5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjArta populară s-a mutat la Târgu Jiu

Arta populară s-a mutat la Târgu Jiu

Cea de-a treia ediţia a Târgului Meşterilor Populari din România şi-a deschis porţile ieri, la Târgu Jiu. Zeci de artizani din toate regiunile ţării îşi vor arăta măiestria timp de patru zile, demonstrând că tradiţia populară încă vieţuieşte.

Anul acesta, la Târgul Meşterilor Populari din România – manifestare organizată la Târgu Jiu – participă 65 de artişti şi meşteşugari din 18 judeţe ale ţării. Târgul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPT) Gorj, Palatul Copiilor din municipiu, Primăria Târgu Jiu şi Centrul de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi“. „Meşterii populari vor aduce la Târgu Jiu un strop din originalitatea şi tradiţia fiecărei zone. Avem artişti, pentru că aceşti oameni sunt artişti, care prelucrează lemnul, care pictează pe sticlă, împletesc, ţes în păr de capră sau oaie, meşteri care lucrează de ani buni cu ceramica“, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPT Gorj.

Trei diplome de excelenţă

Autorităţile locale şi organizatorii au premiat trei dintre cei mai reprezentativi artişti populari pentru că luptă să ducă mai departe tradiţia strămoşilor, tradiţie care vorbeşte despre zona din care fac parte. Prima diplomă de excelenţă a fost înmânată Adelei Petre, meşter popular din judeţul Buzău. Îmbrăcată într-un costum popular vechi de mai bine de o sută de ani, cu chipul senin şi părul alb, prins sub o basma cusută de mână, Adela Petre le-a mulţumit celor care au premiat-o. Femeia se numără printre puţinele artiste care mai ţes în păr de capră. Prelucrarea părului de capră este o tradiţie în judeţul Buzău.
Altă diplomă de excelenţă i-a fost acordată lui Traian Cioculescu, din judeţul Argeş. Meşterul realizează de mai bine de 15 ani instrumente muzicale din lemn. Ultimul premiat a fost meşterul popular Ion Retezeanu, originar din judeţul Gorj, specializat în ceramică. „Lucrez în lut de mai bine de 20 de ani. An de an particip la acest târg, unde am scos la vânzare mai multe obiecte făcute de mine. Mi-am adus şi roata, de fapt, când m-au strigat să mă premieze, începusem să mă joc în lut, instalasem roata!“, a spus zâmbind meşterul gorjean.

Tradiţia ca afacere

Meşterii populari au reuşit ani la rând să îmbine cu succes tradiţia cu modernitatea. Mulţi dintre ei îşi câştigă astfel existenţa, reuşind să facă din tradiţia populară o afacere. „Tradiţia ca afacere merge binişor. Anul trecut am reuşit să vând toată marfa pe care am adus-o. Oamenii caută astfel de produse, sunt persoane care le apreciază. M-am pregătit din vreme, am realizat câteva vase din lut, la târg voi face altele. Sper să le vând“, a spus Ion Retezeanu, din Gorj.
Maria Drumen, ţesătoare din satul Topeşti, comuna gorjeană Tismana, a adus la târg mai multe pături din lână, ţesute de mâna ei. Maria Dinoiu, meşter popular ţesător din Polovragi, este una dintre cele mai apreciate artiste populare din judeţ. Pentru Valeria Fercal, din judeţul Suceava, meşteşugul popular, deprins încă din tinereţe, înseamnă mai mult plăcere decât afacere. Femeia a spus că în comuna sa încondeiatul ouălor este o tradiţie veche de sute de ani. „De 40 de ani încondeiez ouă. O fac mai mult din plăcere. Am participat la foarte multe târguri de acest gen, dar la Târgu Jiu îmi place să vin pentru că sunt oamenii buni. Lucrez la un ou aproximativ patru ore, este greu, dar este o tradiţie care trebuie păstrată“, a spus Valeria Fercal.
Timp de patru zile, la Târgu Jiu, în centrul municipiului, tradiţia se va împleti armonios cu modernitatea, iar meşterii populari din toată România le vor arăta vizitatorilor ce înseamnă vechea artă populară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS