10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA debutat sezonul de schi la Rânca

A debutat sezonul de schi la Rânca

Schiorii s-au bucurat de primele ore de schi  - Foto: Eugen Măruță
Schiorii s-au bucurat de primele ore de schi – Foto: Eugen Măruță

Sute de persoane s-au bucurat la sfârşitul săptămânii trecute de deschiderea oficială a sezonului de schi în zona montană Rânca. Date fiind grosimea stratului de zăpadă, scăderea temperaturilor şi punerea în funcţiune a tunurilor de zăpadă, cabanierii, administratorii de pârtii şi salvamontiştii au decis să deschidă oficial sezonul la schi, la cota 1.650 din Rânca. Salvamontiştii au fost din nou la datorie, pentru a acorda asistenţă la nevoie şi au constatat că sunt întrunite condiţiile pentru ca sezonul de schi să înceapă mai devreme decât anul trecut şi decât în ultimele sezoane.
„La cererea iubitorilor sporturilor de iarnă, profitând de stratul de zăpadă, jumătate naturală, jumătate realizată cu tunurile de zăpadă, în urma unei analize pertinente, administratorul pârtiei din centrul staţiunii a decis ca din 6 decembrie să debuteze sezonul de schi în Rânca. Echipa Salvamont Gorj este la datorie, va asigura asistenţa de specialitate la cel mai înalt nivel şi dorește tuturor iubitorilor sporturilor de iarnă un sezon perfect pe pârtiile din munţii Gorjului“, a spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Încă o pârtie în Rânca

Calitatea pârtiei a fost atât de bună şi condiţiile meteo favorabile, încât sâmbătă seară s-a schiat chiar şi în nocturnă. Cei mai mici, dar şi cei mai mari dintre schiori s-au bucurat de iarna autentică şi de condiţiile existente. Faţă de anul trecut, când zăpada a venit la Rânca după sărbători, anul acesta sunt create premisele unui sezon lung la poalele Vârfului Păpuşa. Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, a mai declarat că în plus faţă de anul trecut, în sezonul acesta va mai fi pusă în funcţiune o pârtie. Este vorba de a şasea pârtie care va fi funcţională la intrarea în zona cabanelor. Noua pârtie este destinată copiilor.
„Este foarte bine că am putut să începem mai devreme sezonul. Faţă de anul trecut sunt semnale că anul acesta vom avea mult mai mulţi turişti la Rânca de Crăciun şi de Revelion. Pachetele turistice sunt mult mai atractive decât anul trecut. Avem încă o bază în Rânca, pe lângă cea existentă, şi vom avea o eficienţă sporită la intervenţii, dat fiind faptul că suntem mai aproape şi de pârtia de la telescaun. Şi firma care a administrat telescaunul anul trecut îl va administra anul acesta şi a făcut unele investiţii. Am crescut numărul locurilor de parcare, drumul a fost lărgit. Sperăm să fie cât mai multă zăpadă, să funcţioneze şi telescaunul“, a mai spus Sabin Cornoiu.

Ambulanţă permanentă în Rânca

Din acest sezon de iarnă, salvamontiştii gorjeni vor dispune în permanenţă de o ambulanţă la cele două baze din Rânca. Dacă până acum ambulanţa performantă a rămas la baza centrală din Târgu Jiu, din 15 decembrie, salvarea va fi permanent în Rânca. Aceasta este fabricată în Anglia, costă 300.000 de lei şi este dotată în mod corespunzător pentru a asigura asistenţa medicală şi pentru a realiza transportul eventualilor răniţi, în condiţii de teren accidentat. Este o ambulanţă care a intervenit şi până în prezent în zonele unde maşinile SMURD Gorj nu au putut intra, din cauza drumurilor dificile. Ambulanţa va putea efectua inclusiv transportul până la cel mai apropiat spital sau până la altă ambulanţă. Sabin Cornoiu a precizat că a doua ambulanţă din Anglia va ajunge în curând la Târgu Jiu pentru a o înlocui pe cea care va fi trimisă la Rânca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS