5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițistul-păcănele, trimis la pușcărie

Polițistul-păcănele, trimis la pușcărie

Procurorii anticorupție au arătat că ofițerul Cătălin Ştefan Bănică a luat mai multe șpăgi și s-a implicat în afacerile cu „păcănele“
Procurorii anticorupție au arătat că ofițerul Cătălin Ştefan Bănică a luat mai multe șpăgi și s-a implicat în afacerile cu „păcănele“

Un fost inspector al Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, acuzat că lua mită de la firmele care se ocupau cu jocurile de noroc, a fost condamnat de Curtea Supremă la trei ani și patru luni de închisoare pentru luare de mită, fals material, uz de fals, trafic de influenţă şi distrugere de înscrisuri.

Povestea dosarului de corupție deschis pe numele lui Cătălin Ştefan Bănică începe în august 2006, pe când acesta ocupa funcția de subinspector în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Dolj cu atribuţii pe linia controlării şi avizării firmelor al căror obiect de activitate îl reprezentau jocurile de noroc. Pe 15 august 2006, Cătălin Bănică, împreună cu colegul său, subcomisarul Eugen Topuzu, au făcut un control la SC XPRESS PRINTING SRL Craiova, unde au descoperit că firma nu avea licenţe pentru softurile tuturor calculatoarelor. Directorul firmei, Marian Mare, a încercat să-i convingă pe poliţişti că responsabilitatea obţinerii licenţelor revenea administratorului societăţii-mamă din Bucureşti, grecul Panayotis Vassos. În urma discuțiilor, Bănică i-a dat de înţeles că problema se poate rezolva în schimbul unei şpăgi de cel puţin 1.000 de euro, pentru că trebuie să o împartă cu colegul său. Ulterior, speriat că s-ar putea alege cu un dosar penal, directorul Marian Mare a obţinut 1.000 de euro de la patronul grec, bani pe care i-a dat lui Bănică, acesta din urmă falsificând procesul-verbal întocmit în timpul controlului, inclusiv semnătura colegului său. După aproape doi ani, pe 17 iunie 2008, Eugen Topuzu a venit în control la aceeaşi firmă, iar Marian Mare i-a reproşat că îi dăduse bani tocmai pentru a nu-i mai face controale și probleme. Abia atunci s-a aflat că Bănică luase şpaga numai pentru el şi falsificase documentele fără ştirea colegului său. Cazul a intrat în atenţia procurorilor DNA Craiova, care au instrumentat acest dosar cu sprijinul ofiţerilor Anticorupţie. Ulterior, în urma anchetei, s-a stabilit că ofiţerul Bănică, deşi nu avea dreptul să desfăşoare activităţi economice, a cumpărat din Italia mai multe „păcănele“ şi le-a montat în spaţiile SC MILLENIUM IMPEX SRL din Slatina, Drobeta Turnu Severin şi Craiova. În schimb, patronul societăţii comerciale și asociatul său au primit de la polițist promisiunea că le va fi asigurată protecţia cu ocazia derulării unor controale. De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că Bănică a primit diverse sume de bani cu titlul de mită de la administratorii sălilor de jocuri de noroc. În cursul anului 2008, Cătălin Ştefan Bănică și-a dat demisia din cadrul IPJ Dolj.

Pedepse majorate la Curtea Supremă

În iunie 2010, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inspectorului Cătălin Ştefan Bănică, dar şi a grecului care i-a dat şpaga de 1.000 de euro. Pentru că faptele au fost săvârşite de Bănică în calitate de ofiţer de poliţie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 29 ianuarie 2013. Fostul poliţist a primit două pedepse de câte doi ani şi zece luni de închisoare pentru două fapte de luare de mită, iar pentru a treia, un an de închisoare. Pentru distrugere de înscrisuri a fost condamnat la cinci luni de închisoare, pentru fals material în înscrisuri oficiale – la alte cinci luni, pentru uz de fals – la două luni, iar pentru trafic de influenţă – la un an şi zece luni de închisoare. Judecătorii au decis ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de doi ani şi zece luni de închisoare. Grecul Panayotis Vassos a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.
În plus, instanţa a dispus confiscarea de la fostul poliţist a şpăgilor dovedite – 1.000 de euro primiți de la Panayotis Vassos, 500 de euro și 4.500 de lei primiţi de la un reprezentant al SC MILLENIUM IMPEX SRL, plus 96.000 de lei primiți de la al doilea reprezentant al aceleiași firme, dar și… echivalentul în lei a unei sticle de whisky primită de Bănică drept șpagă în iunie 2006.
Atât cei doi inculpați, cât și procurorii anticorupție au atacat cu apel hotărârea Curții de Apel Craiova, iar, ieri, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat o hotărâre definitivă în acest dosar de corupție. Magistrații bucureșteni au decis să mărească pedepsele primite de cei doi inculpați la Craiova: Bănică a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, iar grecul Panayotis Vassos a fost condamnat la un an de închisoare, tot cu executare. Instanța a mai hotărât să mențină măsura confiscării sumelor de bani și a dispus anularea procesului-verbal falsificat de Bănică. Fiind vorba de o hotărâre definitivă, cei doi inculpați urmează să fie încarcerați pentru a-și executa pedepsele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS