5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTerenurile de la Aeroport, subiect de campanie

Terenurile de la Aeroport, subiect de campanie

Activele şi pământul fostelor unităţi militare zac în paragină de trei ani, în timp ce liberalii, pedeliştii şi pesediştii doljeni se bat la unison cu pumnii în piept că fac lobby pentru ca terenurile din apropierea Aeroportului să ajungă la consiliul judeţean.

Subiectul transferului celor 256 de hectare din domeniul public al statului în cel al Doljului stă pe buzele mai-marilor judeţului de trei ani, de când au fost făcute primele demersuri pentru preluarea pământului situat la marginea Craiovei. Multă cerneală a curs de atunci pe marginea problemei, însă hârtiile prin care activele şi terenul unităţilor militare dezafectate de la Aeroport erau transferate nu au ajuns niciodată pe masa guvernului. Mai nou, tentativele de preluare făcute de consiliul judeţean sunt motiv de competiţie între politicieni, care îşi dispută lobby-ul făcut pentru transfer. Chiar ieri, preşedinta PNL Craiova, Cristina Calangiu, le-a transmis ziariştilor că aşa-zisa „pierdere“ a documentelor care stau la baza proiectului de hotărâre de guvern pe drumul între ministere şi guvern este doar o variantă a poveştii, adevărul fiind, de fapt, acela că transferul este o operaţiune complicată, care necesită un parcurs legal lung. „Atât timp cât nu avem dovada că documentele au fost înregistrate şi când au fost înregistrate, cred că nu trebuie să vă încredeţi doar într-o sursă“, a spus Calangiu. Aceasta a adăugat că parlamentarii PNL de Dolj se interesează mereu de stadiul în care se află documentele şi că transferul se va realiza în curând. „Toţi parlamentarii PNL au în vedere această problemă şi fac lobby pentru a rezolva situaţia. E o problemă foarte serioasă, care necesită un parcurs lung. Nu e vorba de un blocaj. Ştiu sigur că documentele se află într-o fază finală. Am vorbit chiar ieri (miercuri-n.r.) cu domnul ministru Voicu (Mihai Voicu, ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul-n.r.) şi mi-a spus că problema va fi rezolvată în cel mai scurt timp, dar după lege“, a mai spus Calangiu.

Lobby-ul de partid, frecţie la un picior de lemn

În urmă cu numai câteva zile, preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, declara că, deşi are informaţii că proiectul de act normativ ar fi trecut pe la cele şase ministere care au competenţe în acest caz, nu ştie unde au ajuns în final documentele. Politicianul a spus chiar că va cere audienţă la premierul Tăriceanu, pentru a lămuri problema. De-a lungul timpului, şi democraţii s-au arătat interesaţi de chestiunea terenurilor de la Aeroport. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a făcut demersuri pe lângă Ministerul Justiţiei pentru a grăbi procedurile, însă de fiecare dată hârtiile s-au reîntors la CJ Dolj din diferite motive. Tindem deci să credem că, deşi parlamentarii doljeni de culori variate fac lobby intens pe lângă autorităţile centrale pentru ca hârtiile să ajungă pe masa guvernului, intervenţiile cu pricina sunt făcute în direcţii diferite. Nu se explică altfel de ce, în timp ce în judeţul Cluj transferul a 300 de hectare de teren pentru un parc industrial s-a făcut în câteva luni, în cazul Doljului, aceeaşi operaţiune trenează de trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII