5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Protest pe şine

Greva angajaţilor CFR de ieri-dimineaţă a dat peste cap circulaţia feroviară, cei mai afectaţi de protest fiind călătorii.

Peste 50.000 de feroviari au încetat activitatea ieri, între orele 7.00 şi 9.00. Protestul ceferiştilor a afectat 416 trenuri, dintre care 196 erau în staţii şi alte 221 se aflau pe trasee.

Cele care au fost prinse pe traseu la ora declanşării grevei au oprit în prima staţie şi au plecat după ora 9.00. Conducerile companiilor de transport feroviar au spus că zece mii de călători au fost afectaţi de greva de avertisment de ieri.

După ora 9.00, cele 416 trenuri „îngheţate“ de grevă au început să circule în paralel cu cele aflate în trafic normal. Abia spre seară, traficul feroviar a intrat în normal.

 

Grevă şi în gara Craiova

 

Greva de avertisment a feroviarilor a blocat o mulţime de călători în staţia CFR Craiova, unii în garniturile de tren care nu şi-au mai continuat drumul după ora 7.00, alţii în gară. Cei din Săgeata Albastră care a ajuns de la Bucureşti în gara Craiova la 8.24 şi ar fi trebuit să plece la 8.30 către Timişoara au avut de aşteptat o oră şi jumătate până ce trenul s-a pus în mişcare.

De asemenea, un accelerat care trebuia să plece către Bucureşti la ora 7.15 a plecat la ora 9.00, cel mai mult având de suferit cei care trebuia să ajungă mai departe de Bucureşti şi au pierdut toate legăturile.

„Au anunţat că trenul spre Bucureşti va pleca la 9.00. Eu aveam o legătură spre Constanţa, dar acum s-a dus. O să ajung acasă la noapte. Nu cred că este justificată greva asta, la banii pe care îi câştigă cei de la CFR“, a spus Andrei Titan, din localitatea Lumina – Constanţa.

Alţi călători au spus că ar fi trebuit să fie asigurate legăturile importante pentru ca oamenii să nu aibă de suferit.

Reprezentanţii protestatarilor au explicat că înţeleg că oamenii suferă cel mai mult din cauza grevei. „Cei mai afectaţi sunt călătorii. Sunt nemulţumiţi pentru că mulţi au probleme serioase pe care nu le-au putut rezolva din cauza grevei noastre. Tocmai de aceea am anunţat din timp protestul, ca oamenii să găsească alternative de transport“, a declarat Gheorghe Frăţică, preşedintele Uniunii Teritoriale Mişcare Comercial Regionala Craiova.

 

Protest pentru bani

 

Sindicaliştii CFR cer majorarea salariilor cu 18% şi condiţii mai bune de muncă. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor le-au oferit, la sfârşitul lunii ianuarie, o creştere de 8%, însă aceasta a fost respinsă de reprezentanţii sindicatelor. Ultima ofertă a ministerului, despre care ceferiştii spun că nu are suport, a fost o majorare de 5% în aprilie şi 5% în octombrie.

„Ultima aşa-zisă mărire salarială oferită de minister este numai o campanie de presă, pentru că nimeni nu a făcut oficială această majorare. O să stăm la Bucureşti până reuşim să ducem la bun sfârşit un acord prin care să obţinem condiţii de muncă şi salarii mai bune“, a mai spus Gheorghe Frăţică.

Sindicaliştii au mai precizat că, dacă până săptămâna viitoare nu se ajunge la un acord cu ministerul, se va organiza un miting la Bucureşti, care este preferat în schimbul grevei generale.

 

Haos în Severin

 

Haos în gări şi blocaj total pe calea ferată şi în municipiul Drobeta Turnu Severin, unde nici un tren nu a plecat din gară, iar cele care se aflau pe traseu s-au oprit în primele staţii pe care le-au întâlnit.

Oamenii care nu au ştiut de greva ceferiştilor au venit încă de dimineaţă în gara din Severin şi erau nemulţumiţi că nu au primit bilete şi că trenurile au avut întârziere de aproape trei ore.

„Nu ştiu de ce mai fac grevă. Condiţiile de călătorie nu sunt de lăudat, noi ar trebui să fim nenulţumiţi şi nu ei, pentru că au salarii destul de bune“, a spus un severinean supărat că aştepta de trei ore un tren.

Navetiştii şi unii călători au preferat să facă autostopul sau au ales alte mijloace de transport.

 

„Nu avem nici o problemă cu călătorii“

 

Şi în Olt, şase trenuri de persoane au fost oprite în staţii timp de două ore.

Majoritatea călătorilor aflaseră de greva de avertisment a lucrătorilor şi foarte puţini au fost cei care s-au încumetat să plece la drum, astfel că trenurile au fost aproape goale.

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii CFR, cele mai multe garnituri staţionate pe perioada grevei au fost în gara Caracal.

„Toate trenurile care se aflau în mişcare pe perioada grevei vor ajunge în gară cu o întârziere de aproximativ 120 de minute. Nu avem nici o problemă cu călătorii, întrucât ei au fost informaţi din timp şi nu au plecat astăzi la drum cu trenurile dacă au avut urgenţe. Nu am avut cazuri de călători care să vină să îşi solicite banii înapoi pe biletele cumpărate, pentru că nu s-au vândut tichete decât celor care au fost de acord să accepte întârzierile provocate de grevă“, a spus Sorin Ionescu, şeful infrastructurii din staţia CFR Caracal.

Din estimările reprezentanţilor CFR, întârzierile la trenurile care au trecut ieri prin gara Slatina au fost de la două ore în sus.

300 de trenuri, oprite pe 1 februarie

Feroviarii au oprit trenurile şi pe 1 februarie. Atunci, timp de trei ore, aproape 300 de garnituri nu au mai plecat din gări, iar casele de bilete au fost închise. Liderii federaţiilor sindicale feroviare anunţau că acţiunea a fost voluntară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU