5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum să faci afacere din comerţ cu vouchere

Cum să faci afacere din comerţ cu vouchere

De o săptămână, de când se derulează Programul „Rabla“ 2010, rubricile de mică publicitate sunt pline de anunţuri pentru vânzarea voucherelor obţinute în urma casării maşinilor uzate. Cine vrea o maşină nouă poate cumpăra trei vouchere, câştigând la afacere cel puţin 1.500 de euro.

Mii de craioveni aşteaptă la cozile centrelor de colectare pe Programul „Rabla“ pentru a-şi preda maşinile uzate. Guvernul alocă în acest an fonduri pentru casarea a peste 60.000 de rable, aproape dublu faţă de anul trecut. Pentru fiecare maşină casată, proprietarii încasează un voucher (bon valoric) în valoarea de 3.800 de lei. Solicitanţilor de maşini noi li se acceptă spre decontare maximum trei vouchere, motiv pentru care în ultima săptămână a luat naştere o piaţă secundară a voucherelor, pe platforma anunţurilor de mică publicitate. Ieri, zeci de craioveni aşteptau să-şi predea maşinile la centrele de colectare. Firma Oltmetal SA are centre de colectare la Craiova, Podari şi Slatina.
„Am primit deja până acum 350 de maşini. Numai în Craiova şi Podari s-au strâns 180 de autovehicule. Am cerut până acum 500 de vouchere şi intenţionăm să mai cerem 200“, a spus Ion Pătruţ, administrator la Oltmetal SA. La coadă, oamenii îşi făceau de lucru, meşterind la maşini ca să le aducă pe roţi până la centru. Unul dintre craioveni schimba roţile de la un Trabant la altul. „Avem două Trabanturi, însă doar pe unul îl dăm. Cu unul facem treabă. Maşini din astea nu mai găseşti. Calitate nemţească, sunt mai tari ca Oltcitul. Unul cred că face pe piaţă 1.500 – 2.000 de lei“, a spus Dan Lupu. Alături, alt craiovean făcea socoteala afacerilor cu vouchere.
„Pentru a încasa voucherele, maşinile trebuie să aibă toate piesele. Ulterior, piesele bune sunt recomercializate. Eu ştiu că au oamenii lor, care le vând în târgul de săptămână. Apoi, cei care încasează voucherul şi nu au bani să cumpere o maşină nouă îl vând prin mica publicitate. De obicei, speculatorii nu oferă mult – 1.000 – 1.400 de lei. Trei vouchere înseamnă deja peste 2.750 de euro, adică un câştig de aproape 1.750 de euro. În perioada aceasta, cei cu maşinile vechi au mai crescut preţurile, ştiind că se poate obţine un voucher de 3.800 de lei pentru o rablă“, îşi făcea un cetăţean socoteala.
Şi la centru Remat SA, Programul „Rabla“ mergea ca uns.
„Până acum, la centrele noastre din Craiova şi Băileşti am recepţionat circa 200 de maşini. Programul merge foarte bine, nu ştiu dacă o să facem faţă cu voucherele. Primele 100 de bucăţi au fost epuizate în două zile. Acum am epuizat al doilea top şi vom face cerere pentru altul“, a spus Doru Ghinea, directorul firmei.
 
1.700 de lei un voucher de vânzare

Reporterii Click News au testat ieri piaţa craioveană de vouchere, concluzionând că media unuia este de 1.600 – 1.700 de lei. Economia la trei vouchere ar fi în acest caz de 1.500 de euro.
„Am un voucher de vânzare la 2.000 de lei, dar ultimul preţ este de 1.700 de lei. Mai jos nu mai negociez“, a spus un comerciant. „Preţul este de 1.900 de lei negociabil, dar mai mult de 1.750 nu las“, a spus un altul. După câteva secunde de negocieri, mai lasă la preţ: „Domnule, 1.700 de lei este ultimul preţ. Ne întâlnim undeva în oraş la o cafea şi discutăm“.
Autorităţile avertizau că pe piaţa vânzărilor directe pot să apară şi vouchere falsificate. În consecinţă, cei care vor să cumpere un voucher trebuie să verifice tichetul cu o lampă fluorescentă: în colţul din dreapta sus trebuie să apară scris „Original“. Tichetul este valabil până pe 23 noiembrie şi poate fi folosit doar dacă este însoţit de certificatul de înmatriculare, de cel de casare şi de cel de radiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII