10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenție la facturile emise de Termo Craiova!

Atenție la facturile emise de Termo Craiova!

Cum s-au trezit proprietarii dintr-un bloc din Valea Roșie încărcați cu șapte gigacalorii la factura de căldură din luna noiembrie 2014, adică 1.580 de lei în plus la plată? O eroare banală a unui angajat al furnizorului de căldură SC Termo Craiova SRL a creat un adevărat scandal în rândul proprietarilor din blocul respectiv. Unii dintre ei au făcut plângere la administrația locală, poliție și OPC, fiindcă factura la căldură ridică semne de întrebare.

Semnalul a fost tras de o parte a proprietarilor din blocul G5, scara 2, din cartierul craiovean Valea Roșie, care s-au trezit cu facturi mari la căldură pe luna noiembrie. Locatarii au avertizat asociația de proprietari și firma de repartitoare, dar au făcut și plângeri la primărie și la Oficiul pentru Protecția Consumatorului. Inițial s-a crezut că acesta este consumul real, dar, când au studiat mai bine facturile, au descoperit că SC Termo Craiova SRL le-a facturat 30 de gigajouli (GJ), respectiv șapte gigacalorii în plus. Cum a fost posibil? Atunci când reprezentantul Asociației de proprietari nr. 18 Eroilor din Valea Roșie, respectiv administratoarea Dana Cristina Țîrei, a citit gigacalorimetrul și a întocmit „Fișa citire contori“, a trecut indexul vechi, 11.209 GJ, și indexul nou, 11.240 GJ. Numai că furnizorul de căldură a facturat 11.270 GJ pentru o scară de bloc cu 17 apartamente rămase pe sistemul centralizat de încălzire. Concret, lucrătorul furnizorului a încurcat cifra 4 cu cifra 7. „Eu am trecut în fișă, când am făcut citirile, 11.240 GJ. Este scrisul meu. Numai că Termo, când a facturat, în loc de 4 a trecut 7, deci 11.270 GJ. Prin urmare, factura la acest bloc este foarte mare. Un proprietar a venit și ne-a făcut scandal atât nouă, cât și firmei de repartitoare. S-a dus la primărie, s-a dus la OPC. Nu ne-am dat seama. Cei de la firma de repartitoare au descoperit greșeala. Totodată, ei au observat că factura pe luna decembrie este mult mai mică decât ar fi normal într-o lună de iarnă. Ceea ce înseamnă că s-a regularizat consumul“, a spus administratoarea Asociației nr. 18 Eroilor Valea Roșie, Dana Cristina Țîrei.
Greșeala a fost descoperită abia după ce listele de plată pe luna noiembrie au fost calculate, iar proprietarii au achitat întreținerea.

Consum calculat eronat

La rândul său, firma de repartitoare spune că a făcut calculație în funcție de datele care i-au fost transmise de la furnizorul de căldură al orașului. Și că, într-adevăr, a avut sesizări de la proprietarii din blocul G5, scara 2. Oamenii s-au plâns la primărie, la poliție, dar și la OPC. „Din punctul nostru de vedere, totul este în regulă. Cei de la asociație au citit contorul și era un index 11.240 GJ, dar la Termo, când au făcut facturile, au trecut 11.270 GJ, adică vreo șapte gigacalorii în plus, în valoare de 1.580 de lei. Abia când am văzut factura pe luna decembrie mi s-a părut ciudat, că erau doar 1.100 de lei pe lună de iarnă, față de 3.200 de lei în noiembrie. Am vorbit la asociație și atunci au descoperit greșeala. Acum, cu factura din noiembrie nu se mai poate face nimic, dar se regularizează în decembrie. A fost o greșeală, se mai întâmplă, dar se fac reglaje în lunile următoare“, explică Mihai Roncea, reprezentant Elsaco Brunata Craiova.
Am încercat să aflăm și punctul de vedere al celor de la SC Termo Craiova SRL, dar administratorul Florin Lungu nu a fost de găsit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS