10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBlocul S 200 intră în conservare

Blocul S 200 intră în conservare

Blocul S 200, proiectat să devină Parc tehnologic IT al Universității din Craiova, va intra  în conservare. Amenajarea acestui obiectiv a început în 2007, dar nu a fost finalizată  din lipsa banilor.
Blocul S 200, proiectat să devină Parc tehnologic IT al Universității din Craiova, va intra
în conservare. Amenajarea acestui obiectiv a început în 2007, dar nu a fost finalizată
din lipsa banilor.

Lucrările de construire și amenajare a Parcului tehnologic universitar IT, proiectat  în blocul S 200 de pe Calea București, nu vor mai continua. Clădirea va intra deocamdată în conservare. Reprezentanții Universității din Craiova spun că au luat această decizie pentru că nu mai există sursă de finanțare.

Clădirea blocului de 13 etaje S 200, proiectată inițial să fie hotel, a intrat în proprietatea Universității din Craiova din anul 2001. Din 2007, au fost însă demarate lucrările pentru a-l transforma în Parc IT. Investiția a fost estimată la 16,5 milioane de euro, iar când au început lucrările s-a anunțat ca prim termen de finalizare anul 2012, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Educației Naționale. La acest proiect a lucrat mai întâi firma Argecom, care nu s-a încadrat în termene cu execuția lucrărilor. De trei ani, lucrările au fost preluate de firma Polystart, care a asigurat și paza imobilului, însă în această perioadă sursele de finanțare s-au redus foarte mult și din acest motiv proiectul nu a fost finalizat.
De la deschiderea șantierului și până în prezent s-au cheltuit aproximativ zece milioane de euro, dar mai este nevoie de aproape încă atât pentru a fi finalizat. „La exterior, clădirea este aproape finalizată, dar pe interior nu s-au făcut finisajele. Mai este de lucru și mai sunt necesare câteva milioane de euro. Finanțarea bugetară, cel puțin în ultimii ani, a fost deosebit de mică, independent de dorințele și acțiunile Universității din Craiova și ale Ministerului Educației Naționale. Au fost alocați bani și din bugetul Universității, dar nu am putut acoperi necesarul pentru acest obiectiv. În plus, din acest an universitar, sursa de finanțare nu mai poate fi asigurată și în aceste condiții, conform legii, nu mai puteam lansa o nouă procedură de achiziție publică pentru lucrări de construcții.
Contractul pe care îl aveam până acum a expirat chiar la sfârșitul săptămânii trecute. Clădirea va intra în conservare. Pentru a avea un grad de deteriorare cât mai mic, până când vom găsi soluții, vom apela și la un expert“, a declarat Sorin Domnișoru, director administrativ al Universității din Craiova.

Parc IT sau cămine studențești?

În prezent, între Universitatea din Craiova și constructor se desfășoară procedura de predare-primire a obiectivului. Acesta va trece în administrarea directorului Sorin Domnișoru, în atribuția căruia a intrat și găsirea unor noi soluții de finanțare.
„Am fost desemnat pentru a găsi soluții de continuare a acestui proiect. Din analiza făcută am identificat două posibilități. Prima ar fi să mențin destinația ca Parc IT, iar cea de-a doua ar fi să-l amenajăm ca și cămin studențesc. Nu sunt șanse să facem alte spații de învățământ. Clădirea a fost proiectată inițial ca bloc de garsoniere și apartamente, iar în aceste condiții încăperile nu au înălțimea necesară pentru a fi transformate în săli de curs. Suntem deschiși la orice propunere. Pentru variantele identificate însă până acum vom căuta, mai întâi, finanțare europeană. Vom consulta programele de finanțare pentru perioada 2014-2020 să vedem dacă există vreo linie de finanțare pentru a face proiect. Altă soluție ar fi să atragem firme de IT sau din alt domeniu și, printr-o colaborare, să apelăm la un fond de garantare pentru a finaliza lucrările și a da spațiul în folosință“, a mai spus Sorin Domnișoru. Directorul administrativ al Universității din Craiova a mai precizat că ar finaliza procedura pentru a găsi o nouă sursă de finanțare anul viitor în luna mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS