făcut percheziții la domiciliile celor trei suspecți, ocazie cu care au găsit hainele purtate de Burican atunci când a comis crima, dar și cuțitul cu care l-a ucis pe Nelu Buțu.
Pe punga în care ținuse hainele, criminaliștii au descoperit sângele a două persoane, al victimei Nelu Buțu și al lui Marius Burican. Cei trei inculpați au fost arestați preventiv pe 10 septembrie.
În elucidarea acestei crime, anchetatorii au fost sprijiniți de ofițerii SRI din Craiova.

Infracțiunile

La sfârșitul anului trecut, Burican a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de omor calificat, Adrian Buțu pentru instigare, iar Iovan pentru complicitate la comiterea infracțiunii de omor calificat.
Potrivit Codului Penal, omorul calificat se pedepsește cu închisoarea pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani. Instigatorul este persoana care, cu intenţie, determină altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală, omor calificat în această situație, iar complicele – cel care ajută în orice fel comiterea faptei. Atât instigatorul, cât şi complicele riscă pedeapsa pentru infracțiunea la care au contribuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS