5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOperele lui Brâncuşi, expertizate

Operele lui Brâncuşi, expertizate

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, va chema în luna mai în municipiu o echipă de experţi pentru a analiza operele din piatră realizate de Constantin Brâncuşi în Parcul Central. Experţii vor contabiliza fisurile şi vor prezenta un raport cu starea în care se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor.

Experţii în artă vor fi chemaţi la Târgu Jiu în luna mai pentru a-şi spune cuvântul în ceea ce priveşte starea operelor din piatră realizate de Constantin Brâncuşi. Este vorba de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului. Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat că va aduce în municipiu specialişti care să verifice toate fisurile apărute în special în scaunele care alcătuiesc Aleea Scaunelor. Întrucât se află în aer liber, operele brâncuşiene sunt expuse intemperiilor, dar şi acţiunii unor oameni, care încearcă să „atenteze“ la patrimoniul lăsat moştenire de sculptorul Constantin Brâncuşi.

Au apărut fisuri noi

Florin Cârciumaru afirmă că operaţiunile de deszăpezire din Parcul Central au fost efectuate cu neglijenţă de către anumiţi angajaţi, care ar fi lovit cu părţile metalice ale lopeţilor scaunele din piatră: „Oamenii au vrut să îşi facă treaba mai repede şi este posibil să fi lovit scaunele, fără intenţie. Factorii de mediu acţionează şi ei asupra operelor şi nu putem să ne opunem trecerii timpului. Se efectuează însă periodic acţiuni de conservare şi de curăţare. Se execută acea biocidare pentru a elimina muşchii şi alte organisme care apar pe astfel de suprafeţe din piatră. Este cunoscut şi faptul că materialul folosit pentru realizarea operelor este unul mai moale şi foarte expus la intemperii. Pregătim pentru luna mai o comisie de experţi care să verifice toate fisurile“, a declarat edilul din Târgu Jiu.

Brâncuşi, lăsat de izbelişte

Cu toate că se află în patrimoniul UNESCO şi aduc cei mai mulţi turişti în Gorj, operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu sunt lăsate de izbelişte. Nemulţumiţi de activitatea Centrului de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, consilierii locali au decis în urmă cu o lună să îl desfiinţeze. În prezent nu mai există nici o instituţie care să promoveze imaginea lui Constantin Brâncuşi. „Facem apel la cetăţeni să vină cu idei şi cu propuneri pentru a înfiinţa o Direcţie de Cultură în cadrul primăriei. Centrul nu mai există din cauza activităţii necorespunzătoare. Există trei componente de bază pe care le avem în vedere în înfiinţarea acestei direcţii: una dedicată lui Constantin Brâncuşi şi imaginii operelor de la Târgu Jiu, una legată de cultură în general şi cea de-a treia turistică. În momentul de faţă nu ştiu cine se ocupă de imaginea lui Brâncuşi“, a menţionat Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII