5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de prezervative

Criză de prezervative

Pentru prevenirea apariţiei unei sarcini nedorite, cabinetele de planificare familială din Craiova mai distribuie fără bani doar un singur tip de pilule combinate, care sunt însă indicate doar femeilor foarte tinere.
 Educaţia sexuală, controalele medicale şi testele de depistare precoce a bolilor cu transmitere sexuală şi cancerului de col uterin şi mamar, precum şi distribuirea de anticoncepţionale şi materiale de popularizare a mijloacelor contraceptive fac parte dintr-un program naţional de prevenţie al Ministerului Sănătăţii, care se desfăşoară prin cabinetele de planificare familială şi medicii de familie şi care ar trebui să se facă gratuit. În ultimele luni, însă, fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii au fost atât de mici, încât există pericolul ca femeile să se întoarcă la avort. „Nu mai avem contraceptive injectabile şi prezervative. Până acum ajungeau prin diverse donaţii la Ministerul Sănătăţii, de unde erau trimise în toată ţara, însă de vreun an nu s-au mai făcut donaţii, iar ministerul nu a alocat fonduri pentru cumpărarea de materiale contraceptive. În prezent, mai avem doar un singur tip de anticoncepţionale, Artizia, pe care îl recomandăm elevelor şi studentelor“, a declarat dr. Doina Bănicioiu, medic specialist în planificare familială la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Pentru celelalte cliente, contraceptivele sunt contra cost. Singurul avantaj este că preţurile practicate sunt mai mici decât în farmacii cu până la 15%.
Marele avantaj pentru pacienţi este că nu trebuie să aducă documente justificative pentru a beneficia de consultaţie, consiliere sau contraceptive, aşa cum se cer pentru alte programe de sănătate.  
Cabinetul de planificare familială oferă şi o serie de investigaţii medicale contra cost. Până acum, examenul Papanicolau, spermograma sau analiza secreţiei se făceau gratis, dar pentru că Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat fonduri, se plătesc. Consolarea vine din faptul că tarifele sunt cu 50% mai mici decât la clinicile private.
• Simona Tudor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII