5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSperanţe mici pentru găsirea unui loc de muncă

Speranţe mici pentru găsirea unui loc de muncă

Una dintre cele mai căutate instituţii, în aceste vremuri de criză, având în vedere că Doljul ocupă un loc fruntaş atunci când vine vorba de şomaj, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj şi-a deschis ieri porţile pentru cei care au dorit să afle modul în care instituţia îşi desfăşoară activitatea. Elevi, studenţi, dar şi persoane trecute de 45 de ani au răspuns invitaţiei, îngrijoraţi de oferta de muncă de pe piaţa craioveană, de şansele extrem de mici de angajare.

Sunt tineri, însă pesimişti atunci când vine vorba de viitorul lor. Nici măcar despre perioada şcolii nu au cuvinte laudative. „Sincer, pe mine, anii petrecuţi în şcoli pot spune că m-au ajutat să învăţ să număr, să scriu şi să citesc. Cam atât. Nici măcar nu pot spune că îmi doresc să mă angajez. Nu doresc să muncesc pentru nimeni, prefer să lucrez pentru mine, să continuu mica afacere pe care o am cu animale… Mă bucur că am acceptat să vin la sediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, am aflat ce trebuie să fac pentru a solicita indemnizaţie de şomaj sau că pot să mă înscriu la un curs gratuit de formare profesională“, a spus Viorel Stan, de 18 ani, elev la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova. La fel de neîncrezătoare în reuşitele de angajare este şi Laura T., elevă în clasa a XII-a. Ştie însă ce are de făcut din momentul absolvirii: „Un lucru este cert, trebuie să încerc să mă reprofilez. Cu specialitatea pe care am urmat-o, şansele de a-mi găsi de muncă sunt nule, tocmai de asta vreau să mă înscriu la cursuri de formare profesională ca bucătar, iar după, ca manichiuristă. Cu astfel de diplome, cresc şansele de a-mi găsi un loc de muncă. Am colegi din promoţiile anterioare care au intrat în şomaj imediat după absolvire, după care s-au recalificat chiar şi pe patru meserii căutate şi care acum lucrează ca barmani sau în saloane de înfrumuseţare. Dacă asta se caută pe piaţa noastră, asta o să fac… Mă gândeam să mă înscriu la o facultate, însă nu mi-aş permite să mă întreţin, de aceea este foarte important să-mi găsesc pentru început ceva de muncă“.
Simona Udreş este elevă în clasa a XII-a a Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, la Comerţ, tehnician în achiziţii şi contracte. Nu şi-a căutat un loc de muncă, nu a avut nici măcar curiozitatea să vadă ce şanse reale de angajare poate avea după terminarea liceului, însă se arăta încrezătoare: „Având în vedere că specializarea pentru care m-am pregătit timp de patru ani este căutată, cred că am şanse mari să îmi găsesc un loc de muncă. Vreau să mă înscriu la un curs de comunicare în limba engleză, este o şansă să îmi aprofundez cunoştinţele…“.

Avem 28.168 de şomeri luaţi în evidenţă

În cele aproximativ două ore în care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj şi-a deschis porţile pentru cei dornici să afle răspuns la întrebările care îi frământau, zeci de persoane au profitat de această şansă. Până la urmă, vizita a fost de bun augur, pentru că la finalizarea studiilor vor avea nevoie de serviciile AJOFM, chiar şi numai pentru a fi luaţi în evidenţele instituţiei, pentru a fi consiliaţi, în vederea găsirii unui loc de muncă sau pentru a încasa ajutorul de şomaj. În ceea ce priveşte situaţia şomajului la nivelul judeţului Dolj la sfârşitul lunii noiembrie, datele sunt extrem de îngrijorătoare. „Rata şomajului a fost de 9,58%, corespunzătoare unui număr total de şomeri de 28.168 de persoane, aceasta fiind în creştere faţă de luna octombrie, când rata şomajului a fost de 9,03% – 26.559 de persoane. Din totalul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie, 6.498 de persoane sunt şomeri indemnizaţi şi 21.670 de persoane sunt şomeri neindemnizaţi. Dintre motivele pentru care şomajul a crescut atât de mult în judeţul Dolj, ocupând locul cinci cu cea mai mare pondere a şomajului după Teleorman, Mehedinţi, Vaslui şi Alba, am putea spune că au contribuit foarte mult şi tinerii proveniţi din instituţiile de învăţământ superior – 1.712, dar şi persoane care prestau munci sezoniere, al căror loc de muncă nu mai există odată cu venirea iernii. Dintre cei 6.498 de şomeri indemnizaţi, 4.786 provin din câmpul muncii“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj. Şi reprezentanţii angajatorilor din judeţ au fost invitaţi ieri la sediul AJOFM Dolj pentru a li se menţiona încă o dată facilităţile pe care le pot avea în momentul în care decid să angajeze proaspăt abolvenţi, persoane trecute de 45 de ani, oameni cu dizabilităţi etc.
Numărul doljenilor fără un loc de muncă poate fi însă mult mai mare, având în vedere că AJOFM Dolj deţine informaţii doar despre persoanele înregistrate, aflate în căutarea unui loc de muncă.
Ziua de 10 decembrie a avut şi o semnificaţie aparte, împlinindu-se 15 ani de la înfiinţarea ANOFM şi a agenţiilor teritoriale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS